ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Ο τοξοβόλος που σκόρπισε τον θάνατο ήταν εξτρεμιστής Ισλαμιστής, γνωστός στην αστυνομία

H επίθεση στο Όσλο
H επίθεση στο Όσλο

Ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στη Νορβηγία είχε ασπαστεί το Ισλάμ και ήταν γνωστός στις Αρχές, ανακοίνωσε η αστυνομία

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ύποπτος για το μακελειό με τους πέντε νεκρούς στη Νορβηγία είχε «επισημανθεί» για πιθανά σημάδια ριζοσπαστικοποίησης.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν μετά τις επιθέσεις χθες το βράδυ στο Κόνγκσμπεργκ, στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Όσλο. Οι εισαγγελείς λένε ότι ένας 37χρονος εξτρεμιστής Μουσουλμάνος- παραδέχτηκε ότι ήταν αυτός που πραγματοποίησε την επίθεση.

Οι αξιωματικοί ανησυχούσαν για τα σημάδια ότι ο άνδρας ο οποίος είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ μπορεί να έχει ριζοσπαστικοποιηθεί, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Όλε Μπρέντρουπ Σαβερόν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο 37χρονος Δανός -το όνομα του οποίου δεν δημοσιεύεται ακόμη- έχει τεθεί υπό κράτηση. Σύμφωνα με την εισαγγελέα Ann Iren Svane Matthiassen, ο άνδρας παραδέχτηκε ότι πραγματοποίησε την επίθεση στο Κόνγκσμπεργκ, στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Όσλο.

Αρκετές ανεξάρτητες πηγές δήλωσαν στον νορβηγικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TV2 ότι ο άνδρας, ο οποίος ζει στην πόλη εδώ και αρκετά χρόνια, «είναι εξισλαμισμένος».

H πόλη Κόνγκσμπεργκ της ΝορβηγίαςDaily Mail

Η αστυνομία δεν αποκάλυψε το κίνητρο της επίθεσης, αν και ο επικεφαλής της είπε χθες το βράδυ ότι οι αστυνομικοί θα «διερευνήσουν» αν πρόκειται για τρομοκρατία.

Η εισαγγελέας είπε ότι ο άνδρας ήταν γνωστός στους αστυνομικούς για «διάφορα θέματα» και «είχε έρθει πολλές φορές επαφή με την υγειονομική υπηρεσία» - αν και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπήρχε και δεύτερος τοξοβόλος;

Την ίδια στιγμή ανησυχία προκαλεί η είδηση οτι η αστυνομία στο Όσλο έλαβε αναφορές πως εντοπίστηκε και ένας ακόμη τοξοβόλος.

«Η αστυνομία βρίσκεται στην περιοχή Huseby. Λάβαμε το μήνυμα οτι κυκλοφορεί ένας άνδρας με τόξο και βέλος. Δεν υπήρξε καμία κατάσταση απειλής και δεν έχουμε λάβει πληροφορίες ότι κάποιος τραυματίστηκε. Κάνουμε έρευνες στην περιοχή και ελέγχουμε τα τοπικά κλαμπ τοξοβολών», έγραψε η αστυνομία στο Twitter.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σαρώνει την Ελλάδα

Ρόδος: Με νοητική υστέρηση η 8χρονη που έπεσε θύμα βιασμού

Η Έφη Κακαράντζουλα έδωσε απαντήσεις: Πώς βρήκε το βιτριόλι και πώς υλοποίησε το σχέδιό της