ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Το «buy time» της Δύσης και το «war economy» του Πούτιν

Πόλεμος Ουκρανία: Το «buy time» της Δύσης και το «war economy» του Πούτιν
Andrei Gorshkov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: To άγριο σφυροκόπημα των Ρώσων στην Ουκρανία συνεχίζεται εν μέσω και διαφόρων γύρων «διαπραγματεύσεων» οι οποίοι δεν φαίνονται να οδηγούν σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα – Ο Πούτιν ζητά 4 όρους για να σταματήσει η αιματοχυσία – Αν δεν ικανοποιηθούν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα τους επιβάλλει συνεχίζοντας τις επιθέσεις μέχρι τέλους – Η Δύση προσπαθεί να αγοράσει… χρόνο

Θα έλεγε κανείς ότι οι επιχειρούμενες διαπραγματεύσεις είναι οριακά «προσχηματικές», αφού οι δυο πλευρές προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και «εντυπώσεις» και κανείς δεν μπαίνει στην διαδικασία του lose – lose situation για να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης. Πρακτικά ο Πούτιν ξεκαθάρισε τι ακριβώς θέλει για να σταματήσει την επίθεση στην Ουκρανία. Μιλάμε για 4 όρους τους οποίους περιέγραψε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όπως δήλωσε ο Πεσκόφ στο Reuters, η Μόσχα έχει θέσει στο Κίεβο 4 όρους και έχει ενημερώσει την ουκρανική πλευρά ότι, εάν γίνουν αποδεκτοί, είναι διατεθειμένη να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική της δράση. Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ουκρανία γνωρίζει τους όρους και μάλιστα οι Ρώσοι τους είπαν ότι όλα αυτά μπορούν να σταματήσουν σε μια στιγμή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα ζητάει από το Κίεβο τα εξής:

-Να σταματήσει άμεσα η Ουκρανία τη στρατιωτική δράση. Να σταματήσει δηλαδή να εξοπλίζεται και να έχει βιομηχανία οπλισμών και πυρηνικά για και να υπάρξει η λεγόμενη αποστρατιωτικοποίηση. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επέμεινε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να ασκήσει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία. «Ολοκληρώνουμε πραγματικά την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Θα την ολοκληρώσουμε. Αλλά το κυριότερο είναι ότι η Ουκρανία να διακόψει τη στρατιωτική της δράση. Θα πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική τους δράση και τότε κανείς δεν θα πυροβολεί», είπε.

-Να αλλάξει η χώρα το Σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα (δηλαδή να προχωρήσει σε τροποποιήσεις τροποποιήσεις του Συντάγματος της Ουκρανίας με τις οποίες θα απορρίπτεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η ένταξή της σε οποιαδήποτε συμμαχία, πολύ περισσότερο στο ΝΑΤΟ). Για το θέμα της ουδετερότητας, είπε: «Θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις στο σύνταγμα σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Αυτό είναι δυνατό μόνο με αλλαγές στο Σύνταγμα». Προφανώς η αλλαγή Συντάγματος υπονοεί και αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στην Ουκρανία, όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενη αρθρογραφία.

-Να αναγνωριστεί η Κριμαία ως ρωσικό έδαφος.

-Να αναγνωριστούν οι «αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ» ως ανεξάρτητα εδάφη.

Υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω ο Πούτιν και να υπάρξει κάποια ανακωχή; Οι ψυχροί και οι ρεαλιστές απαντούν: Όχι αν δεν ικανοποιηθούν οι συγκεκριμένοι όροι. Θα ήταν ουτοπικό να πιστεύει κάποιος ότι η Ρωσία δημιούργησε όλη αυτή την παγκόσμια αναστάτωση για να κάνει πίσω στο τέλος και να κάνει τρία ή τέσσερα βήματα πίσω. Καμία κύρωση και κανένα οικονομικό κόστος δεν μπορούν να σταματήσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν από το να επιβάλλει μόνος του και δια της βίας (δυστυχώς) αυτούς τους 4 όρους. Μπορεί να ακούγεται σκληρό και απάνθρωπο, όμως αυτή είναι η αλήθεια. Η αποφασιστικότητα της Μόσχας να ολοκληρώσει αυτό που άρχισε πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κάθε υποχώρηση θα ήταν βαρύ πλήγμα και προσωπικά για το προφίλ του Πούτιν, αλλά και για την Ρωσία σε επίπεδο συσχετισμών power game. Αργά ή γρήγορα οι Ρώσοι θα ελέγξουν την Ουκρανία, αφήνοντας πιθανότατα στους φιλοδυτικούς ένα μικρό άνοιγμα προς τα δυτικά, στα σύνορα με την Πολωνία. Ένα άνοιγμα εκτόνωσης των προσφυγικών ροών.

Από την άλλη μεριά οι διαβεβαιώσεις των «Δυτικών» προς τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι θα συντρίψουν οικονομικά την Ρωσία, αλλά και πολιτικά τον Βλάντιμιρ Πούτιν είναι μάλλον έπεα πτερόεντα. Είναι όμως στην στρατηγική του «buy time», αγοράζω χρόνο μέχρι η επιβολή των κυρώσεων να προκαλέσει συντριβή στον αντίπαλό μου. Αυτό είναι ουσιαστικά το επιχείρημα που «σερβίρουν» στον Βολοντιμίρ Ζελένσκι: ότι η Ρωσία δεν θα αντέξει οικονομικά την παράταση των επιχειρήσεων (σε συνδυασμό με τις σκληρές κυρώσεις) και άρα, εάν οι Ουκρανοί κρατήσουν για ένα διάστημα η ρωσική εισβολή θα καταρρεύσει, μόνο κακές υπηρεσίες προσφέρει στους Ουκρανούς. Εδώ που έφτασε η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει για οικονομικούς λόγους. Έχει ήδη μπει, πριν ξεκινήσει την επίθεση, σε κατάσταση wartime economy και αυτός ο δρόμος δεν έχει γυρισμό.