ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ένοχος ο Σαρκοζί για την υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης «Bygmalion»

O Nικολά Σαρκοζί
O Nικολά Σαρκοζί
ΑΡ

Eνοχος για υπόθεση παράνομης χρημοτοδότησης κρίθηκε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κρίθηκε ένοχος σήμερα για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του κστρατείας εν όψει των προεδρικών του 2012. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γαλλίας δεν ήταν παρών στο δικαστήριο του Παρισιού στην ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Κατηγορείται ότι ξόδεψε 22,5 εκατομμύρια ευρώ -σχεδόν το διπλάσιο από το μέγιστο νόμιμο ποσό- για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία επανεκλογής του. Τελικά έχασε από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ.

Πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, ο Σαρκοζί αρνήθηκε σθεναρά τις κατηγοριες. Έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

O Nικολά Σαρκοζί στην προηγούμενη δίκη του
O Nικολά Σαρκοζί στην προηγούμενη δίκη τουΑ.Ρ

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Σαρκοζί γνώριζε εβδομάδες πριν από τις κάλπες ότι τα έξοδά του - τα οποία είναι αυστηρά περιορισμένα σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία - πλησίαζαν το νόμιμο μέγιστο όριο. Τον κατηγόρησαν ότι αγνόησε τουλάχιστον δύο προειδοποιητικές σημειώσεις των λογιστών του.

Δεν κατηγορείται ότι έλαβε μέρος στα ψευδή τιμολόγια στο επίκεντρο της απάτης, αλλά οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι είναι «ο μόνος υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του» και ότι επέλεξε να ξεπεράσει το όριο διοργανώνοντας πολλές συγκεντρώσεις.

Οι Γάλλοι εισαγγελείς ζήτησαν σε βάρος του πρώην προέδρου της Γαλλίας ποινή φυλάκισης ενός έτους εκ των οποίων οι έξι μήνες χωρίς αναστολή.

Η απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης εκδόθηκε έξι μήνες αφότου κρίθηκε ένοχος για διαφθορά και υποκίνηση επιρροής σε μια άλλη υπόθεση και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκισης και δύο με χρόνια αναστολή.

Ο άλλοτε πανίσχυρος Σαρκοζί ειναι ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης που περιλαμβάνει χρόνο χωρίς αναστολή.

Αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική το 2017, αλλά θεωρείται οτι εξακολουθεί να παίζει ρόλο παρασκηνιακά και διατηρεί δεσμούς με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία επιλογής συντηρητικού υποψηφίου ενόψει των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας τον επόμενο χρόνο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζει η Ιωάννα Παλιοσπύρου: Με κοίταξε στα μάτια και μου έριξε το βιτριόλι, ένιωθα ότι έλιωνα

Δίκη για βιτριόλι: Η αντίδραση της Ιωάννας όταν έμαθε ότι έφτασε στο δικαστήριο η δράστις

Δίκη για βιτριόλι: Έφτασε στο Μικτό Ορκωτό η Ιωάννα Παλιοσπύρου - Οι πρώτες εικόνες