ΚΟΣΜΟΣ

«Η Καλύβα του Βίτγκενσταϊν»: Αμφίβια καταλύματα στα νορβηγικά φιορδ (photos)

«Η Καλύβα του Βίτγκενσταϊν»: Αμφίβια καταλύματα στα νορβηγικά φιορδ (photos)
Instagram: designboom

Στην τελευταία σειρά του, με τίτλο «Η Καλύβα του Βίτγκενσταϊν», ο εικαστικός Dionisio González οραματίζεται μια ομάδα αμφίβιων καταλυμάτων στα νορβηγικά φιορδ.

Αντλεί έμπνευση από την απομονωμένη καλύβα που σχεδίασε και έκτισε το 1914 ο Αυστριακός-Βρετανός φιλόσοφος Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν στην απότομη όχθη της λίμνης Eidsvatnet στο Skjolden, δίπλα στο φιορδ Sognefjord. Σχεδιασμένα ως τροφή για σκέψη, τα αμφίβια καταλύματα λειτουργούν ως αντανακλάσεις του κόσμου, καθώς κατοπτρίζονται στα νερά.

«Υπάρχει κάτι αποκαλυπτικό και εμφατικό στην νορβηγική καλύβα του Βίτγκενσταϊν και αυτή είναι η αντιπαράθεση, η μετωπικότητα με το φιορδ, με το νερό σφηνωμένο πίσω από τη δράση των παγετώνων» εξηγεί ο Dionisio González.

«Ο Βίτγκενσταϊν εργαζόταν στις μελέτες του για τη λογική πάνω σε μια βάρκα την οποία ο φίλος του David Prinsent οδήγησε στο Sognefjord. «Αυτό το ''γεγονός'' της έρευνας, η μάθηση και η απομνημόνευση πάνω σε ένα μικρό θαλάσσιο μεταφορικό μέσο, που λειτουργεί ως γραφείο, με οδήγησε στο να εξετάσω τη σχέση αρχιτεκτονικής με το νερό και τη φιλοσοφία ως ''αμφίβιο'' εγχείρημα.

Πώς, με τα σημερινά μέσα, θα πλαισίωνε ο Βίτγκενσταϊν αυτό το οργανικό κτίσμα, αυτή την αρχιτεκτονική κατασκευή σε ένα υγρό μέσο; Πώς θα ήταν οι σύγχρονες καλύβες σε διαθλώμενα σκηνικά πολλαπλασιαζόμενων κυμάτων, όπως τα νορβηγικά φιορδ;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λάρισα: Πήρε όλα τα χρήματα του άντρα της, του άδειασε όλο το σπίτι και έφυγε με τον εραστή της

Χαμός στην Κρήτη: Γιατρός βγήκε γυμνός από ασανσέρ - «Πάγωσε» η νεαρή που τον είδε

Το ΣΔΟΕ «ρίχνει» δίχτυα στους Έλληνες influencers - Αναρτήσεις με... αποδείξεις στα social media