ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο στην Τουρκία

Διαπραγματεύσεις Ρωσίας Ουκρανίας
Στην Τουρκία ο νέος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία
AP

Νέο γύρος διπλωματικού διαλόγου ξεκινά από τη Δευτέρα, έως και την Τετάρτη ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το SkyNews

Ο νέο γύρος συνομιλιών μεταξύ των δυο εμπόλεμων πλευρών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο ουκρανός διαπραγματευτής, Ντέιβιντ Αραχαμία, που επικαλείται το SkyNews.

Αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας αναμένεται να συναντηθούν στην Τουρκία για ένα νέο γύρο πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματεύσεων. «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ένας γύρος κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Τουρκία, στην Αττάλεια, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα.

Ανασύνταξη στην Λευκορωσία επιχειρούν τα ρωσικά στρατεύματα

Επιχείρηση ανασύνταξης επιχειρούν οι ρωσικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του ουκρανικού στρατού που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και αναφέρουν ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται προς την Λευκορωσία για να ανασυνταχθούν, μέσω της Ζώνης Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ουκρανών, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί παράλληλα την τοποθεσία του αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ για υλικοτεχνική υποστήριξη.

Οι δηλώσεις του ουκρανικού στρατού συνηγορούν στο γεγονός ότι η Ρωσία έχει διακόψει σε ένα μεγάλο βαθμό τις πολεμικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο, ενώ ανάλογες είναι και οι πληροφορίες των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με τις μάχες στα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον προεδρικό σύμβολο της Ουκρανία, Ολεξέι Αρέστοβιτς, ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Ολεξέι Αρέστοβιτς.

1.119 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι 1.119 άμαχοι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί στην Ουκρανία και 1.790 έχουν τραυματιστεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα.

Περί τα 15 κορίτσια και 32 αγόρια, καθώς και 52 παιδιά των οποίων δεν έχει γίνει γνωστό το φύλο, συγκαταλέγονται στους νεκρούς, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη σε ανακοίνωσή τους που αφορά την περίοδο από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 26ης Μαρτίου.

Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς οι πληροφορίες από ορισμένες περιοχές όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες φθάνουν πολύ αργά ενώ ορισμένες πληροφορίες εξακολουθούν να χρειάζονται επιβεβαίωση.

Αυτό αφορά κυρίως την πολιορκημένη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία καθώς, τη Βολνοβάκια στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και το Ιζιούμ στην περιφέρεια του Χάρκοβου, την Ποπάσνα και το Ρουμπίζνιε στην περιφέρεια του Λουχάνσκ και το Τροστιανέτς στην περιφέρεια του Σούμι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη.

Οι περισσότερες απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα με ευρεία περιοχή διασποράς, περιλαμβανομένου του βομβαρδισμού από βαρύ πυροβολικό και από συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών και από πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις, σημειώνουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, SKY NEWS, NEW YORK TIMES

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Οι Ρωσόφωνοι άνοιξαν τα αστυνομικά τμήματα στην Μαριούπολη - Κυνηγούν το τάγμα Αζόφ