ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί στα ανατολικά - Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση

Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί στα ανατολικά - Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση
ΗΠΑ και Ουκρανία έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι αναζητά πρόσχημα για να επιτεθεί στο Κίεβο
AP

ΗΠΑ και Ουκρανία έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι αναζητά πρόσχημα για να επιτεθεί στο Κίεβο

Βομβαρδισμός βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά στην Στανίτσια Λουχάνσκα, πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκονται επί τόπου.

Ο ήχος των βομβαρδισμών ακούγεται στην πόλη αυτή, η οποία επλήγη και χθες από βομβαρδισμό που προκάλεσε ζημιές σε νηπιαγωγείο.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη Αμερικανοί και Βρετανοί κατηγόρησαν την Μόσχα ότι αναζητεί πρόσχημα για να επιτεθεί και ότι η σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών μπορούν να δώσουν στο Κρεμλίνο το πρόσχημα που αναζητεί.

Σε ασκήσεις με πυραύλους το Σάββατο ο Πούτιν

Εντωμεταξή η Ρωσία ανακοίνωσε την διεξαγωγή το Σάββατο, υπό την διεύθυνση του Βλαντίμιρ Πούτιν, ασκήσεων των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων, με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise, εν μέσω της κρίσης ανάμεσα στην Μόσχα και την Δύση περί την Ουκρανία.

«Στις 19 Φεβρουαρίου, υπό την διεύθυνση του ανωτάτου διοικητή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βλαντίμιρ Πούτιν, θα οργανωθεί σχεδιασμένη άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, όπως αυτή μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise θα πραγματοποιηθούν» στο πλαίσιο των ασκήσεων αυτών. Θα συμμετάσχουν επίσης μονάδες της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, οι αεροδιαστημικές δυνάμεις, οι στρατηγικές δυνάμεις και οι ρωσικοί στόλοι του Βορρά και της Μαύρης Θάλασσας.

Οι ασκήσεις αυτές έχουν ως στόχο, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, «να δοκιμάσουν την ετοιμότητα» των στρατιωτικών δυνάμεων και «την αξιοπιστία των πυρηνικών και μη πυρηνικών στρατηγικών όπλων».

Ερωτηθείς σχετικά με την άσκηση ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ «διαβεβαίωσε» ότι πρόκειται για μία «διαδικασία εκπαίδευσης ρουτίνας», της οποίας «προηγήθηκε μία ολόκληρη σειρά γνωστοποιήσεων προς διάφορες χώρες μέσω διαφόρων διαύλων».

«Ολα αυτά είναι ξεκάθαρα ρυθμισμένα και κανείς δεν έχει ερωτήματα ή ανησυχίες διότι όλα έχουν γνωστοποιηθεί εκ προοιμίου», συνέχισε προσθέτοντας ότι οι ασκήσεις αυτές είναι «απολύτως διαφανείς, τελείως κατανοητές από τους ξένους ειδικούς». «Δεν πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία σε οποιονδήποτε», διαβεβαίωσε ο Πεσκόφ διευκρινίζοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εποπτεύει την διεξαγωγή των ασκήσεων από το κέντρο ειδικής διοίκησης.

ΗΠΑ: Θα συνεχίσουμε να προμηθεύουμε στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του προειδοποίησε για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα φύγουν από την Ουκρανία σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης καθώς προσπαθήσουν να σώσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.

Παράλληλα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία για να τη βοηθήσουν να προστατεύσει τον εαυτό της.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά την δέσμευσή τους απέναντι στο άρθρο 5 της βορειοατλαντικής συμμαχίας περί αμυντικής συνδρομής προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να βοηθήσουμε την άμυνα των συμμάχων μας».

Ουκρανία: 149.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα

Την ώρα, δε, που ο ουκρανικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται τις τελευταίες ώρες για βομβαρδισμούς στην ανατολική Ουκρανία ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο πως οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι η πιθανότητα μιας μείζονος κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Ρωσία είναι χαμηλή.

Οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για 20 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από τους αυτονομιστές στη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι φιλορώσοι αντάρτες ανέφεραν 27 βολές από τον ουκρανικό στρατό.

Ωστόσο ο Ρέζνικοφ δήλωσε πως «οι υπηρεσίες πληροφοριών μας βλέπουν κάθε κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει εν δυνάμει απειλή για την Ουκρανία. Θεωρούμε πως η πιθανότητα μιας μεγάλης κλιμάκωσης είναι χαμηλή».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 149.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία και μερικές ακόμα χιλιάδες αναμένεται να φθάσουν στο εγγύς μέλλον.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρίση στην Ουκρανία: Σε άσκηση με πυραύλους ο Πούτιν - Για 149.000 Ρώσους στα σύνορα μιλά το Κίεβο

Ουκρανία: Νέες καταγγελίες για συγκρούσεις που μπορεί να ανάψουν την σπίθα του πολέμου

Interfax: Η Μόσχα αποσύρει στρατεύματα από την Κριμαία στη βάση τους στην Τσετσενία

«Μυρίζει μπαρούτι» ξανά στην Ουκρανία: Η δήλωση «φωτιά» του Μπάιντεν και οι κινήσεις της Ρωσίας

Μπάιντεν: Μεγάλος ο κίνδυνος μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία