Κρεμλίνο: Απαράδεκτο να λένε για «κατάληψη» της Ουκρανίας – Ο Πούτιν θα αποφασίσει το τέλος

Newsbomb

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου στις οργισμένες αντιδράσεις για την εισβολή
AP PHOTO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου στις οργισμένες αντιδράσεις για την εισβολή

Στην πρώτη του τοποθέτηση μετά τις αντιδράσεις της Δύσης για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση του το μεσημέρι της Πέμπτης υποστήριξε ότι δεν σχεδιάζει την κατάλειψη της Ουκρανίας και ότι αντίθετα ο Βλαντιμίρ Πούτιν αυτό που θέλει για την Ουκρανία είναι να είναι ουδέτερη και να μην έχει επιθετικά όπλα.

Η Ουκρανία αυτό που χρειάζεται είναι να απελευθερωθεί από τους «Ναζί και η στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να πετύχει την αποστρατικοποίηση και την αποναζιστοποίηση της χώρας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Το πόσο θα διαρκέσει η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα το αποφασίσει ο πρόεδρος Πούτιν καταλήγει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου

ΓΓ ΝΑΤΟ: Έχουμε ένα πόλεμο που πιστεύαμε ότι ανήκει στην ιστορία

«Έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη σε μια κλίμακα και έναν τύπο που πιστεύαμε ότι ανήκε στην ιστορία» δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κάνοντας λόγο για μια «κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια στην Ευρώπη» ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι η ρωσική εισβολή «βάζει σε κίνδυνο τη ζωή αναρίθμητων αθώων».

«Πρόκειται για μια σχεδιασμένη, ψυχρή και ηθελημένη εισβολή» κατέληξε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

«Καταδικάζουμε επίσης τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλούμε να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις», σημειώνουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τέτοια χρήση βίας και εξαναγκασμού δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα.

«Θα συναντηθούμε αργότερα σήμερα για να συζητήσουμε αυτήν την κραυγαλέα επιθετικότητα και να συμφωνήσουμε κατ' αρχήν για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιφέρουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους διατλαντικούς εταίρους μας», προσθέτουν στην κοινή τους δήλωση.

«Λυπούμαστε για την απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι έτοιμα να παράσχουν επειγόντως ανθρωπιστική απάντηση έκτακτης ανάγκης. Καλούμε τη Ρωσία και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία ένοπλους σχηματισμούς να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», επισημαίνουν.

Τέλος, τονίζουν ότι «η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της καθώς αντιμετωπίζουν αυτόν τον πόλεμο. Η ΕΕ θα παράσχει περαιτέρω πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.

«Συντονίζουμε την απάντησή μας με τους γείτονές μας και τους διεθνείς εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ και της G7, των οποίων οι ηγέτες θα συναντηθούν σύντομα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε Επίσης:

LIVE Blog: Δραματικές ώρες στην Ουκρανία - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Αντρέι Κοτσέτοφ: «Ευχαριστούμε τον Πούτιν, αλλά είμαστε κατά του πολέμου όπως κάθε νορμάλ άνθρωπος»

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved