ΚΟΣΜΟΣ

Β. Ιρλανδία: Εξουδετέρωση ισχυρών εκρηκτικών μηχανισμών

Β. Ιρλανδία: Εξουδετέρωση ισχυρών εκρηκτικών μηχανισμών

Στην εξουδετέρωση δύο βομβών εκ των οποίων η μία με ποσότητα εκρηκτικών ικανή να σκοτώσει οποιονδήποτε σε ακτίνα 50 μέτρων, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι αρχές εκτιμούν ότι είχαν τοποθετηθεί από Ιρλανδούς εθνικιστές μαχητές.

Ο ένας εκ των δύο μηχανισμών είχε εκρηκτική γόμωση 270 κιλών, περίπου την ίδια ποσότητα με εκείνη που είχε χρησιμοποιηθεί στο Όμα το 1998, όταν είχαν σκοτωθεί 29 άνθρωποι --στην πιο αιματηρή ενέργεια στις τρεις δεκαετίες της βίας στη Βόρεια Ιρλανδία--, κι είχε τοποθετηθεί σε ένα εγκαταλελειμμένο όχημα στην πόλη Νιούρι.

Η αστυνομία θεωρεί ότι τις βόμβες είχαν τοποθετήσει εθνικιστικές ομάδες, οι οποίες αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998 η οποία είχε σηματοδοτήσει το τέλος της σύγκρουσης στην επαρχία που συνεχίζει να παραμένει στην δικαιοδοσία της Βρετανίας.

«Οποιοσδήποτε βρισκόταν σε απόσταση ως και 50 μέτρα από αυτό τον μηχανισμό θα είχε σκοτωθεί και οποιοσδήποτε βρισκόταν σε απόσταση ως και 100 μέτρα θα είχε τραυματιστεί», δήλωσε ο Άλεστερ Ρόμπινσον, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στην Βόρεια Ιρλανδία.

Η δεύτερη βόμβα που εξουδετερώθηκε από το στρατό ανακαλύφθηκε κάτω από ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στο Μπέλφαστ, όπου 80 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους για πέντε ώρες.