ΚΟΣΜΟΣ

«Μυρίζει μπαρούτι» ξανά στην Ουκρανία: Η δήλωση «φωτιά» του Μπάιντεν και οι κινήσεις της Ρωσίας

«Μυρίζει μπαρούτι» ξανά στην Ουκρανία: Η δήλωση «φωτιά» του Μπάιντεν και οι κινήσεις της Ρωσίας
«Ώρα μηδέν» στη ρωσό - ουκρανική κρίση
AP IMAGES

«Ώρα μηδέν» στη ρωσό-ουκρανική κρίση, με το Κίεβο να περιμένει εισβολή, τη Μόσχα να δηλώνει άγνοια και την Ουάσινγκτον μέσω Μπάιντεν να επιβεβαιώνει πως πάμε ολοταχώς για πόλεμο!

Η πιο «σκοτεινή ώρα» φαίνεται πως έφτασε. Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν με τον πλέον επίσημο τρόπο πως η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία, το Κίεβο δηλώνει έτοιμο να αμυνθεί και η Μόσχα παίζει σαν την γάτα με το... ποντίκι αναμένοντας ένα «θερμό» επεισόδιο που θα ανάψει την σπίθα του πολέμου.

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε πλέον τη βεβαιότητά του για την επικείμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία πριν αναχωρήσει για περιοδεία στο Οχάιο, τονίζοντας πως υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία» και πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Η διαπιστευμένη δημοσιογράφος του CNN στον Λευκό Οίκο, Natasha Bertrand, έγραψε στο Twitter πως η αίσθησή του είναι πως η επίθεση θα εκδηλωθεί «τις επόμενες μέρες», αποφεύγοντας – κατά τα φαινόμενα – αυτή τη φορά να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η Ουάσινγκτον πολλαπλασιάζει τις προειδοποιήσεις και διαβεβαιώνει πως η Ρωσία, μακράν του να έχει αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία όπως έχει υποσχεθεί, εξακολουθεί, αντίθετα, να ενισχύει τον μηχανισμό της.

Αποφασισμένο το Κίεβο: «Μπορούμε να αμυνθούμε μόνοι μας - Ψάχνουν αφορμές οι Ρώσοι»

Η Ουκρανία «δεν χρειάζεται» ξένους στρατιώτες των Συμμάχων στο έδαφός της για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, η οποία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 άνδρες στα σύνορά της, διαμήνυσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν χρειαζόμαστε στρατιώτες υπό ξένη σημαία στο έδαφός μας. Δεν ζητάμε κάτι τέτοιο, διαφορετικά ολόκληρος ο κόσμος θα αποσταθεροποιήτο», ανέφερε σε συνέντευξή του στον ιστότοπο RBK-Ukraïna.

«Δεν θέλουμε να δώσουμε άλλη μια αφορμή στη Ρωσία να λέει ότι έχουμε εδώ (ξένες) βάσεις εναντίον των οποίων (οι Ρώσοι) πρέπει να αμυνθούν», πρόσθεσε. «Όμως θέλουμε όλα τα υπόλοιπα», συνέχισε, αναφερόμενος στη στρατιωτική και την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Ουκρανία από τους δυτικούς συμμάχους της.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι καταγράφηκαν πυρά από ένα τανκ των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας.

«Οι οβίδες αυτές προήλθαν από τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, τα οποία ελέγχονται από τη Ρωσία», είπε ο Κουλέμπα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας στο Κίεβο.

Αποφασισμένο να αμυνθεί με κάθε δύναμη απέναντι στη Ρωσία, δηλώνει το Κίεβο

Ο Ουκρανός υπουργός είπε επίσης ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει διάφορες καταστάσεις για να κατηγορήσει το Κίεβο για την κλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές εντός της Ουκρανίας αντάλλαξαν πυρά κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης. Δυτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η εξέλιξη αυτή ίσως είναι ένα πρόσχημα που δημιούργησε η Μόσχα για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η Τρας από την πλευρά της είπε ότι ακόμη και αν οι ρωσικές δυνάμεις αποσυρθούν από τα σύνορα, το πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί. «Πρόκειται για τη Λυδία λίθο για τη Δύση, πρέπει να διαλύσουμε τώρα τη ρωσική επιθετικότητα» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην Κίνα, η Βρετανίδα υπουργός είπε ότι αν θέλει να θεωρείται υπεύθυνος διεθνής παράγοντας θα πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα υποχωρήσει.

Απέλασε τον αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ η Μόσχα

Παράλληλα, σε απέλαση του αναπληρωτή πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα, Μπαρτ Γκόρμαν, προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti.

«Η Ρωσία απέλασε τον Αναπληρωτή Αρχηγό Διπλωματικής Αποστολής (DCM) στη Ρωσία Μπαρτ Γκόρμαν. Ο Γκόρμαν ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος αξιωματούχος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα μετά τον πρεσβευτή και βασικό μέλος της ανώτερης ηγεσίας της πρεσβείας», δήλωσε ο Τζέισον Ρέμπχολτζ, εκπρόσωπος Τύπου της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ.

Η αμερικανική πρεσβεία χαρακτήρισε «παράλογη» την απέλαση, καθώς η βίζα του Γκόρμαν δεν έχει λήξει και ο χρόνος παραμονής του στη χώρα δεν έχει υπερβεί τα τρία χρόνια.

Μπλίνκεν: «Η Ρωσία κινείται προς εισβολή»

Την ίδια ώρα, λο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, άλλαξε τα ταξιδιωτικά σχέδιά του την τελευταία στιγμή σήμερα προκειμένου να μιλήσει σε σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Τα στοιχεία επί του πεδίου δείχνουν πως η Ρωσία κινείται προς μια επικείμενη εισβολή. Είναι μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Καθ΄οδόν προς τη διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στα τέλη της εβδομάδας στο Μόναχο, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έρχεται στον ΟΗΕ «ώστε να γίνει κατανοητό στον κόσμο πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε έναν πόλεμο», διευκρίνισε η Αμερικανίδα πρεσβευτής που έχει και η ίδια βαθμό υπουργού μέλους του υπουργικού συμβουλίου του Τζο Μπάιντεν.

Σιγουριά των ΗΠΑ για επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ακόμη πως ο Άντονι Μπλίνκεν θα «δηλώσει την έντονη δέσμευσή μας απέναντι στη διπλωματία, θα προσφέρει και θα υπογραμμίσει τον δρόμο προς την αποκλιμάκωση».

Οι ΗΠΑ διαπίστωσαν με ανησυχία χθες, Τετάρτη, πως η Ρωσία συνεχίζει την κλιμάκωση παρότι διαβεβαιώνει ότι ξεκίνησε μια αποκλιμάκωση, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για μια ομοιότητα με το στάδιο που είχε προηγηθεί της εισβολής της Μόσχας στη Γεωργία το 2008.

Βέβαιος για εισβολή ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν τη Ρωσία να δημιουργεί αποθέματα αίματος, να φέρνει στρατεύματα πιο κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και να αναπτύσσει στην περιοχή περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί απόσυρσης.

«Ήμουν κι εγώ στρατιώτης και δεν πάει πολύς καιρός από τότε. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι δεν κάνεις τέτοια πράγματα χωρίς λόγο», δήλωσε ο Όστιν, ο οποίος είναι απόστρατος στρατηγός. «Και βεβαίως δεν τα κάνεις αν είσαι έτοιμος να τα μαζέψεις και να γυρίσεις σπίτι σου».

Η Maxar Technologies, μια ιδιωτική αμερικανική εταιρεία που παρακολουθεί την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε πως δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι ενώ η Ρωσία έχει αποσύρει κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό από τις περιοχές κοντά στην Ουκρανία, στις περιοχές αυτές έχει φθάσει άλλος εξοπλισμός.

«Τους βλέπουμε να φέρνουν περισσότερα αεροσκάφη, μαχητικά και υποστήριξης. Τους βλέπουμε να αυξάνουν την ετοιμότητά τους στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Όστιν. «Τους βλέπουμε ακόμα και να αυξάνουν τα αποθέματα αίματος που διαθέτουν».

Το Ρόιτερς σημειώνει πως ήταν το πρώτο που είχε αναφέρει ότι η Ρωσία μεταφέρει αποθέματα αίματος προς τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Όστιν, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο γενικό επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τόνισε πως οι σημερινές αναφορές για πυρά πυροβολικού στην Ουκρανία είναι ανησυχητικές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η συμμαχία θα διερευνήσει τρόπους για να αυξήσει τη στρατιωτική ετοιμότητά της, καθώς η ανάπτυξη της Μόσχας «φέρνει ρωσικά στρατεύματα ακριβώς στο κατώφλι του ΝΑΤΟ».

Ο Όστιν επανέλαβε επίσης τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για εν δυνάμει επιχειρήσεις προβοκάτσιας από τη Ρωσία ώστε αυτή η τελευταία να δικαιολογήσει μια επίθεση, «κάτι που έχουμε δει να γίνεται στο παρελθόν».

«Έτσι εμείς και οι σύμμαχοί μας θα παραμείνουμε σε επιφυλακή», δήλωσε ο Όστιν.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας πρόκειται να ταξιδέψει στη συνέχεια στην Πολωνία, όπου θα επισκεφθεί αμερικανικά στρατεύματα. Επισήμανε πως η Βουλγαρία συμφώνησε σήμερα να φιλοξενήσει έναν αμερικανικό λόχο για κοινή εκπαίδευση.

Στόλτεμπεργκ: Η Ρωσία θέλει πρόσχημα για να εισβάλει

Ανήσυχος για τις κινήσεις της Ρωσίας, δήλωσε αμέσως μετά την διάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Ντονμπάς.

Ο Γενς Στόλτεμπεργκ αποκάλυψε ότι το ΝΑΤΟ έχει πληροφορηθεί πως η Ρωσία, δεν έχει κάνει πίσω, αλλά αντιθέτως προσπαθεί να οργανώσει προβοκάτσια, επαναλαμβάνοντας την ανησυχία που εξακολουθεί να διακατέχει την Δύση.

Όπως τόνισε το ΝΑΤΟ δεν έχει δει ακόμη σημάδια απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων που περικυκλώνουν τα ουκρανικά σύνορα. «Ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για επίθεση κατά της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια, καμία βεβαιότητα, σχετικά με τις ρωσικές προθέσεις. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί» ξεκαθάρισε, αλλά πρόσθεσε: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε δει στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες γύρω από την Ουκρανία. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν πολλοί Ρώσοι πράκτορες που δρουν στην Ουκρανία».

«Έχουμε δει προσπάθειες να παρουσιαστεί ένα πρόσχημα για να δοθεί μια δικαιολογία για την εισβολή στην Ουκρανία. Οπότε φυσικά αυτό είναι ανησυχητικό» σημείωσε.

ΕΕ: «Δεν έχουμε δει αποκλιμάκωση στο πεδίο»

Η διπλωματία δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της κουβέντα, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας για την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας κατά τις δηλώσεις που έκαναν με τον Πρωθυπουργό της Τσεχία, Πιετρ Φιάλα.

«Αυτό είναι καλό» προσέθεσε. «Υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι θα επικρατήσει η ειρήνη», σημείωσε και έκανε λόγο για τις προσπάθειες πολλών Ευρωπαίων ηγετών για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Όσον αφορά στους ισχυρισμούς από τη Ρωσία περί απόσυρσης στρατευμάτων, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε σημάδια αποκλιμάκωσης στο πεδίο. Αντίθετα, βλέπουμε ότι η συγκέντρωση δυνάμεων συνεχίζεται. Συνεπώς τώρα χρειαζόμαστε πράξεις για να εμπιστευτούμε τα λόγια που ακούσαμε. Δεν θα μειώσουμε την επιφυλακή μας, θα παραμείνουμε σε επιφυλακή και ενωμένοι».

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο», κατέληξε.

Ανοιχτές κατηγορίες Κρεμλίνου για προβοκάτσια - «Τρομερές προκλήσεις»

Για την «ανάφλεξη» στην που απειλεί να τινάξει στον αέρα την εύθραυστη ειρήνη στην Ανατολική Ουκρανία, πήρε θέση το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Το «δεξί» χέρι του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή ότι πρόκειται για «τρομερές προκλήσεις» και ταυτόχρονα εκτόξευσε κατηγορίες προς τις ουκρανικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ πρώτες.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε το Κίεβο για προβοκάτσιες τονίζοντας ότι το Κρεμλίνο «ανησυχεί βαθιά» για την κατάσταση, πετώντας ταυτόχρονα το «μπαλάκι» στη Δύση ζητώντας να ασκήσει τη επιρροή της προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση, μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων και Ρώσων αυτονομιστών.

«Τώρα βλέπουμε ότι γίνονται αυτές οι τρομερές προκλήσεις, βλέπουμε αναφορές από εκπροσώπους των (αυτοαποκαλούμενων) δημοκρατιών ότι στη γραμμή επαφής υπάρχει ανταλλαγή πυρών, ότι ‘το πρώτο χτύπημα’ ήρθε από την Ουκρανία. Αυτή είναι ανησυχητική πληροφορία. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε», ανέφερε.

Ο ίδιος επανέλαβε και πάλι ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία τονίζοντας ότι έχει αποσύρει ορισμένα από τα στρατεύματά της που έχουν ολοκληρώσει τις ασκήσεις σε περιοχές κοντά στην Ουκρανία, αλλά «η διαδικασία θα πάρει κάποιο χρόνο».

Σύμφωνα με τον Guardian ο Πούτιν δεν έχει απαντήσει ακόμη στη ρωσική Δούμα για την αναγνώριση των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, των δύο περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που έχουν αποσχιστεί από το Κίεβο. Την Τρίτη η ρωσική Βουλή κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο περιοχών. Σημειώνεται ότι η Δύση έχει διαμηνύσει ότι μια τέτοια κίνηση θα κατέστρεφε κάθε ελπίδα ειρήνης βάσει των συμφωνιών του Μινσκ.

Κάνει πίσω για ΝΑΤΟ η Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποβάθμισε τις πιθανότητες ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ σε συνέντευξή του με τη γερμανική εφημερίδα Bild που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Με τη Ρωσία αποφασισμένη να σταματήσει την ένταξή της, η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της Ουκρανίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία έχει προκαλέσει βαθιά κρίση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης και φρενήρεις διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για να αποφευχθεί μια στρατιωτική σύρραξη.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στην Bild ότι ενώ η Ουκρανία ήθελε για χρόνια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η διαδικασία δεν προχωρά.

«Δεν είναι μόνο η Ρωσία που είναι αντίθετη στην ένταξή (μας). Κάποια μεμονωμένα μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τη θέση της Μόσχας. Αυτό είναι κοινό μυστικό», είπε.

Ο Ζελένσκι δεν κατονόμασε τις χώρες αυτές, λέγοντας ότι συνεχίζει να ελπίζει στη στήριξή τους.

«Δεν μας είναι εύκολο με αυτούς τους γείτονες και δεν θέλουμε κινδύνους ή διπλωματικές διαμάχες», είπε, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι Ουκρανοί θα πρέπει να αποφασίσουν για πιθανή ένταξη αλλά δεν υπάρχει κανένα νόημα αυτή τη στιγμή να διενεργηθεί δημοψήφισμα.

«Η πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι πολύ μεγάλη», δήλωσε στην Bild, παροτρύνοντας τα μέλη της συμμαχίας να υποστηρίξουν την Ουκρανία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μπλίνκεν: Η Ρωσία κινείται προς εισβολή - Εκτάκτως στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Bild: Ο πρόεδρος Ζελένσκι υποβαθμίζει τις πιθανότητες ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Κρίση στην Ουκρανία: Ανοιχτές κατηγορίες Κρεμλίνου για προβοκάτσια - «Τρομερές προκλήσεις»

Ουκρανική κρίση: Κατηγορίες για εκατέρωθεν πλήγματα στα σύνορα - Κίνδυνος γενικής σύρραξης