ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Διπλωματικό θρίλερ μετά τις «κραυγές» Ερντογάν για τους 10 πρέσβεις – Προκλήσεις από Σοϊλού

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζεται αποφασισμένος να προχωρήσει με τη «διπλωματία του ενούς»
AP Photo/Francisco Seco

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απασφάλισε κατά των πρεσβευτών των 10 χωρών που υπέγραψαν την έκκληση για την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά, ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προσπαθεί να «μαζέψει» την κατάσταση. «Ας έρθουν όλοι μαζί, δεν φοβόμαστε», δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Βαθιά σιωπή στην Άγκυρα», αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κηρύξει ως «persona non grata» τους πρέσβεις των 10 χωρών που έκαναν την έκκληση αποφυλάκισης του εκδότη και αντιπολιτευόμενου Οσμάν Καβαλά. Η πραγματικότητα είναι πως μετά τις «κραυγές» για απέλαση των πρέσβεων από πλευράς του Τούρκου προέδρου, πέρα από σιωπή στην Τουρκία υπάρχει και «παγωμάρα» αλλά και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Οι διπλωματικοί κύκλοι είναι σε συνεχείς συζητήσεις έτσι ώστε να αποτραπεί η εντολή Ερντογάν. Το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο θα κληθεί να εφαρμόσει αυτή την οδηγία αν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα, για την ώρα δεν έχει προχωρήσει σε καμία δήλωση και καμία επίσημη ενέργεια. Πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν πως γίνεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να ανακληθεί η εν λόγω απόφαση του Ερντογάν. Η μόνη επίσημη διάψευση αφορά την απέλαση του Ολλανδού πρέσβη στην Άγκυρα για την οποία έγραψε η εφημερίδα «Bild».

Θυμίζουμε ότι η Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα είχε καλέσει τους εν λόγω πρέσβεις για εξηγήσεις, ωστόσο, από αυτό το σημείο κι έπειτα από τη δήλωση του Ερντογάν, οι ενδιαφερόμενοι πρεσβευτές δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών. Οι 10 επικοινώνησαν με τους επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αλλά δεν έλαβαν λεπτομέρειες και οι πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας (25.10) θα υπάρξουν οριστικές εξελίξεις.

Οι διεθνείς αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν πως αν η Άγκυρα προχωρήσει σε απέλασε των πρέσβεων ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Δανίας, Φινλανδίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, Καναδά, Νορβηγίας και Νέας Ζηλανδίας θα είναι ένα «άλμα στο κενό» για την Τουρκία και για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εξυπακούεται πως σε μια τέτοια περίπτωση η πρώτη κίνηση και αυτών των χωρών θα είναι να απελάσουν τους πρέσβεις της Τουρκίας από τις χώρες τους, απομονώνοντας οριστικά την Άγκυρα και βγάζοντάς τη στο περιθώριο από τις διεθνείς εξελίξεις.

Αυτό, πάντως, δεν φαίνεται να προβληματίζει τους συνεργάτες του Τούρκου προέδρου. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού. «Σύντομα θα δείτε ο λόγος της Τουρκίας να μετρά σε όλον τον κόσμο. Δεν φοβόμαστε. Εμείς μόλις τώρα ξεκινήσαμε», σχολίασε όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις εξαγγελίες Ερντογάν για απέλαση των 10 πρέσβεων από την Άγκυρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Θερμό» επεισόδιο: Θα «αυτοκτονήσει» η Τουρκία; Αν το κάνει, θα τη στείλουμε πίσω στο 19ο αιώνα

Καταδίωξη - Πέραμα: Οι αντικρουόμενες καταθέσεις και τα ερωτήματα

Καιρός – Μαρουσάκης: Το «ατμοσφαιρικό βουνό» φέρνει άστατο καιρό – Πώς θα γίνουν οι παρελάσεις