ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασε τα 110 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου

Ξεπέρασε τα 110 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου
Ξεπέρασε τα 110 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου
AP

Η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου Μπρεντ και του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) σημειώνουν αλματώδη αύξηση  6%, στις συναλλαγές στην Ασία μέχρι τώρα, καθώς οι αγορές μοιάζουν να ανησυχούν ολοένα περισσότερο για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενεργειακή κρίση μετά τις νέες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η τιμή του αμερικανικού βαρελιού αυξανόταν κατά 6%, στα 109 δολάρια, περί τις 08:45 (ώρα Ελλάδας), ενώ αυτή του βαρελιού Μπρεντ σημείωνε άνοδο 6%, στα 111 δολάρια.

Ο αποκλεισμός ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT διαταράσει τον εφοδιασμό με πετρέλαιο, καθώς οι αγοραστές και οι πωλητές θα θελήσουν να δουν πού βρισκόμαστε με τους νέους κανόνες.

Οι αγορές θα παρακολουθήσουν στενά τη σύνοδο, σήμερα Τετάρτη, του ΟΠΕΚ+, σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι δεκατρείς χώρες-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και οι δέκα εταίροι τους υπό την ηγεσία της Ρωσίας. Σε αυτή αναμένεται να συζητηθούν τα σχέδια περί αύξησης της παραγωγής.

Ο οργανισμός έχει ήδη συμφωνήσει να αυξάνει προοδευτικά την παραγωγή κάθε μήνα, αλλά η ουκρανική κρίση δεν αποκλείεται να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό που είχε γίνει προτού ξεσπάσει.