ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες καταγγελίες για συγκρούσεις που μπορεί να ανάψουν την σπίθα του πολέμου

Ουκρανία: Νέες καταγγελίες για συγκρούσεις που μπορεί να ανάψουν την σπίθα του πολέμου
To Interfax μεταφέρει πληροφορίες για νέες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία - Προειδοποίηση Σχινά για κύμα προσφύγων στην Ευρώπη
AP

To Interfax μεταφέρει πληροφορίες για νέες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία - Προειδοποίηση Σχινά για κύμα προσφύγων στην Ευρώπη

Τεντωμένα παραμένουν τα νεύρα όλου του πλανήτη σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία με το ρωσικό πρακτορείο Interfax να μεταφέρει το πρωί της Παρασκευής καταγγελίες φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών που κατηγόρησαν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως προχώρησαν σε άλλες δύο επιθέσεις με ολμοβόλα στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κίεβο και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της έντασης, την αύξηση των πληγμάτων με πυροβόλα και ολμοβόλα κατά μήκος της γραμμής επαφής από χθες Πέμπτη, εντείνοντας τους φόβους των δυτικών ότι η Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς στα σύνορα της Ουκρανίας, μπορεί να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ντονμπάς.

Την ίδια ώρα σήμερα ξεκινά η ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια με την γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να δηλώνει ότι η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης εγείροντας «απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο»

«Με την ανάπτυξη άνευ προηγουμένου στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο, η Ρωσία θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ειρηνικής τάξης» πραγμάτων, ανέφερε η κυρία Μπέρμποκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, αξιώνοντας η Μόσχα να κάνει «σοβαρές προσπάθειες αποκλιμάκωσης».

Οι συνομιλίες των επικεφαλής των διπλωματιών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Ιταλίας θα επιτρέψουν να σταλεί «μήνυμα ενότητας», σύμφωνα με την κυρία Μπέρμποκ, η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου.

«Είμαστε έτοιμοι για σοβαρό διάλογο για την ασφάλεια με όλους. Ακόμη και μικρά βήματα προς την ειρήνη έχουν μεγαλύτερη αξία από τα μεγάλα βήματα προς τον πόλεμο. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης σοβαρά μέτρα αποκλιμάκωσης από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

«Οι δηλώσεις περί βούλησης για διάλογο πρέπει να υποστηρίζονται από πραγματικές προσφορές για διάλογο. Οι δηλώσεις περί αποχώρησης στρατευμάτων πρέπει να συνοδεύονται από επαληθεύσιμες αποχωρήσεις», τόνισε η ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

Ουκρανία: Αν υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης θα προκληθούν μεγάλες ροές προσφύγων

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με μαζικές ροές προσφύγων σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία.

Εκτιμάται ότι στην ΕΕ θα καταφύγουν από 20.000 ως 1 εκατομμύριο άνθρωποι, τόνισε ο κ. Σχοινάς στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Επιπλέον, στην Ουκρανία σήμερα ζουν περίπου 20.000 πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ, που θα χρειαστούν υποστήριξη εάν χρειαστεί να γίνει επιχείρηση εκκένωσης, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να κινητοποιηθούν για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και συμβολή στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Δορυφορικές εικόνες από τα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία

Δορυφορικές εικόνες από αμερικανική εταιρεία δείχνουν ευρεία στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το BBC, οι φωτογραφίες δείχνουν ότι η Ουκρανία είναι περικυκλωμένη από στρατεύματα από τρεις πλευρές, τόσο στα σύνορά της με τη Ρωσία όσο και με τη Λευκορωσία. Οι φωτογραφίες ελήφθησαν στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας με περίπου 30.000 στρατεύματα στη Λευκορωσία, αν και ανησυχεί τόσο την Ουκρανία όσο και το ΝΑΤΟ, αποτελεί μέρος κοινών, προγραμματισμένων ασκήσεων, που πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι μετά από αυτή την ημερομηνία θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της Μόσχας, αναφέρει το BBC.

Επίσης, το βρετανικό δίκτυο αναφέρει ότι «τίποτα σε αυτές τις φωτογραφίες δεν αποδεικνύει ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία».

Η Κίνα ρίχνει «λάδι» στη φωτιά

Η Κίνα κατηγόρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης τις ΗΠΑ, χωρίς να τις κατονομάσει, ότι υποδαυλίζουν την ένταση στην Ουκρανία η οποία, σύμφωνα με το Πεκίνο, προέρχεται από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και «βρίσκεται σε ασυμφωνία με την εποχή μας».

«Η Κίνα εκτιμά ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να επιτρέψουν να επικρατήσει η λογική και να στραφούν προς μια πολιτική διευθέτηση, απέχοντας από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να υποκινήσει εντάσεις ή να τροφοδοτήσει την κρίση», είπε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς λόγο. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να το εξαιρέσουμε όσον αφορά την ένταση στην Ουκρανία. Η συνεχής διεύρυνση, στα απόνερα του Ψυχρού Πολέμου, είναι αντίθετη με την εποχή μας, δηλαδή με τη διαφύλαξη της κοινής ασφάλειας», πρόσθεσε ο Κινέζος διπλωμάτης.

«Η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να είναι εγγυημένη μέσω της διεύρυνσης ενός στρατιωτικού μπλοκ. Αυτό ισχύει για την Ευρώπη, όπως και για άλλες περιοχές του κόσμου», συνέχισε ο Ζανγκ Τζουν. Αναφερόμενος εμμέσως στις ΗΠΑ, ο Κινέζος διπλωμάτης είπε ότι στον κόσμο υπάρχει «μια χώρα που αρνείται να παραιτηθεί από τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, που λέει το ένα και κάνει το άλλο, για να επιτύχει τη στρατιωτική υπεροχή της».

Και αυτό, πρόσθεσε, είναι εμφανές «κυρίως στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου δημιουργούνται μικρές τριμερείς ομάδες με στόχο να προκαλέσουν την αντιπαράθεση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφατα υπέγραψαν ένα σύμφωνο συνεργασίας με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στην περιοχή αυτήν».

Μπλίνκεν στο ΣΑ του ΟΗΕ: Η Ρωσία σχεδιάζει πρόσχημα για να επιτεθεί στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την Πέμπτη τη Ρωσία «να εγκαταλείψει την οδό του πολέμου», περιγράφοντας ένα σενάριο επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί «επικείμενη».

«Δεν βρίσκομαι εδώ για να ξεκινήσω έναν πόλεμο αλλά για τον αποτρέψω» είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η απάντηση στις σημερινές δηλώσεις μου θα είναι νέες αρνήσεις εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης», είπε ο Αμερικανός υπουργός. «Η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει σήμερα ότι "Η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία", να το πει με σαφήνεια, να το πει ξεκάθαρα σε όλον τον κόσμο και στη συνέχεια να το αποδείξει στέλνοντας τους στρατιώτες της, τα άρματα, τα αεροσκάφη, στους στρατώνες και τις βάσεις τους και στέλνοντας τους διπλωμάτες της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συνέχισε. «Τις επόμενες ημέρες, ο κόσμος θα θυμάται αυτή τη δέσμευσή ή την άρνηση δέσμευσης», πρόσθεσε.

«Οι πληροφορίες μας δείχνουν σαφώς ότι» οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, «συμπεριλαμβανομένων χερσαίων δυνάμεων και αεροσκαφών, ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιέγραψε το σενάριο που αναμένουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το οποίο μιλάει για πλήγματα με «πυραύλους και βόμβες» στην Ουκρανία, κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ουκρανικών θεσμών και στη συνέχεια εισβολή αρμάτων και στρατιωτών εναντίον στόχων-κλειδιών, ακόμη και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Δηλώνοντας ότι κατανοεί τον σκεπτικισμό εκείνων που θυμούνται τα περασμένα λάθη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θέλει να δώσει τόσες λεπτομέρειες «με την ελπίδα ότι αν τις μοιραστεί με τον κόσμο» θα ωθήσει τη Ρωσία «να εγκαταλείψει την οδό του πολέμου».

Κατά τον Μπλίνκεν, η Μόσχα θα κατασκευάσει με κάθε τρόπο ένα πρόσχημα για την επίθεση: αυτό θα μπορούσε να είναι κάποιο «βίαιο γεγονός» για το οποίο η Ρωσία θα κατηγορήσει την Ουκρανία, κάποια «τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία» ή ακόμη «η υποτιθέμενη ανακάλυψη ενός ομαδικού τάφου, ένα σκηνοθετημένο πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον πολιτών ή ακόμη και μια αληθινή επίθεση με χημικά όπλα».

«Η Ρωσία μπορεί να ισχυριστεί ότι ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση ή γενοκτονία», προειδοποίησε, επισημαίνοντας ότι τέτοιοι «συναγερμοί» εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες αλλά και σήμερα στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, η ρωσική κυβέρνηση θα δηλώσει ότι η Μόσχα πρέπει να απαντήσει για να υπερασπιστεί τους Ρώσους πολίτες ή τους ρωσόφωνους κατοίκους της Ουκρανίας. Και μετά «θα ξεκινήσει η επίθεση», πρόσθεσε. «Ρωσικοί πύραυλοι και βόμβες θα πέσουν στην Ουκρανία, οι τηλεπικοινωνίες θα διακοπούν, οι κυβερνοεπιθέσεις θα μπλοκάρουν ουκρανικές υπηρεσίες-κλειδιά», είπε, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια απόδειξη για αυτό το σενάριο καταστροφής. «Κατόπιν, άρματα και στρατιώτες θα προωθηθούν εναντίον στόχων-κλειδιών που έχουν ήδη καθοριστεί».

Ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «πληροφορίες» που δείχνουν ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει «συγκεκριμένες ομάδες Ουκρανών», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ… αν «δεν έχει γίνει εισβολή»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι τότε, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν πρότεινε στον Λαβρόφ να συναντηθούν «στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα» και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε «αντιπροτείνοντας ημερομηνίες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, κάτι που δεχθήκαμε, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» μέχρι τότε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις.

Κρεμλίνο: Ο Μπάιντεν υποδαυλίζει την ένταση με τις δηλώσεις του περί ρωσική εισβολής τις επόμενες μέρες

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζό Μπάιντεν, ότι με τις δηλώσεις του περί επικείμενης εισβολής της Ρωσίας τις επόμενες μέρες στην Ουκρανία, υποδαυλίζει την ένταση

Οι δηλώσεις που γίνονται, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν ότι η Μόσχα σχεδιάζει να «επιτεθεί» στην Ουκρανία, κλιμακώνουν την κατάσταση, δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δυστυχώς συνεχίζεται να υποδαυλίζεται η ένταση με παρόμοιες δηλώσεις», δήλωσε ο Πεσκόφ με αφορμή τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι μια εισβολή είναι πιθανή «μέσα στις επόμενες ημέρες».

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τεράστιες δυνάμεις κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά συνεχίζει να υποστηρίζει ότι είναι οι ενέργειες και οι δηλώσεις της Δύσης που τροφοδοτούν την κρίση.

Μπάιντεν: Μεγάλος ο κίνδυνος μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο κίνδυνος μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι «πολύ υψηλός» δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για μια επίσκεψη μερικών ωρών στο Οχάιο .

Ο Τζο Μπάιντεν είπε πως υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία» και πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Η διαπιστευμένη δημοσιογράφος του CNN στον Λευκό Οίκο, Natasha Bertrand, έγραψε στο Twitter πως η αίσθησή του είναι πως η επίθεση θα εκδηλωθεί «τις επόμενες μέρες», αποφεύγοντας – κατά τα φαινόμενα – αυτή τη φορά να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η Ουάσινγκτον πολλαπλασιάζει τις προειδοποιήσεις και διαβεβαιώνει πως η Ρωσία, μακράν του να έχει αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία όπως έχει υποσχεθεί, εξακολουθεί, αντίθετα, να ενισχύει τον μηχανισμό της.

Interfax: Η Μόσχα αποσύρει στρατεύματα από την Κριμαία στη βάση τους στην Τσετσενία

Ορισμένα από τα ρωσικά στρατεύματα που συμμετείχαν σε ασκήσεις στην Κριμαία, τη χερσόνησο που η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, επέστρεψαν στη βάση τους στην Τσετσενία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία δήλωσε προ ημερών ότι κάποιοι στρατιώτες της επέστρεφαν στις βάσεις τους αφότου ολοκλήρωσαν ασκήσεις σε περιοχές κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι η Μόσχα είχε στείλει νέες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως υπάρχει πλέον κάθε ένδειξη ότι η Ρωσία σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.

Το Κίεβο δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες του Μινσκ - Διαπράττει «ωμότητες» στην ανατολική Ουκρανία

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν κατηγόρησε την Ουκρανία, στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες του Μινσκ, του 2015, χωρίς να επεκταθεί στις προειδοποιήσεις της Δύσης για μια επικείμενη ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος, την οποία χαρακτήρισε «εικασία».

«Μην εθελοτυφλείτε» ζήτησε από τους συνομιλητές του ο Βερσίνιν, ο οποίος αφιέρωσε όλη την παρέμβασή του στις συμφωνίες του Μινσκ, που έχουν ως τελικό στόχο την ειρήνευση στις αυτονομιστικές επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Ρωσία «δεν είναι ενδιαφερόμενο μέρος» στη σύγκρουση μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των αυτονομιστών, διαβεβαίωσε ο Ρώσος υφυπουργός, ξαναδιαβάζοντας τα σημεία των συμφωνιών του Μινσκ. «Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η εφαρμογή αυτού του εγγράφου», τόνισε, εκφράζοντας τη λύπη του επειδή οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν ξεκινήσει διάλογο με τους αυτονομιστές, όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες.

Με πολύ μετρημένο ύφος, ο Ρώσος αξιωματούχος μίλησε για τις «ωμότητες» που διαπράττονται στην ανατολική Ουκρανία, αλλά χωρίς να τις χαρακτηρίσει εγκλήματα πολέμου ή γενοκτονία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Βερσίνιν, ο Ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σεργκέι Κισλίτσια πήρε επιδεικτικά το κινητό τηλέφωνό του για να μιλήσει.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγούνται εδώ και χρόνια ότι δεν εφαρμόζουν τις συνθήκες του Μινσκ, στις οποίες κατέληξαν με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Interfax: Η Μόσχα αποσύρει στρατεύματα από την Κριμαία στη βάση τους στην Τσετσενία

«Μυρίζει μπαρούτι» ξανά στην Ουκρανία: Η δήλωση «φωτιά» του Μπάιντεν και οι κινήσεις της Ρωσίας

Μπάιντεν: Μεγάλος ο κίνδυνος μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Bild: Ο πρόεδρος Ζελένσκι υποβαθμίζει τις πιθανότητες ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Κρίση στην Ουκρανία: Ανοιχτές κατηγορίες Κρεμλίνου για προβοκάτσια - «Τρομερές προκλήσεις»