ΚΟΣΜΟΣ

Εφιάλτης Τουρκία: Δεν έχει τέλος η «κατρακύλα» της λίρας - Εκτίναξη στα βασικά προϊόντα έως 60%

Τουρκία οικονομία λίρα
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθώντας να αντιστρέψει το κλίμα για το πρόσωπό του ισχυρίζεται ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 19,8%
AP

Η κατάσταση στην Τουρκία έχει φτάσει στο απροχώρητο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φαίνεται ανήμπορος να αντιδράσει μπροστά στην σφοδρή οικονομική κρίση

Κατακρημνίζεται μέρα με την μέρα η τουρκική λίρα, με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, να μην έχει προηγούμενο, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν φαίνεται να είναι ανήμπορη να διαχειριστεί την κατάσταση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθώντας να αντιστρέψει το κλίμα για το πρόσωπό του ισχυρίζεται ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 19,8%, όμως η εικόνα της αγοράς αμφισβητεί αυτούς του ισχυρισμούς.

Η κατάσταση στην χώρα έχει φτάσει στο απροχώρητο με τις τιμές των βασικών προϊόντων να έχουν εκτιναχθεί μέχρι και 60%. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επόμενοι μήνες αναμένεται να κυλίσουν ακόμα πιο δύσκολα τόσο για την χώρα όσο και για τον Ερντογάν.

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχει φτάσει στο 70% έναντι του ευρώ και του δολαρίου -σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ 80% από την αρχή του έτους- έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά.

Την ίδια ώρα, η ζήτηση για τα προϊόντα έχει μειωθεί κατακόρυφα και οι προβλέψεις είναι χειρότερες για τους επόμενους μήνες καθώς υποστηρίζουν πως ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί.

Ποιος είναι ο νέος «τσάρος» της τουρκικής Οικονομίας

Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει, με απόφαση του Τούρκου προέδρου, ο επιχειρηματίας Νουρετίν Νεμπατί, ο οποίος είναι γνωστός για τις σχέσεις του με τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν και πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας. Νωρίτερα υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, ο Λουτφί Ελβάν υπέβαλε την παραίτησή του στον Τούρκο Πρόεδρος.

Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις, ο νέος «τσάρος» της Τουρκίας με tweet του έκανε τις πρώτες του δηλώσεις. «Κύριέ μου, να είναι εύκολο, μην είναι δύσκολο, Κύριέ μου να είναι καλό. Δείξε μας την αλήθεια, κάνε μας επιτυχημένους. Κύριέ μου κάνε με ικανό να ανταπεξέλθω στη θέση του Υπουργού Οικονομικών, στην οποία με όρισε ο Πρόεδρός μας δείχνοντάς μου εμπιστοσύνη, αξίωσε με να δικαιώσω την επιλογή του», ανέφερε στο tweet του.

Παρασκήνιο «θρίλερ» για την αντικατάσταση

Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης ο Λουτφί Έλβαν διαφωνούσε κάθετα με την αμφιλεγόμενη οικονομική πολιτική μείωσης των επιτοκίων που ακολουθεί ο Ερντογάν για να μειώσει τον πληθωρισμό, για την οποία προειδοποιούσε ότι θα οδηγήσει στην καταστροφή.

Η αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών, είχε προαναγγελθεί εμμέσως από τον ίδιο τον Ερντογάν, καθώς σε ομιλία του ανέφερε ότι δεν θα είναι συνοδοιπόρος με όσους δεν υποστηρίζουν τη μείωση των επιτοκίων. Άλλωστε, μεγάλη ήταν η συζήτηση που ακολούθησε για το πλάνο που έδειχνε τον Λουτφί Ελβάν να μην χειροκροτά τον Ερντογάν κατά την ομιλία του.

«Σε αυτόν τον αγώνα μας, σε αυτή την πορεία μας όσοι υποστηρίζουν τα επιτόκια, ας μη με παρεξηγήσουν. Εγώ δεν μπορώ να είμαι συνοδοιπόρος με αυτό που υποστηρίζει τα επιτόκια, δεν θα είμαι», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών ασχολείται με την κλωστοϋφαντουρία, είχε στο παρελθόν δικό του βενζινάδικο και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική. Είναι στενός φίλος και συνεργάτης του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Τούρκου Προέδρου και γι’ αυτό αρκετοί στην Τουρκία κάνουν λόγο για «επιστροφή του γαμπρού».

Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1964 στο Βιρανσεχίρ της Σανλιούρφα. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και έκανε το μεταπτυχιακό του στις Διεθνείς Σχέσεις.

Υποστηρίζει την πολιτική του Ερντογάν και στον λογαριασμό του στο Twitter, είχε εξαγγείλει τους στόχους που θα πρέπει να έχει η Τουρκία. Συγκεκριμένα είχε γράψει ότι στόχος της Τουρκίας είναι το χαμηλό επιτόκιο, ο υψηλός όγκος παραγωγής, η υψηλή απασχόληση, οι υψηλές εξαγωγές, το χαμηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και το χαμηλό εξωτερικό χρέος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα της ΕΛΑΣ σε σπίτι δικαστικού για ναρκωτικά

Για ποιους θα απαγορευτεί η πώληση και η ενοικίαση των ακινήτων τους - Τι αλλάζει

Υπόθεση Μαρκέλλας: Την ενοχή της 34χρονης ζήτησε η εισαγγελέας - Τι είπε στην απολογία της