ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Aνταλλαγή «πυρών» και χαρακτηρισμών μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Aνταλλαγή «πυρών» και χαρακτηρισμών μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας
Άμεση απάντηση από το Κρεμλίνο
AP Photo

Από τη Βαρσοβία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνέχισε την επίθεση στον Πούτιν

Η επιθετική ρητορική του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, εναντίον του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κλιμακώνεται.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρέπει να είναι πλέον ηγέτης της χώρας του. «Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», τόνισε ο Μπάιντεν στο τέλος ομιλίας στο Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε τέτοια αναφορά και αντικατοπτρίζει μια σημαντική αλλαγή στην αμερικανική προσέγγιση στη Μόσχα, σημειώνει το CNN. Η δήλωση Μπάιντεν προκάλεσε όπως ήταν φυσικό αίσθηση. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έσπευσε να διευκρινίσει ότι «το σημείο που ήθελε να δώσει έμφαση ο Προέδρος ήταν ότι δεν επιτρέπεται στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν αναφέρονταν στην εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ή την αλλαγή καθεστώτος».

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι η απομάκρυνση του Πούτιν από την εξουσία δεν ήταν ο στόχος τους. «Για εμάς, δεν πρόκειται για αλλαγή καθεστώτος. Ο ρωσικός λαός πρέπει να αποφασίσει ποιος θέλει να τον οδηγήσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παράλληλα, έστειλε αυστηρή προειδοποίηση προς τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν το Σάββατο: «Μη σκεφτείς καν να κινηθείς εντός μιας ίντσας εδάφους του ΝΑΤΟ».

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν στις υποχρεώσεις συλλογικής προστασίας που ορίζονται στον καταστατικό χάρτη του ΝΑΤΟ «με όλη την ισχύ της συλλογικής μας δύναμης». Αλλά κατέστησε σαφές ότι η τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία -δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ- δεν απαιτεί από την Αμερική να εμπλακεί άμεσα.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν βρίσκονται στην Ευρώπη για να εμπλακούν σε σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις, είναι εδώ για να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ», είπε.

Παράλληλα, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας: «Το μήνυμά μου προς τον λαό της Ουκρανίας είναι ένα μήνυμα που έστειλα σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών και στον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, που πιστεύω ότι είναι εδώ απόψε: Στεκόμαστε μαζί σας. Τελεία».

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε προς τους Ρώσους, για να τους πει ότι «ο ρωσικός λαός δεν είναι εχθρός μας».

«Επιτρέψτε μου να πως αυτό, εάν μπορείτε να με ακούσετε. Εσείς, ο λαός της Ρωσίας δεν είστε ο εχθρός μας. Αρνούμαι να πιστέψω ότι αποδέχεστε τη δολοφονία αθώων παιδιών και παππούδων ούτε ότι αποδέχεστε ότι νοσοκομεία, σχολεία, παιδικοί σταθμοί σφυροκοπούνται από ρωσικούς πυραύλους και βόμβες», σημείωσε ο Μπάιντεν.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκλέγεται από τους Ρώσους»

Αντιδρώντας στην δήλωση o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «δεν είναι κάτι που θα αποφασίσει ο Μπάιντεν. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας εκλέγεται από τους Ρώσους».

Ο Πούτιν είναι «χασάπης» λέει ο Μπάιντεν - Τι απαντάει το Κρεμλίνο

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «χασάπη» μετά την επίσκεψή του το Σάββατο (26/03) σε Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βαρσοβία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους τι σκέφτηκε βλέποντας τους πρόσφυγες, ο Μπάιντεν απάντησε, «είναι χασάπης».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις άλλες φορές που έχει πάει σε μέρη όπως αυτό, αλλά είπε ότι πάντα εκπλήσσεται από «το βάθος και τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος».

«Είναι απίστευτο, είναι απίστευτο. Δείτε όλα αυτά τα μικρά παιδιά. Θέλω απλώς να τα αγκαλιάσω, απλά να πω ευχαριστώ. Θέλω να πω, απλά σε κάνει τόσο πολύ περήφανο», είπε.

Και πρόσθεσε: «Κάθε ένα από αυτά τα παιδιά είπε κάτι όπως, "Πείτε μια προσευχή για τον μπαμπά μου ή τον παππού μου ή τον αδερφό μου που είναι πίσω εκεί και παλεύει". Και θυμάμαι πώς είναι όταν έχεις κάποιον σε εμπόλεμη ζώνη. Κάθε πρωί σηκώνεσαι και αναρωτιέσαι. Απλώς αναρωτιέσαι. Και προσεύχεσαι να μην λάβεις αυτό το τηλεφώνημα».

Κρεμλίνο: Παράξενες αυτές οι προσβολές από τον Μπάιντεν που ζητούσε να βομβαρδιστεί η Γιουγκοσλαβία

Οι προσωπικές προσβολές του Τζο Μπάιντεν περιορίζουν το παράθυρο ευκαιρίας για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, δήλωσε στο TASS ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Παρόλα αυτά, ένας ηγέτης κράτους θα πρέπει να κρατάει την ψυχραιμία του», είπε ο Πεσκόφ. «Και, φυσικά, κάθε φορά τέτοιες προσωπικές προσβολές περιορίζουν το παράθυρο ευκαιρίας για τις διμερείς μας σχέσεις υπό την τρέχουσα [αμερικανική] κυβέρνηση. Είναι απαραίτητο να το γνωρίζουμε αυτό», τόνισε ο Πεσκόφ.

Είναι παράξενο να ακούς κατηγορίες εναντίον του Πούτιν από τον Μπάιντεν που ζητούσε να βομβαρδιστεί η Γιουγκοσλαβία, να σκοτωθούν άνθρωποι, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Διαβάστε επίσης:

Οι πέντε προκλήσεις του Μπάιντεν στην Ευρώπη

Mε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στις αποσκευές του ο Μπάιντεν στην Ευρώπη

Σχετικές ειδήσεις