ΚΟΣΜΟΣ

Πριγκίπισσα Μάκο: Ποια είναι η αντάρτισσα του «Θρόνου των Χρυσανθέμων» που παραιτήθηκε από τον τίτλο

H πριγκίπισσα Μάκο της Ιαπωνίας
H πριγκίπισσα Μάκο της Ιαπωνίας
ΑΡ

Η πριγκίπισσα Μάκο της Ιαπωνίας, μετά από πολλές περιπέτειες, παντρεύτηκε έναν πρώην συμφοιτητή της τον «κοινό θνητό» Κέι Κομούρο και αποχαιρέτησε τον «Θρόνο των Χρυσανθέμων». Πολλοί παρομοιάζουν το ζεύγος με τον Πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ που εγκατέλειψαν το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

«Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη από τα βάθη της καρδιάς μου», είπε η πριγκίπισσα Μάκο, εκφράζοντας την αγάπη της προς τους ανθρώπους που την βοήθησαν και τη στήριξαν όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, πριν παντρευτεί τον αγαπημένο της. Ειναι η πρώτη της δήλωση ως πολίτης και όχι ως μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας της Ιαπωνίας.

«Αγαπώ τη Μάκο. Θέλω να περάσω τη ζωή μου με τη γυναίκα που αγαπώ», είπε απο την πλευρά του ο Κέι Κομούρο, αμέσως μετά τον πολύκροτο γάμο που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, εντός και εκτός Ιαπωνίας.

H Πριγκίπισσα Μάκο με τον σύζυγό τηςΑ.Ρ

Το...αντισυμβατικό για κάποιους ζευγάρι γνωρίστηκε πριν απο δέκα περίπου χρόνια ενώ σπούδαζαν και οι δύο στο Διεθνές Χριστιανικό Πανεπιστήμιο στο Τόκιο. Η Πριγκίπισσα Μάκο και ο δικηγόρος Κέι Κομούρο αρραβωνιάστηκαν το 2017 και σχεδίαζαν να παντρευτούν την επόμενη χρονιά.

Οι αναφορές ωστόσο ότι η μητέρα του Κομούρο βρέθηκε αντιμέτωπη με έναοικονομικό σκάνδαλο, εικάζεται ότι ήταν ο λόγος για τον οποίο αναβλήθηκε η τελετή. Ο αυτοκρατορικός οίκος της Ιαπωνίας υποστήριξε ότι η καθυστέρηση έγινε για να μπορέσει το ζευγάρι «να σκεφτεί τον γάμο σε βάθος» και να «κάνει επαρκείς προετοιμασίες».

Τελικά παντρεύτηκαν στις 26/10, σε μία λιτή τελετή που έκανε το γύρο του κόσμου και η πριγκίπισσα Μάκο έγινε η πρώτη γυναίκα μέλος της βασιλικής οικογένειας που έχασε τους τίτλους της στη μεταπολεμική Ιαπωνία.

Ο έντονος έλεγχος των μέσων ενημέρωσης και η απόφαση του ζευγαριού να παραιτηθεί από την παράδοση έκαναν πολλούς να τους βαφτίσουν «Χάρι και Μέγκαν της Ιαπωνίας».

Ποια είναι η πριγκίπισσα Μάκο;

Η πριγκίπισσα Μάκο είναι η 30χρονη κόρη του διαδόχου Φουμιχίτο και της πριγκίπισσας Κίκο. Ως μέλος της ιαπωνικής αυτοκρατορικής οικογένειας, είναι ανιψιά του αυτοκράτορα Ναρουχίτο και το μεγαλύτερο εγγόνι του 125ου αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ακιχίτο και της αυτοκράτειρας Εμερίτα Μιτσίκο Σόντα.

Ο πατέρας της είναι ο επόμενος στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο. Έχει μια μικρότερη αδερφή, την πριγκίπισσα Κάκο και έναν μικρότερο αδερφό, τον πρίγκιπα Χισαχίτο, ο οποίος είναι δεύτερος στη σειρά για τον θρόνο. Η Μάκο, μεγαλώνοντας, σπούδασε στο σχολείο Gakushūin, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που ιδρύθηκε για τα παιδιά της ιαπωνικής αριστοκρατίας.

Σε έκθεση καλλιγραφίας στο Τόκυο το 2018Α.Ρ

Σπούδασε Τέχνες και Πολιτιστική Κληρονομιά στο Διεθνές Χριστιανικό Πανεπιστήμιο στη Μίτακα του Τόκιο, όπου γνώρισε τον αρραβωνιαστικό της. Το ιδιωτικό δίγλωσσο πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1949 ως το πρώτο κολέγιο φιλελεύθερων τεχνών στην Ιαπωνία.

Η πριγκίπισσα παρακολούθησε επίσης το University College του Δουβλίνου για να σπουδάσει αγγλικά. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Μάιο του 2013, σπούδασε ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Και τον Σεπτέμβριο του 2014, έκανε μεταπτυχιακό στις Σπουδές Μουσείου Τέχνης και Γκαλερί στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ζούσε σαν...κανονική φοιτήτρια, περπατούσε ελεύθερα στην πανεπιστημιούπολη και ολοκλήρωσε ένα δίμηνο πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας στο Μουσείο του Κόβεντρι, το οποίο περιέγραψε ως «μια σπουδαία εμπειρία».

Ο παραδοσιακός «Θρόνος των Χρυσανθέμων»

Ως παιδί καθώς επιτάσσει η παράδοση της αυτοκρατορικής οικογένειας στην Ιαπωνία- οι πληροφορίες για την πριγκίπισσα ήταν περιορισμένες και οι εικόνες της κυκλοφορούσαν μόνο μέσω επίσημων, προσεκτικά ελεγχόμενων καναλιών και την ίδια να εκτελεί κανονικά μαζί με τους γονείς και τα αδέρφια της επίσημα καθήκοντα.

H Mάκο στην αποφοίτησή της απο το ΓυμνάσιοΑ.Ρ

Το 2004 όμως μια φωτογραφία της με μία ναυτική στολή που εμφανίστηκε στην τηλεόραση, προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον για την τότε 13χρονη πριγκίπισσα. Το «Sailor fuku» ένα στυλ στολής που φορούν οι μαθήτριες γυμνασίου και αποτελείται από μια μπλούζα με γιακά σε ναυτικό στυλ και μια πλισέ φούστα, έγινε τότε «μόδα»

Το βίντεο της πριγκίπισσας ανέβηκε στη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινής χρήσης βίντεο Nico Nico Douga και προσέλκυσε πάνω από ένα τέταρτο εκατομμύριο προβολές και 86.000 σχόλια. Το παλάτι δεν ήξερε πώς να αντιδράσει καθώς το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου αν και ασυνήθιστο δεν ήταν προσβλητικό, ούτε προς την πριγκίπισσα ούτε προς την αυτοκρατορική οικογένεια.

Η διαταραγμένη ψυχική υγεία

Μέσα στα επόμενα χρόνια ωστόσο, το σχεδόν εμμονικό ενδιαφέρον των Μέσων ενημέρωσης για τη σχέση της, άρχισε να της προκαλεί μεγάλες ψυχολογικές διακυμάνσεις.

Η Μάκο υπέφερε από διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) ως αποτέλεσμα του συνεχούς ελέγχου του Τύπου για τη ζωή της και τη σχέση με τον σύζυγό της πλέον. Σύμφωνα με τη Japan News, η ψυχική υγεία της άρχισε να επιδεινώνεται το 2018-2019.

Το Παλάτι αναγκάστηκε να το επιβεβαιώει. Η Mάκο άρχισε να υποφέρει από «αισθήματα ανικανότητας» λόγω των «επανειλημμένων επικρίσεων σχετικά με τον προγραμματισμένο γάμο της με τον Κέι Κομούρο».

Στους αυτοκρατορικούς κήπους πριν το γάμο τηςΑ.Ρ

Το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης σχολίασαν αρνητικά το γεγονός ότι ο αγαπημένος της δεν είναι μέλος βασιλικής οικογένειας, στα οικονομικά προβλήματα της μητέρας του - ακόμα και στο μήκος των μαλλιών του, όταν επέστρεψε πρόσφατα στην Ιαπωνία.

«Δεν πιστεύει ότι μπορεί να αντέξει την κατάσταση αν συνεχιστεί», δήλωνε πρόσφατα ο Τακαχάρου Κάτσι, βοηθός της οικογένειας του πρίγκιπα διαδόχου Aκισίνο.

O Κέι Κομούρο με αλογοουράΑ.Ρ

«Σε μια χώρα όπου η εμφάνιση παίζει μεγάλο ρόλο στις εντυπώσεις των ανθρώπων, κάποιοι στην Ιαπωνία θεώρησαν ότι το νέο του χτένισμα ήταν μια ακόμη απόδειξη ότι δεν ήταν ικανός να παντρευτεί την πριγκίπισσα Μάκο», αναφέρει το BBC.

Η καινούρια ζωή στη Νέα Υόρκη

Ο γάμος της με έναν «κοινό θνητό αφαιρει αυτόματα από την Μάκο κάθε επίσημο τίτλο. Η ίδια είπε επίσης ότι θα παραιτηθεί από την «προίκα» του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που παραδοσιακά χορηγείται στις γυναίκες που εγκαταλείπουν τη βασιλική οικογένεια.

Το ζευγάρι ετοιμάζεται να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, όπου ο Κομούρο εργάζεται σε μια κορυφαία δικηγορική εταιρεία. Σύμφωνα με το δίκτυο NHK το νιόπαντρο ζευγάρι θα μετακομίσει μαζί σε ένα διαμέρισμα στο Τόκιο πριν φύγει οριστικά για τις ΗΠΑ.

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός πρόσθεσε ότι οι δυο τους θα ζήσουν.... σε ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου και θα δουλεύουν για να συντηρηθούν οικονομικά. Η Μάκο ζούσε μέχρι σήμερα στο πολυτελές ανάκτορο Ακασάκα του Τόκιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.