ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στην Ουκρανία: Σε άσκηση με πυραύλους ο Πούτιν - Για 149.000 Ρώσους στα σύνορα μιλά το Κίεβο

Κρίση στην Ουκρανία: Σε άσκηση με πυραύλους ο Πούτιν - Για 149.000 Ρώσους στα σύνορα μιλά το Κίεβο
O Βλαντιμίρ Πούτιν θα διευθύνει άσκηση με πυραύλους το Σάββατο την ώρα που στην Ουκρανία «μυρίζει μπαρούτι»
AP

O Βλαντιμίρ Πούτιν θα διευθύνει άσκηση με πυραύλους το Σάββατο την ώρα που στην Ουκρανία «μυρίζει μπαρούτι»

Δεν λένε να ηρεμήσουν τα πνεύματα σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία με τη Ρωσία να ανακοινώνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα «διευθύνει» άσκηση «των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής» με χρήση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise

«Στις 19 Φεβρουαρίου, υπό την διεύθυνση του ανωτάτου διοικητή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βλαντίμιρ Πούτιν, θα οργανωθεί σχεδιασμένη άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, όπως αυτή μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise θα πραγματοποιηθούν» στο πλαίσιο των ασκήσεων αυτών. Θα συμμετάσχουν επίσης μονάδες της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, οι αεροδιαστημικές δυνάμεις, οι στρατηγικές δυνάμεις και οι ρωσικοί στόλοι του Βορρά και της Μαύρης Θάλασσας.

Οι ασκήσεις αυτές έχουν ως στόχο, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, «να δοκιμάσουν την ετοιμότητα» των στρατιωτικών δυνάμεων και «την αξιοπιστία των πυρηνικών και μη πυρηνικών στρατηγικών όπλων».

Οι «στρατηγικές» δυνάμεις της Ρωσίας, βάσει του διασταλτικού προσδιορισμού τους, προορίζονται για να απαντήσουν σε απειλές περιλαμβανομένου του πυρηνικού πολέμου. Είναι εξοπλισμένες με διηπειρωτικούς πυραύλους, με στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, υποβρύχια, πλοία επιφανείας και αεροπορία του πολεμικού ναυτικού εξοπλισμένη με συμβατικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Στη Μόσχα ο Λουκασένκο

Την ίδια ώρα στη Μόσχα βρίσκεται ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ο οποίος θα έχιε συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν με βασικό αντικείμενο της ατζέντας το για πόσο καιρό ακόμα οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία που βρίσκεται βόρεια της Ουκρανίας.

Τα κοινά ‘παιχνίδια πολέμου’ της Ρωσίας στη Λευκορωσία, που είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν έως την Κυριακή, έχουν εντείνει τους φόβους της Δύσης ότι η Μόσχα μπορεί να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ουκρανίας, που έχει κοινά σύνορα και με τις δύο χώρες.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει. Το Μινσκ και η Μόσχα έχουν πει ότι οι ρωσικές δυνάμεις - η μεγαλύτερη ανάπτυξη της Ρωσίας στη Λευκορωσία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ - θα αποχωρήσουν όταν τελειώσουν οι ασκήσεις.

Ουκρανός υπουργός Άμυνας: Χαμηλή η πιθανότητα μείζονος κλιμάκωσης

Την ώρα, δε, που ο ουκρανικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται τις τελευταίες ώρες για βομβαρδισμούς στην ανατολική Ουκρανία ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο πως οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι η πιθανότητα μιας μείζονος κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Ρωσία είναι χαμηλή.

Οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για 20 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από τους αυτονομιστές στη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι φιλορώσοι αντάρτες ανέφεραν 27 βολές από τον ουκρανικό στρατό.

Ωστόσο ο Ρέζνικοφ δήλωσε πως «οι υπηρεσίες πληροφοριών μας βλέπουν κάθε κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει εν δυνάμει απειλή για την Ουκρανία. Θεωρούμε πως η πιθανότητα μιας μεγάλης κλιμάκωσης είναι χαμηλή».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 149.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία και μερικές ακόμα χιλιάδες αναμένεται να φθάσουν στο εγγύς μέλλον.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Νέες καταγγελίες για συγκρούσεις που μπορεί να ανάψουν την σπίθα του πολέμου

Interfax: Η Μόσχα αποσύρει στρατεύματα από την Κριμαία στη βάση τους στην Τσετσενία

«Μυρίζει μπαρούτι» ξανά στην Ουκρανία: Η δήλωση «φωτιά» του Μπάιντεν και οι κινήσεις της Ρωσίας

Μπάιντεν: Μεγάλος ο κίνδυνος μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία