ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σήμερα θα περικυκλωθεί η Μαριούπολη – Ρωσικός κλοιός στη Χερσώνα

Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη Μαριούπολη και τη Χερσώνα φαίνεται ότι ρίχνει το βάρος του ο ρωσικός στρατός ενώ σφίγγει ο κλοιός και στο Κίεβο
AP PHOTO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη Μαριούπολη και τη Χερσώνα φαίνεται ότι ρίχνει το βάρος του ο ρωσικός στρατός ενώ σφίγγει ο κλοιός και στο Κίεβο

Σε Μαριούπολη, Κίεβο και Χερσώνα φαίνεται ότι επικεντρώνεται σήμερα, Τρίτη (1/3) η έκτη ημέρα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία με εκπρόσωπο της λαϊκής πολιτοφυλακής του Ντονμπάς να δηλώνει σύμφωνα με το RIA Novosti ότι «σήμερα θα περικυκλωθεί η Μαριούπολη».

Στο πλαίσιο αυτό ο Έντουαρντ Μπασούριν ζήτησε να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος προκειμένου οι κάτοικοι της Μαριούπολης να αποχωρήσουν από αυτή.

«Η Μαριούπολη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη σε επίπεδο πληθυσμού στην Ουκρανία. Επομένως πρέπει να γίνει ό,τι χρειάζεται ώστε ο άμαχος πληθυσμός να μην υποφέρει» είπε ο Μπασούριν.

Τεταμένη η κατάσταση στο Κίεβο

Ο ουκρανικός στρατός από την πλευρά του σε ανάρτησή του στο Facebook χαρακτηρίζει «τεταμένη» την κατάσταση γύρω από το Κίεβο. «Παρά το γεγονός ότι ο εχθρός καταγράφει απώλειες συνεχίζει να εξαπολύει πυρά σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους» αναφέρεται στην ανάρτηση. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν, επίσης, ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να συμπράξει με άρτια εκπαιδευμένες στρατιωτικές μονάδες από τη Λευκορωσία αλλά και να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της χώρας αυτής.

Τα ξημερώματα της Τρίτης Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν επίθεση στην Χερσώνα στη νότια Ουκρανία. «Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο εχθρός προωθείται από το αεροδρόμιο προς τη λεωφόρο Νικολάεφ» ανέφεραν ουκρανικές υπηρεσίες μέσω Telegram.

Για περικύκλωση της πόλης της Χερσώνας από Ρώσους στρατιώτες έκανε λόγο και η Ουκρανή δημοσιογράφος, Αλιόνα Πάνιναν. Όπως είπε «η πόλη είναι κυριολεκτικά περικυκλωμένη, υπάρχουν αρκετοί Ρώσοι στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα σε όλες τις πλευρές, στήνουν οδοφράγματα σε όλες τις εξόδους» είπε στο κανάλι Ukraine 24 TV.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η περιφερειακή διοίκηση της Χερσώνας αναφέροντας ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη από ρωσικά στρατεύματα χωρίς, όμως, να έχει καταληφθεί.

Σε δικό του μήνυμα ο δήμαρχος της Χερσώνας ανέφερε ότι οι Ρώσοι έχουν στήσει σημεία ελέγχου στις εισόδους της πόλης προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς πώς θα εξελιχθεί στη συνέχεια η κατάσταση» και καλώντας τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν ήρεμοι και σώφρονες. «Μην εμπλακείτε επιθετικά με οποιονδήποτε, μην προκαλείτε τον εχθρό σε εμπλοκή» πρόσθεσε ο δήμαρχος της Χερσώνας.

Την ίδια ώρα Αμερικανοί βουλευτές που έλαβαν απόρρητες ενημερώσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία από υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής αντικατασκοπείας δήλωσαν ότι «τα χειρότερα ως προς τα στρατιωτικά έρχονται». Στην ενημέρωση, σύμφωνα με το CNN, τους παρουσιάστηκαν πιθανές ώρες και ημέρες για την πτώση του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων.

Ουκρανία: Στα 64 χιλιόμετρα το μήκος της ρωσικής στρατιωτικής οχηματοπομπής προς το Κίεβο

Εικόνες από δορυφόρους τη Δευτέρα κατέγραψαν ότι η ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή που κατευθύνεται προς το Κίεβο εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι, δηλαδή, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα –όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.–, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και κατευθύνεται προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Maxar έκανε επίσης λόγο για συγκέντρωση ρωσικών χερσαίων δυνάμεων και πτερύγων επιθετικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, κάπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας.

«Εκτείνεται από τα περίχωρα του αεροδρομίου Αντόνοφ (περίπου 25 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου) στον νότο, ως τα περίχωρα του Πριμπίρσκ» στον βορρά, ανέφερε η Maxar.

Το αεροδρόμιο μετατράπηκε, από την έναρξη της εισβολής, σε θέατρο σφοδρών μαχών, καθώς ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να κυριεύσει αυτή τη στρατιωτική υποδομή καίριας σημασίας ενόψει της επιχείρησης για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στην οχηματοπομπή, όπως καταγράφηκε από τους δορυφόρους, «ορισμένα οχήματα είναι ενίοτε πολύ απομακρυσμένα το ένα από το άλλο», ενώ «σε άλλα τμήματά της τα οχήματα είναι τοποθετημένα ανά δυάδες ή τριάδες το ένα πλάι στο άλλο», πρόσθεσε η Maxar.

Στις εικόνες βλέπει κανείς εκατοντάδες οχήματα, το ένα πίσω από το άλλο, σε δρόμους της ουκρανικής επαρχίας και, ενίοτε, καπνό σε μικρή απόσταση, που προέρχεται από φλεγόμενα κτίρια, κατά την εταιρεία.

Κατά δύο πηγές που ερωτήθηκαν χθες, Τρίτη, από το Γαλλικό Πρακτορείο, μια διπλωματική και μια προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, η Μόσχα ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα έφοδο στο Κίεβο.

Η κύρια ρωσική δύναμη που κινείται προς την ουκρανική πρωτεύουσα «προέλασε περίπου πέντε χιλιόμετρα» και βρίσκεται «περίπου 25 χλμ.» από την πόλη, εκτίμησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας νωρίτερα.

Ζελένσκι: Nα απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε «όλα τα αεροδρόμια και λιμάνια» του κόσμου

Εντωμεταξύ αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα «τα λιμάνια» και όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου» σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Πρέπει να αποκλειστεί η είσοδος» της Ρωσίας «σε όλα τα λιμάνια, σε όλες τις διώρυγες και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να «εξετάσει τον πλήρη αεροπορικό αποκλεισμό» του εναέριου χώρου της Ουκρανίας «για τους πυραύλους, τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα» της Ρωσίας, κάτι πάντως που η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε σχεδόν άμεσα.

«Αυτό το κακό πρέπει να σταματήσει αμέσως. Και να καταστραφεί οικονομικά, για να φανεί ότι η ανθρωπότητα είναι ικανή να αμυνθεί», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς τη Δευτέρα, την ώρα που αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου συναντώταν για πρώτη φορά στη Λευκορωσία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη.

«Οι συνομιλίες έγιναν με φόντο βομβαρδισμούς και πυρά εναντίον του εδάφους μας. Ο συγχρονισμός των πυρών με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν προφανής», δήλωσε.

«Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση» στο Κίεβο, έκρινε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας «μην χάνετε τον χρόνο σας».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, το Κίεβο «δεν έλαβε το αποτέλεσμα που ήθελε» στον πρώτο γύρο των συνομιλιών χθες Δευτέρα, όμως αναφέρθηκε σε «αντιπροτάσεις» στις ρωσικές προτάσεις προκειμένου «να τερματιστεί ο πόλεμος».

Οι αντιπροσωπείες επέστρεψαν για «διαβουλεύσεις στις πρωτεύουσές τους» προτού διεξαχθεί «δεύτερος γύρος» των συνομιλιών.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Ουκρανία: Η Τουρκία κλείνει τα Στενά του Βοσπόρου - Τι σημαίνει αυτό για τα ρωσικά πλοία