ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ανοιχτοί οι διάδρομοι για τους αμάχους, η Ουκρανία τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες

Ρωσία: Ανοιχτοί οι διάδρομοι για τους αμάχους, η Ουκρανία τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ρωσίας κατηγορεί την Ουκρανία για την κατάσταση με τους αμάχους

Η Ρωσία ελπίζει να υπάρξει λύση με την Ουκρανία όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης της Κριμαίας, του Ντονμπάς και του Λουγκάνσκ δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες στη Λευκορωσία, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, μιλώντας στο RT μετά το τέλος του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων που διεξήχθη χθες, Δευτέρα.

«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τι είπε η ουκρανική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και μετά την ολοκλήρωσή τους. Συμφωνήσαμε να μην προχωρήσουμε σε δηλώσεις. Σύμφωνα με τους ίδιους η αναγνώριση των τριών περιοχών είναι «πρακτικά» αδύνατη. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο αδύνατο και το πρακτικά αδύνατο. Και τα δύο θέματα είναι βαρύνουσας σημασίας για τη Ρωσία, τους Ρώσους αλλά και τη στάση της αντιπροσωπείας μας. Ελπίζω αργά ή γρήγορα να βρούμε λύση» πρόσθεσε ο Μεντίνσκι.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι στις 6 Μαρτίου η Ρωσία είχε ετοιμάσει 400 λεωφορεία για απομάκρυνση Ουκρανών αμάχων μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων αλλά η διαδικασία «ναυάγησε» λόγω του ουκρανικού στρατού.

«Είχαμε έτοιμα 400 μεγάλα λεωφορεία που έμειναν άδεια γιατί κανείς δεν ήρθε. Επομένως ο μόνος τρόπος να το εξηγήσω είναι ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν έχει έλεγχο των ενόπλων δυνάμεών της στις περικυκλωμένες πόλεις και σε απομακρυσμένες περιοχές. Δεν μπορώ να βρω άλλη εξήγηση» πρόσθεσε ο Ρώσος πολιτικός.

Ο Μεντίνσκι υποστήριξε ότι ο ουκρανικός στρατός «δεν αφήνει τους ανθρώπους να φύγουν από τις πόλεις και τους κρατάει ως ανθρώπινες ασπίδες. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν ακολουθούν τις εντολές του Κιέβου»

«Πρόκειται για πραγματική τραγωδία αλλά θα συνεχίσουμε να κρατάμε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους ανοιχτούς και θα το κάνουμε για αρκετές ώρες την ημέρα στις οποίες η ρωσική πλευρά θα συμμορφώνεται με την κατάπαυση πυρός» κατέληξε ο Μεντίνσκι.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Ουκρανία: Το «buy time» της Δύσης και το «war economy» του Πούτιν

Σχετικές ειδήσεις