ΚΟΣΜΟΣ

Ζαβάλνι: «Η Ρωσία θα δεχτεί το Bitcoin ως πληρωμή για τις εξαγωγές φυσικού αερίου»

«Η Ρωσία θα δεχτεί το Bitcoin ως πληρωμή για τις εξαγωγές φυσικού αερίου»
«Η Ρωσία θα δεχτεί το Bitcoin ως πληρωμή για τις εξαγωγές φυσικού αερίου»
AP Photo/Charles Krupa, File

Η Ρωσία βάζει και το... bitcoin στο «παιχνίδι» για τις εξαγωγές του φυσικού αερίου.

Ο Πάβελ Ζαβάλνι, επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας στην κάτω βουλή ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα δεχτεί το Bitcoin ως πληρωμή για τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Ο Ζαβάλνι εξήγησε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στο να δέχεται διαφορετικά νομίσματα για τις εξαγωγές της, ξεκινώντας από το φυσικό αέριο, ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής που προτιμά ο αγοραστής. Ωστόσο είπε ότι οι όροι θα εξαρτηθούν από το καθεστώς των εξωτερικών σχέσεων της χώρας εισαγωγής με τη Ρωσία.

«Όταν πρόκειται για τις ''φιλικές'' μας χώρες, όπως η Κίνα ή η Τουρκία, που δεν μας πιέζουν, τότε τους προσφέρουμε εδώ και καιρό την επιλογή να αλλάξουν τις πληρωμές σε εθνικά νομίσματα, όπως ρούβλια και γιουάν», είπε ο Ζαβάλνι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Με την Τουρκία, μπορεί να είναι λίρες και ρούβλια. Επομένως, μπορεί να υπάρχει μια ποικιλία νομισμάτων, και αυτό είναι μια τυπική πρακτική. Αν θέλουν bitcoin, θα ανταλλάξουμε bitcoin», πρόσθεσε.

Η δήλωση του Ζαβάλνι ήρθε λίγο μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη που απαιτούσε από τις «εχθρικές» χώρες να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ρώσος πρόεδρος, αιφνιδιάζοντας τους Δυτικούς δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να στραφεί στο ρούβλι στις συναλλαγές για την πώληση του φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες. Είπε ακόμη ότι θα συνεχιστούν οι προμήθειες φυσικού αερίου σύμφωνα με τα συμβόλαια, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση θα δώσει εντολή στη Gazprom να προβεί στις αντίστοιχες αλλαγές στα συμβόλαια.

Η ανακοίνωση του Πούτιν οδήγησε σε άνοδο το ρωσικό νόμισμα, το οποίο ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και στο δολάριο.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομική ρελάνς Πούτιν: Σε ρούβλια οι πληρωμές αερίου από εχθρικές χώρες