ΚΟΣΜΟΣ

Οι εκβιασμοί του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ, τα F-16 και η επίθεση σε Μπάιντεν

Οι εκβιασμοί του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ, τα F-16 και η επίθεση σε Μπάιντεν
Ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση και κατά της διοίκησης Μπάιντεν
AP Photo

Η περίπτωση Ερντογάν χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού ακόμα και στην περίπτωση της Σουηδίας και της Φινλανδίας δείχνει να «παραγοντίζει» σα να είναι αφεντικό του ΝΑΤΟ

Μετά το θέατρο του μεσολαβητή στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας όπου ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να φανεί «ειρηνοποιός» παίζοντας όμως σε διπλό ταμπλό και με τη Μόσχα και με το Κίεβο, έρχεται τώρα δήθεν να αποφασίσει αν θα επιτρέψει την ένταξη νέων χωρών στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να πει ότι η βορειοατλαντική συμμαχία έκανε... λάθος στην περίπτωση της Ελλάδας. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, με τη στήριξη του ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν 'ξενώνες' για τρομοκρατικές οργανώσεις».

Το καταπληκτικό στην ιστορία είναι ότι παρά τους εκβιασμούς, η Σουηδία και η Φινλανδία σχεδιάζουν να συζητήσουν με την Τουρκία στο Βερολίνο μετά την αντίθετη στάση που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ενδεχόμενη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. Ούτε λίγο, ούτε πολύ θα του ζητήσουν την άδεια.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση και κατά της διοίκησης Μπάιντεν, για την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να άρει τις απαγορεύσεις που είχε επιβάλλει στο βόρειο τμήμα της Συρίας, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του ελέγχεται από τους Κούρδους.

Με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ οι κυρώσεις που ίσχυαν για εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές και δραστηριότητες αμερικανικών εταιρειών παύουν να ισχύουν σε 12 επαρχίες στα βόρεια της Συρίας, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και το Ιράκ. Η άρση αφορά και την εξαγωγή πετρελαίου, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα δεν θα καταλήγουν στην κεντρική διοίκηση Άσαντ.

Για άλλη μια φορά ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου των ΗΠΑ:

«Δεν ξέρω τι να πω για τον Μπάιντεν. Αφού δούμε όλα τα δεδομένα και τις ακριβείς δηλώσεις του Μπάιντεν, τότε θα αποκαλύψουμε τη στάση μας. Πρώτα απ’ όλα, το YPG είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και είναι ίδιο με το PKK. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε αυτό το λάθος της Αμερικής. Η Αμερική έχει δώσει κάθε είδους οικονομική στήριξη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, κατά όλων των οργανώσεων στη βόρεια Συρία. Έστειλε εξοπλισμό και πυρομαχικά με φορτηγά. Τώρα ακούμε για τέτοια πράγματα. Ό,τι κάναμε στο βόρειο Ιράκ, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στη βόρεια Συρία, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το PKK ή το YPG. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε τα μάτια στους τρομοκράτες. Το λέμε αυτό σε χώρες που φαίνονται φιλικές. Κάνετε λάθος, κάντε τα βήματά σας σωστά. Θα τους τα αναλύσουμε στις μελλοντικές μας συναντήσεις».

Η έμμεση απειλή Ερντογάν για μπλοκάρισμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να υποκρύπτει πίεση προς την Ουάσιγκτον για άμεση πρόσκληση του προέδρου της Τουρκίας, αλλά και για τις υποθέσεις των F-35 και των F-16 που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως την Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επόμενη Τετάρτη, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Μητσοτάκη, θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. Στην ατζέντα είναι οι διμερείς σχέσεις και τα εξοπλιστικά αιτήματα της Άγκυρας.

Διαβάστε επίσης:

Σουηδία και Φινλανδία συζητούν με την Τουρκία τις αντιρρήσεις της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ