ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού

Νέα πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού

Ένα «ελαφρό στρώμα πετρελαίου» εντοπίστηκε σε περιοχή στον Κόλπο του Μεξικού, όπως αποκάλυψε ο αγγλοολλανδικός πετρελαϊκός όμιλος Shell.

Στο σημείο είναι ποντισμένες δύο εξέδρες της εταιρείας για την άντληση «μαύρου χρυσού». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο τον όμιλο «καμία ένδειξη δε διαθέτει, μέχρι στιγμής, ότι αυτό το ελαφρό στρώμα πετρελαίου έχει την οποιαδήποτε σχέση με τις δικές του εξέδρες, Μαρς και Ούρσα». Την ίδια στιγμή, κάνει λόγο για λήψη προληπτικού χαρακτήρα μέτρων.

Από την πλευρά της η ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών έστειλε στην θαλάσσια περιοχή όπου εντοπίστηκε η διαρροή ένα ελικόπτερό της, στο οποίο επέβαιναν εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με τις πρώτες διαθέσιμες δημοσιογραφικές πληροφορίες η πετρελαιοκηλίδα αυτή έχει ήδη μήκος 16 χλμ., πλάτος 1,6 χλμ.

Η διαρροή έχει εντοπιστεί στα 210 χλμ. νοτιοανατολικά της Νέας Ορλεάνης (Λουιζιάνα).

Η Shell έστειλε εκεί το ειδικευμένο στην αντιμετώπιση της πετρελαϊκής ρύπανσης πλοίο Louisiana Responder, ενώ υπέβαλε επίσης αίτημα να πετάξουν με το φως της μέρας πάνω από την πετρελαιοκηλίδα αεροσκάφη για αναγνώριση.

Έπειτα από την είδηση αυτή επακολούθησε μια πτώση στη τιμή της μετοχής του ομίλου στο Σίτι σε ποσοστό 4,85% (νέα αποτίμηση 20,38 λίρες, γύρω στις 15:00 ώρα Ελλάδας).