ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Προειδοποίηση Φάουτσι για πέμπτο κύμα της πανδημίας

Φάουτσι μετάλλαξη Όμικρον πανδημία
Ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος, Άντονι Φάουτσι.

Ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος, Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε για πέμπτο κύμα της πανδημίας, ενώ μίλησε για τη μετάλλαξη Όμικρον.

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν «να μπουν σε ένα πέμπτο κύμα» μολύνσεων από κορονοϊό, λόγω και της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο Άντονι Φάουτσι, μιλώντας στο NBC, εξήγησε γιατί η μετάλλαξη Όμικρον έχει σημάνει συναγερμό, σημειώνοντας ότι «η παραλλαγή ενσωματώνει 32 ή και περισσότερες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού».

Ως εκ τούτου, το προφίλ της παραλλαγής δείχνει έντονα ότι θα έχει πλεονέκτημα στη μεταδοτικότητα και ότι μπορεί να αποφύγει την ανοσολογική προστασία που έχει αποκτήσει κάποιος είτε μέσω νόσησης είτε μέσω ορισμένων αντισωμάτων που δημιουργεί το εμβόλιο.

«Δεν είναι απαραίτητο ότι θα συμβεί, αλλά αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι πρέπει να είστε προετοιμασμένοι γι' αυτό», ξεκαθάρισε.

Ακόμη, ο δρ Φάουτσι παρέπεμψε και στα επιδημιολογικά δεδομένα στη Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παρά τα χαμηλά επίπεδα μόλυνσης, ξαφνικά διαπιστώθηκε ένα άλμα. Και οι Νοτιοαφρικάνοι κατάλαβαν ότι ο ιός είναι διαφορετικός απ' αυτόν που γνωρίζουμε. Ως εκ τούτου, η αύξηση στα κρούσματα αποτελεί ένδειξη ότι έχει την ικανότητα να μεταδίδεται γρήγορα.

Για το ενδεχόμενο πέμπτου κύματος

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, ωστόσο ο Άντονι Φάουτσι ξεκαθαρίζει ότι αναπόφευκτα θα εισέλθει σε αμερικανικό έδαφος.

Το πέμπτο κύμα των κρουσμάτων, πρόσθεσε «εξαρτάται πραγματικά από το τι θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες έως και τους επόμενους μήνες. Στις ΗΠΑ 62 εκατομμύρια πολίτες δικαιούνται να κάνουν το εμβόλιο, όμως δεν έχουν προχωρήσει τη διαδικασία, ενώ υπάρχουν πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πριν αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα να έχει υποχωρήσει το επίπεδο της ανοσίας. «Αποκαλείται φθίνουσα ανοσία και έχει διαπιστωθεί εμφατικά και σε άλλες χώρες, πριν το δούμε εδώ», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, η αύξηση των ρυθμών ανοσοποίησης, αλλά και η χορήγηση των ενισχυτικών δόσεων θα μπορούσαν να προλάβει μια νέα αλματώδη αύξηση, ωστόσο οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν γρήγορα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος στο ελληνικό μπάσκετ: Πέθανε ο 20χρονος Θωμάς Κατσαούνης

Μετάλλαξη Όμικρον - Νέα μέτρα: Το εφεδρικό σχέδιο ενόψει Χριστουγέννων (vid)

Τραγωδία στον Ωρωπό: Δυο νεκροί μετά από πτώση αυτοκινήτου στο λιμάνι