Δρούγος στο Newsbomb.gr για Ζαπορίζια: Επικίνδυνα τα «παιχνίδια» με τα πυρηνικά εργοστάσια

Αλέξανδρος Βασιλόπουλος

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι μία από τις μεγαλύτερες που διαθέτει η Ουκρανία

Για παραβίαση συνθήκης του ΟΗΕ για την προστασία πυρηνικών εργοστασίων εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων κάνει λόγο ο διεθνολόγος Θανάσης Δρούγος

Τρόμο προκάλεσε στον πλανήτη η είδηση για το χτύπημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια από τους Ρώσους καθώς ξύπνησαν μνήμες από το ατύχημα του Τσερνομπίλ.

Η φωτιά στη Ζαπορίζια, αντιμετωπίστηκε τελικά λίγο μετά τις 6 τα ξημερώματα της Παρασκευής, καθώς οι Ουκρανοί κατήγγειλαν ότι για ώρα οι ρωσικές δυνάμεις δεν επέτρεπαν στους πυροσβέστες να προσεγγίσουν, γεγονός που αναζωπύρωσε την ανησυχία που υπάρχει για την περίπτωση ενός ατυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Θανάση Δρούγο που μίλησε στο Newsbomb.gr η επιχείρηση στο πυρηνικό εργοστάσιο καταπατά συνθήκη του ΟΗΕ που προβλέπει προστασία των πυρηνικών εργοστασίων κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων.


«Η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι μία από τις μεγαλύτερες που διαθέτει η Ουκρανία και ανήκει στην κρατική εταιρεία OTEK. Eίναι άκρως επικίνδυνο τα χτυπήματα σε πυρηνικά εργοστάσια γιατί από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» αναφέρει ο κ. Δρούγος.

Όπως υποστηρίζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διερευμένο σχέδιο για επιθέσεις σε ενεργειακούς στόχους αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το χτύπημα στη Ζαπορίζια αποτελεί μέρος του.

«Ο ρωσικός στρατός με τη νέα δομή του λειτουργεί και αποκεντρωτικά. Δεν αποκλείεται η εντολή για χτύπημα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο να μην είναι κεντρική επιλογή αλλά απόφαση ανώτερου στρατιωτικού που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στην περιοχή. Και αυτό κρύβει κινδύνους. Η Διεθνής Επιτροπη Ατομικής Ενέργειας αλλά και άλλοι παγκόσμιοι φορείς πρέπει να δραστηριοποιηθούν άμεσα για να αποτραπούν παρόμοια χτυπήματα» υπογράμμισε ο κ. Δρούγος.

Τέλος σημείωσε ότι το συμβάν απασχόλησε ήδη κλιμάκια του ΝΑΤΟ για να εξεταστούν πιθανά μέτρα που μπορούν να ληφθούν ενώ κλείνοντας τόνισε ότι προβληματίζει την ηγεσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας οι συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Σουηδίας από ρωσικά μαχητικά.

Διαβάστε επίσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved