Βρετανία: Ο σεΐχης του Ντουμπάι και το ακριβότερο διαζύγιο στην ιστορία - Του κόστισε 640 εκατ. ευρώ

Νατάσα Παυλοπούλου

O εμίρης του Ντουμπάι και η πρώην σύζυγός του, πριγκίπισσα Χάγια
AP

Το πιο «ακριβό» διαζυγίο στη νομική ιστορία της Βρετανίας δεν κρύβει μόνο πολλά μηδενικά αλλά και ίντριγκες, σκοτεινά μυστικά,  απειλές και παρακολουθήσεις. Πρωταγωνιστές του, ο δισεκατομμυριούχος ηγεμόνας του Ντουμπάι και η εν διαστάσει σύζυγός του, πριγκίπισσα Χάγια που βάσει της ιστορικής απόφασης θα λάβει 640 εκατομμύρια ευρώ 

Ο εμίρης του Ντουμπάι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ, καταδικάστηκε από τη βρετανική δικαιοσύνη να καταβάλει περισσότερα από 640 εκατομμύρια ευρώ στην πρώην σύζυγό του και τα παιδιά τους, στη μεγαλύτερη αποζημίωση διαζυγίου που έχει επιδικάσει ποτέ δικαστήριο της χώρας.

Ο 72χρονος επικεφαλής της κυβέρνησης των ΗΑΕ καλείται να καταβάλει εφάπαξ περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ στην έκτη κατά σειρά σύζυγό του, την 47χρονη κόρη του πρώην βασιλιά Χουσεϊν της Ιορδανίας, Χάγια.

Επίσης θα πρέπει να δώσει στα παιδιά τους, την 14χρονη Αλ Τζελάιλα και τον 9χρονο Ζάγεντ, συνολικά περισσότερα από 340 εκατομμύρια ευρώ, κόστος που θα καλύψει τη διατροφή τους, τη μόρφωση και βασικά...το κόστος για την ασφάλειά τους, λόγω του κινδύνου που τους προκαλεί ο ίδιος.

«Με δεδομένο το καθεστώς τους και τις απειλές για τρομοκρατία και απαγωγή με τις οποίες είναι αντιμέτωπα (…) είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και έχουν ανάγκη ενισχυμένη ασφάλεια», εκτίμησε ο πρόεδρος του οικογενειακού δικαστηρίου στην απόφασή του. «Η βασική απειλή που αντιμετωπίζουν τα παιδιά προέρχεται από τον ίδιο τον εμίρη και όχι από εξωτερικές πηγές» πρόσθεσε.

Η Χάγια, είναι η νεότερη από τις έξι συζύγους του σεΐχη - του πολυδισεκατομμυριούχου ηγεμόνα του Ντουμπάι, πρωθυπουργού των ΗΑΕ καιπανισχυρού ιδιοκτήτη ιπποδρομιών, με τεράστια περιουσία και επιρροή στην Μέση Ανατολή.

Η απόφαση παρέχει στην πριγκίπισσα Χάγια τα ποσά για να καλύψει το κόστος λειτουργίας δύο ακινήτων πολλών εκατομμυρίων - το ένα δίπλα στο παλάτι του Κένσινγκτον του Λονδίνου, καθώς και την κύρια κατοικία της στο Έγκαμ του Σάρεϊ.

Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για έναν σημαντικό «προϋπολογισμό ασφαλείας» καθώς και για τις διακοπές, τους μισθούς του προσωπικού -τουλάχιστον μίας νοσηλεύτριας και μίας νταντάς- και τη συντήρηση θωρακισμένων οχημάτων για την οικογένεια, όπως επίσης και την...πλουσιοπάροχη ζωή διαφόρων κατοικίδιων ζώων και πόνι.

Στην κατάθεσή της σε προηγούμενη ακρόαση που είχε διαρκέσει σχεδόν 7 ώρες, η Χάγια είχε ζητήσει να της καταβληθεί εφάπαξ ένα μεγάλο ποσό προκειμένου να μπορέσει να ξεφύγει, αυτή και τα παιδιά τους, από την επιρροή του σεΐχη.

Η μακροχρόνια δικαστική διαμάχη μεταξύ τους έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στον συνήθως κλειστό κόσμο των βασιλικών οίκων της Μέσης Ανατολής.

Το 2013 στις ιπποδρομίες του ΆσκοτΑ.Ρ

Η πριγκίπισσα Χάγια διέφυγε από το Ντουμπάι στη Βρετανία με τα παιδιά της το 2019, λέγοντας ότι φοβόταν τη ζωή της, αφού ανακάλυψε ότι ο Σεΐχης Μοχάμεντ είχε προηγουμένως απαγάγει δύο από τις άλλες κόρες του - τη Σέιχα Λατίφα και τη Σέιχα Σάμσα - και τις είχε επαναφέρει στο Ντουμπάι παρά τη θέλησή τους.

Ο Σεΐχης Μοχάμεντ αρνήθηκε τις κατηγορίες - παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2020 που έλεγε ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, αληθινές. Δημοσίευσε μάλιστα ένα ποίημα με τίτλο «Ζούσες, πέθανες», που ευρέως υποτίθεται ότι απειλούσε την πριγκίπισσα αφού ανακάλυψε ότι είχε σχέση με τον πρώην σωματοφύλακά της.

Ο Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ είχε δώσει εντολή για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της συζύγου του και των δύο Βρετανών δικηγόρων της μέσω του λογισμικού Pegasus.

Η πριγκίπισσα Χάγια συνέχισε να δέχεται απειλές μετά τη μετακόμισή της στη Βρετανία, με μηνύματα που έλεγαν «μπορούμε να σε βρούμε οπουδήποτε» και έκτοτε ξόδεψε τεράστια ποσά για την ασφάλεια της ίδιας και των παιδιών της, φοβούμενη ότι θα τους απαγάγει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved