ΚΟΣΜΟΣ

Eίχε σώας τας φρένας ο δολοφόνος της Νορβηγίας

Eίχε σώας τας φρένας ο δολοφόνος της Νορβηγίας

Η δεύτερη ψυχιατρική αξιολόγηση απέδειξε ότι ο Άντερς Μπράιβικ είχε σώας τας φρένας όταν δολοφονούσε εν ψυχρώ 77 άτομα στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας.

Ο Μπράιβικ θα αντιμετωπίσει το δικαστήριο της Νορβηγίας τη Δευτέρα, ενώ από την ψυχική του κατάσταση θα κριθεί αν ο εγκλεισμός του θα είναι σε ψυχιατρικό θάλαμο ή σε φυλακή.

«Το κύριο συμπέρασμα των ειδικών είναι ότι ο Mπράιβικ δεν ήταν ψυχωτικός κατά τη διάρκεια των πράξεων του στις 22 Ιουλίου του 2011», αναφέρει το δικαστήριο του Όσλο. «Αυτό σημαίνει ότι θεωρείται ποινικά αρμόδιος για τα εγκλήματα που διέπραξε».

Να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα της εξέτασης έρχονται σε αντιπαράθεση με την πρώτη ψυχιατρική αξιολόγηση, που τον Νοέμβριο τον είχε κρίνει και επίσημα παράφρονα.

Η δεύτερη αξιολόγηση εγκρίθηκε από το δικαστήριο τον Ιανουάριο, μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στη πρώτη ψυχιατρική έκθεση, που τον είχε χαρακτηρίσει παρανοϊκό και σχιζοφρενή κάτι που σημαίνει ότι θα τεθεί απλά υπό ψυχιατρική φροντίδα.

Μάλιστα τα θύματα που κατάφεραν να επιζήσουν, υποστήριζαν ότι ο Μπράιβικ δεν ήταν παράφρων και η μόνη κατάλληλη τιμωρία ήταν ποινή φυλάκισης.

Εφόσον δεν του αναγνωρίζεται αυτό το ελαφρυντικό, η δίκη θα συνεχιστεί κανονικά για να του επιβληθούν οι ποινές που προβλέπονται σε περιπτώσεις κακουργημάτων.

Στη Νορβηγία η ανώτατη ποινή που προβλέπεται είναι τα 21 έτη εάν όμως ο καταδικασθείς θεωρηθεί επικίνδυνος για την κοινωνία, η δικαιοσύνη έχει το δικαίωμα να παρατείνει την κράτηση για όσο κρίνεται απαραίτητο.