ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS: Μακρόν και Μπάιντεν θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα των υποβρυχίων

Ελιζέ Μακρόν Μπάιντεν επικοινωνία
Το Ελιζέ δεν διευκρίνισε την ακριβή ώρα επικοινωνίας των δύο ηγετών
Associated Press/Patrick Semansky

Το Ελιζέ έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με την επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία του Εμανουέλ Μακρόν με τον Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει σήμερα με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την ανοικτή κρίση ανάμεσα στο Παρίσι και στην Ουάσινγκτον σε σχέση με ένα συμβόλαιο αγοράς γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ.

Αυτή η τηλεφωνική συζήτηση, η ακριβής ώρα της οποίας δεν ανακοινώθηκε, θα είναι «μια συνομιλία για διασαφηνίσεις» προκειμένου «να διασαφηνιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες αποφασίστηκε αυτή η ανακοίνωση και να διασαφηνιστούν επίσης οι όροι μιας αμερικανικής επαναδέσμευσης σε μία σχέση μεταξύ συμμάχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Θα πραγματοποιηθεί «με αίτημα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένει «διασαφηνίσεις για την αμερικανική επιλογή να κρατηθεί ένας ευρωπαίος σύμμαχος σε απόσταση από δομικές ανταλλαγές για μια συνεργασία στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού», εξήγησε η προεδρία.

«Αναμένουμε από τους συμμάχους μας να αναγνωρίσουν πως οι συνομιλίες και οι διαβουλεύσεις που έπρεπε να έχουν γίνει δεν έγιναν και πως αυτό εγείρει ένα θέμα εμπιστοσύνης, όλες τις συνέπειες της οποίας εναπόκειται στο εξής σε εμάς να αντιμετωπίσουμε από κοινού», σύμφωνα με το Ελιζέ.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους αναμένει επίσης «τη δέσμευση στη βάση αυτή σε μια στέρεη διαδικασία προσδιορισμένη στον χρόνο και υψηλού επιπέδου που επιτρέπει να δημιουργηθούν οι όροι μιας αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην πράξη και με απτά μέτρα και όχι μόνο με λόγια».

«Αυτό αφορά κυρίως: τη στρατηγική σημασία της γαλλικής και ευρωπαϊκής δέσμευσης στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού∙ την πλήρη αναγνώριση από τους Αμερικανούς συμμάχους μας της ανάγκης να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή κυριαρχία καθώς και τη σημασία της αυξανόμενης δέσμευσης των Ευρωπαίων για την άμυνα και την ασφάλειά τους∙ την κοινή δέσμευση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», αναφέρει το Ελιζέ.

Η επικοινωνία ανάμεσα στους κ.κ. Μακρόν και Μπάιντεν θα πραγματοποιηθεί ενώ το Παρίσι δεν έχει καθησυχαστεί μετά την ανακοίνωση, στις 15 Σεπτεμβρίου, μιας νέας συμμαχίας ανάμεσα στην Αυστραλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία (AUKUS) η οποία τορπίλισε ένα μεγάλο συμβόλαιο πώλησης γαλλικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ 2021: Εδώ θα βρείτε τα εκκαθαριστικά σας - Τέλος το Taxisnet

Πέθανε από κορονοϊό η Λιολιώ Κολυπέρα - Η προφητική ατάκα που είχε πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Πίτμπουλ δάγκωσε 6χρονο στην κοιλιά - Κρύβεται για να γλιτώσει το αυτόφωρο ο δειλός ιδιοκτήτης