ΚΟΣΜΟΣ

Γρίπη πτηνών: Θανατώθηκαν 33 εκατ. πουλιά στη Βόρεια Αμερική

Γρίπη πτηνών: Θανατώθηκαν 33 εκατ. πουλιά στη Βόρεια Αμερική
Ο ιός μεταφέρεται από άγρια ​​πτηνά και οι ερευνητές έχουν μέχρι στιγμής τεκμηριώσει μολύνσεις σε 51 είδη.
AP

Τον τομέα των πουλερικών στη Βόρεια Αμερική πλήττει η γρίπη των πτηνών - Η ασθένεια εξαπλώνεται σε πολλές περιοχές

Συνολικά 33 εκατ. πτηνά θανατώθηκαν στον Καναδά και τις ΗΠΑ από τότε που ξεκίνησε η επιδημία και οι αγρότες ανησυχούν ότι η επιχείρησή τους μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

Ο ιός μεταφέρεται από άγρια ​​πτηνά και οι ερευνητές έχουν μέχρι στιγμής τεκμηριώσει μολύνσεις σε 51 είδη, συμπεριλαμβανομένων των αετών και των κουκουβάγιων. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των ειδών που είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί κατά την τελευταία βορειοαμερικανική επιδημία HPAI, το 2014–15, σύμφωνα με το περιοδικό Science. Αυτός είναι ο φόβος που μοιράζονται ερευνητές και πτηνοτρόφοι σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

Πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών H3N8 σε άνθρωπο

Η Κίνα επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του στελέχους H3N8 της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο, αλλά οι υγειονομικές αρχές λένε ότι υπάρχει χαμηλός κίνδυνος ευρείας μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων.

Ο H3N8 είναι γνωστό ότι κυκλοφορεί από το 2002 αφού πρωτοεμφανίστηκε σε υδρόβια πτηνά της Βόρειας Αμερικής.

Είναι γνωστό ότι μολύνει άλογα, σκύλους και φώκιες, αλλά δεν έχει ανιχνευθεί στο παρελθόν σε ανθρώπους.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ένα τετράχρονο αγόρι που ζει στην κεντρική επαρχία Χενάν βρέθηκε θετικό στο στέλεχος αφού νοσηλεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα με πυρετό και άλλα συμπτώματα.

Η οικογένεια του αγοριού εκτρέφει κοτόπουλα στο σπίτι και ζούσε σε μια περιοχή που υπάρχουν αγριόπαπιες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC).

Το αγόρι μολύνθηκε απευθείας από πουλιά και το στέλεχος δεν διαπιστώθηκε ότι είχε «την ικανότητα να μολύνει αποτελεσματικά τους ανθρώπους», αναφέρει η επιτροπή.

Πρόσθεσε ότι οι στενές επαφές του αγοριού δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Εντούτοις, προειδοποίησε τους πολίτες να μείνουν μακριά από νεκρά ή άρρωστα πτηνά και να αναζητήσουν άμεση θεραπεία αν δουν ύποπτα συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης:

Γρίπη των Πτηνών: Πεθαίνουν μαζικά οι αργυροπελεκάνοι στη Μικρή Πρέσπα