ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο, απόβαση Ρώσων σε Μαριούπολη και Οδησσό

Εκρήξεις στη Μαριούπολη
Πόλεμος στην Ουκρανία: Δραματικές εξελίξεις με εκρήξεις σε Κίεβο και Μαριούπολη και απόβαση δυνάμεων στην Οδησσό με προορισμό το Χάρκοβο
AP PHOTO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δραματικές εξελίξεις με εκρήξεις σε Κίεβο και Μαριούπολη και απόβαση δυνάμεων στην Οδησσό με προορισμό το Χάρκοβο

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά το διάγγελμα Πούτιν ο οποίος τα ξημερώματα της Πέμπτης έδωσε το «πράσινο φως» για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την ονομάτισε στο Ντονμπάς.

Ενώ, όμως, οι περισσότεροι περίμεναν στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς οι πληροφορίες που έρχονται από την Ουκρανία και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει εξαπολύσει μια επίθεση πλήρους κλίμακας στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα έχουν ακουστεί εκρήξεις στο Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και άλλες ουκρανικές πόλεις ενώ ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι ρωσικές αποβατικές δυνάμεις έχουν φτάσει στην Οδησσό και περνάνε τα σύνορα με προορισμό το Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Στο Κίεβο ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων. Στην Μαριούπολη αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης ενώ πιο κοντά στη γραμμή επαφής, στην πόλης Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις. Εκρήξεις ακούστηκαν και στην Οδησσό.

Σύμφωνα με Έλληνες ανταποκριτές με τους οποίους επικοινώνησε το Newsbomb.gr στην Μαριούπολη όλοι οι κάτοικοι είναι στα καταφύγια.

Οι κάτοικοι της Μαριούπολης, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ξύπνησαν στις 03:30 (τοπική ώρα), από εκρήξεις 30 μίλια από τα ρωσικά σύνορα.

Σύμφωνα με το βίντεο, φαίνονται σύννεφα καπνού να ανεβαίνουν στον νυχτερινό ουρανό κοντά στη Μαριούπολη, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε εάν ήταν αποτέλεσμα βομβαρδισμού.

Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας: Στοχεύουμε σε ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές με όπλα υψηλής ακρίβειας

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε, λίγη ώρα μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε εισβολή τα ξημερώματα της Πέμπτης

Την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την ονομάτισε η Ρωσία, ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τις ρωσικές δυνάμεις είναι «αναπόφευκτες» και είναι «μόνο θέμα χρόνου πότε θα συμβούν» πρόσθεσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο στόχος του ρωσικού στρατού είναι «να προστατεύσει τους πολίτες» προσθέτοντας ότι οι περιστάσεις «απαιτούν αποφασιστική δράση από τη Ρωσία».

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε απαράδεκτη την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ και τη χρήση του εδάφους της Ουκρανίας αν και υποστήριξε ότι στόχος του δεν είναι η Ρωσία να καταλάβει την Ουκρανία.

Προειδοποίησε, δε, ότι κάθε εμπλοκή άλλης χώρας στην στρατιωτική δράση «θα προκαλέσει συνέπειες που δεν έχει φανταστεί κανείς».

Στόχος μας είναι να αποστρατικοποιήσουμε την Ουκρανία είπε ο Πούτιν και κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να αφήσουν τα όπλα και να επιστρέψουν στα σπίτια τους προσθέτοντας ότι τυχόν αιματοχυσία «θα είναι στα χέρια του ουκρανικού καθεστώτος».

Σημειώνεται ότι το διάγγελμα Πούτιν πραγματοποιήθηκε περίπου την ίδια ώρα με αυτή κατά την οποία ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα λίγο πριν την ανακοίνωση Πούτιν ανακοινώθηκε ότι έκλεισε ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας για πολιτικές πτήσεις ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι κλείνουν τα αεροδρόμια στο Ντίπρο, το Χάρκοβο και την πόλη Ζαπορίζια.

H πρώτη απάντηση Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν στο πρώτο μήνυμά του μετά το διάγγελμα Πούτιν επέρριψε ευθύνες στη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την απώλεια ζωών που θα προκληθούν από τη στρατιωτική επιχείρηση που ανακοίνωσε και επίσημα τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα μιλήσει με τους ηγέτες των G7 και θα συντονιστεί με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ προκειμένου να υπάρξει μια ισχυρή και ενωμένη απάντηση στις ρωσικές ενέργειες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για μια απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση εκ μέρους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. «Ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να προχωρήσει σε έναν προμελετημένο πόλεμο που θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες ζωής και ανθρώπινου πόνου. Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα φέρει αυτή η επίθεση και οι ΗΠΑ με τους συμμάχους της θα απαντήσουν ενωμένα και αποφασιστικά. Ο πλανήτης θα ζητήσει ευθύνες από τη Ρωσία» προσθέτει ο πρόεδρος Μπαίντεν στο μήνυμά του.

«Οι προσευχές του κόσμου» είναι με την Ουκρανία πρόσθεσε ο Μπάιντεν ο οποίος τις επομενες ώρες αναμένεται να απευθύνει μήνυμα στους Αμερικανούς για τις συνέπειες σε βάρος της Ρωσίας μετά τις δραματικές εξελίξεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε Επίσης:

Ουκρανία: Ο Πούτιν ανακοίνωσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στο Ντονμπάς

Μπάιντεν: Η Ρωσία υπεύθυνη για τις απώλειες ζωής που θα προκληθούν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο, απόβαση Ρώσων σε Μαριούπολη και Οδησσό