ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Στο δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές - Ανεβαίνει η Βαλερί Πεκρές

Γαλλία δημοσκοπήσεις Πεκρές
Η Βαλερί Πεκρές
Associated Press/Christophe Ena

Γαλλία: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Στη Γαλλία ανεβαίνουν οι προεκλογικοί ρυθμοί ενόψει των προεδρικών εκλογών, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν άνοδο της υποψήφιας της Κεντροδεξιάς, Βαλερί Πεκρές.

Η Πεκρές, η οποία διεκδικεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας, ξεκίνησε τη διαδικασία υποψηφιοτήτων ως αουτσάιντερ αλλά επιλέχθηκε από μέλη του κόμματος το Σάββατο μετά από δυναμικές επιδόσεις σε τέσσερις τηλεοπτικές συζητήσεις.

Η Πεκρές φαίνεται να υστερεί έναντι του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο του Απριλίου από 20% έως 23%, ωστόσο κερδίζει στον δεύτερο γύρο με 52 μονάδες έναντι 48, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Elabe που δημοσιεύτηκε την Τρίτη το απόγευμα.

Η δημοσκόπηση δείχνει για πρώτη φορά τον 43χρονο Μακρόν να χάνει από τότε που ξεκίνησε σοβαρά η εκστρατεία. Υπογραμμίζει επίσης την απειλή που θέτει η Πεκρές για την ηγέτη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία προηγουμένως θεωρούνταν η πλησιέστερη αντίπαλος του Μακρόν.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση την Τρίτη από την εταιρεία Ifop-Fiducial έδειξε ότι η υποστήριξη προς την Πεκρές αυξήθηκε επίσης στον πρώτο γύρο, αν και με χαμηλότερο 17%, και υστερούσε από τον Macron στον δεύτερο γύρο κατά 48% έναντι 52%.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι οι γαλλικές εκλογές παραμένουν εξαιρετικά απρόβλεπτες, με την ψυχολογία των ψηφοφόρων να μεταβάλλεται ραγδαία καθώς οι νέοι υποψήφιοι μπαίνουν στην κούρσα.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ έκανε μια δραματική είσοδο στη γαλλική πολιτική σκηνή τον Σεπτέμβριο, επισκιάζοντας ακόμη και τη Μαρίν Λεπέν σε ορισμένες δημοσκοπήσεις, αλλά η ορμή του έχει εξασθενίσει, σύμφωνα με έρευνες.

Ο Μακρόν μέσω της υποψηφιότητας του αναμένεται να προβάλλει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων, καθώς και τον χειρισμό της πανδημίας του Covid-19.

Η 54χρονη Πεκρές είναι η επικεφαλής της περιφέρειας του Παρισιού και έχει περιγράψει τον εαυτό της ως ένα μείγμα μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και της Μάργκαρετ Θάτσερ.

«Η Ρεπουμπλικανική δεξιά επέστρεψε», είπε το Σάββατο, στοχεύοντας να κερδίσει την προεδρία για τους Ρεπουμπλικάνους για πρώτη φορά από τότε που ο Νικολά Σαρκοζί έχασε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή το 2007.

Σημειώνεται ότι στην ηλεκτρονική έρευνα της Elabe συμμετείχαν 1.474 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών τη Δευτέρα και την Τρίτη και έχει περιθώριο σφάλματος 1,2-3,1 ποσοστιαίες μονάδες και παραγγέλθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι BFM και το περιοδικό L'Express.

Η έρευνα της Ifop-Fiducial, που διεξήχθη για την εφημερίδα Le Figaro και το κανάλι LCI, διεξήχθη από το Σάββατο έως τη Δευτέρα σε 1.503 άτομα. Το περιθώριο λάθους ήταν 1,2-2,7 βαθμοί.

Με πληροφορίες από France24

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.