ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Συνεχίζεται το θρίλερ με τα δύο τάνκερ – Σε λιμάνι έδεσε το Prudent Warrior

Ιράν: Συνεχίζεται το θρίλερ με τα δύο τάνκερ – Σε λιμάνι έδεσε το Prudent Warrior

Υπό κατοχή από δυνάμεις του Ιράν παραμένουν τα δύο ελληνόκτητα τάνκερ

Χωρίς τέλος φαίνεται ότι είναι το θρίλερ με τα δύο τάνκερ υπό ελληνική σημαία που κατελήφθησαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν καθώς τα δύο πλοία παραμένουν υπό «αιχμαλωσία» με τους συγγενείς των Ελλήνων ναυτικών που βρίσκονται σε αυτά να ζουν ώρες αγωνίας.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ το ένα από τα δύο τάνκερ το «Prudent Warrior» βρίσκεται πλέον στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς όπου έχει «δέσει» με την εκτίμηση που υπάρχει να είναι ότι οι ιρανικές αρχές θα προχωρήσουν σε απάντληση του φορτίου του.

Όσο για το δεύτερο τάνκερ, το «Delta Poseidon» παραμένει στην ίδια θέση με την τελευταία που είχε όταν υπήρξε η τελευταία επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στα δύο ελληνόκτητα πλοία βρίσκονται ομάδες περιφρούρησης από τις ιρανικές δυνάμεις με τους Έλληνες ναυτικούς να είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με όσα έχουν μεταφέρει συγγενείς που κατάφεραν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Η επίσημη ιρανική λιμενική αρχή (ΡΜΟ) υποστηρίζει ότι ο επίσημος λόγος της κατάληψης των δύο τάνκερ ήταν ότι προέβησαν σε «θαλάσσιες παραβιάσεις», χωρίς δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις και να αρκείται σε μια έρευνα που διεξάγεται «με βάση αποδείξεις και έγγραφα».

Αντίθετα οι Φρούροι της Επανάστασης, άνδρες των οποίων κατέλαβαν τα δύο τάνκερ – παρά τις διεθνείς αντιδράσεις – απειλούν ότι θα προχωρήσουν στην κατάληψη και άλλων ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο αν «η Ελλάδα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες», στοχεύοντας σε 17 ελληνικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή.

Ιράν: «Τα παιδιά μας είναι καλά στην υγεία τους», λέει ο πατέρας ενός εκ των ναυτικών

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, μίλησε ο Γιάννης Βεβαιάκης, πατέρας του Μανόλη Βεβαιάκη, ενός εκ των ναυτικών που βρίσκονται στα δυο τάνκερ που κατέλαβαν οι «Φρουροί της Επανάστασης» στον Περσικό κόλπο.

Όπως είπε με ανακούφιση, χθες κατάφεραν να μιλήσουν αφού τους επέστρεψαν τα κινητά τους τηλέφωνα τα οποία τους είχαν αφαιρέσει αρχικά και πληροφορήθηκαν ότι όλοι οι ναυτικοί μας είναι καλά στην υγεία τους.

«Στην αρχή ανησυχήσαμε, αλλά τώρα έχουμε ηρεμήσει. Το παιδί μας είπε ότι είναι καλά, αλλά δεν τους έχουν ενημερώσει για το τι θα γίνει στη συνέχεια», είπε ο κ. Βεβαιάκης και συμπλήρωσε, «Οι φρουροί παραμένουν στη γέφυρα του πλοίου και ελέγχουν το δορυφορικό σύστημα, οπότε δεν επικοινωνήσαμε ξανά γιατί αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω των κινητών τηλεφώνων αλλά αυτά χρειάζονται κάρτες οι οποίες είναι ελάχιστες στο πλοίο».

Στην εκπομπή μίλησε και ο Γ. Αϊλαμάκης, αντιδήμαρχος Σητείας και ξάδελφος ναυτικού που βρίσκεται στα τάνκερ που έχουν καταληφθεί από τους Ιρανούς στον Περσικό κόλπο.

«Τα παιδιά είναι καλά, δεν τους ασκήθηκε καμιά βία, τους φέρθηκαν καλά. Στην αρχή αιφνιδιαστήκαμε, αλλά τώρα είμαστε αισιόδοξοι», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ΟΡΕΝ μίλησε το πρωί της Δευτέρας και η μητέρα του Έλληνα ναυτικού, η κυρία Ελπίδα Βεβεάκη, μεταφέροντας τα όσα τη είπε ο 30χρονος γιος της για όσα συμβαίνουν στα δύο πλοία αλλά και την έκκλησή της να υπάρξει σύντομα λύση στο θρίλερ για να μπει ένα τέλος, όπως είπε, στην ψυχοφθόρα διαδικασία που βιώνουν οι άνθρωποι των ναυτικών.

«Επικοινωνήσαμε το Σάββατο το απόγευμα. Ευτυχώς είναι καλά όλοι, δεν τους έχουν πειράξει. Δεν ξέρουν γιατί έχει γίνει αυτή η ιστορία. Περιμένουμε το καλύτερο» είπε αρχικά η κυρία Βεβεάκη.

Μεταφέροντας τα συναισθήματα του γιου της αλλά και των άλλων ναυτικών στα δύο τάνκερ η κυρία Βεβεάκη πρόσθεσε ότι «την Παρασκευή φοβήθηκαν όλοι όταν έγινε το ρεσάλτο με το ελικόπτερο. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να είσαι στη δουλειά σου και να εμφανίζονται οι άλλοι με τα όπλα. Τους είπαν εμείς κάνουμε κουμάντο, αλλά ευτυχώς όλα καλά μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με την ίδια οι Ιρανοί έχουν ελεύθερους τους ναυτικούς μέσα στο πλοίο «να κινούνται στις καμπίνες, στην τραπεζαρία και τις δουλειές τους» προσθέτοντας ότι τους έχουν αγκυροβολήσει ανοιχτά του Ιράν.

«Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, ούτε η εταιρία, ούτε πολύ περισσότερο το πλήρωμα. Ελπίζω να τελειώσουν όλα γρήγορα, παρακαλώ το κράτος να κάνει ό,τι μπορεί για να γυρίσουν γρήγορα όλοι σπίτι τους γιατί είναι πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία» κατέληξε η μητέρα του Έλληνα ναυτικού.

Το Παρίσι καταγγέλλει την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν

Η κατάσχεση από το Ιράν των δύο τάνκερ με ελληνική σημαία στα ύδατα του Κόλπου συνιστά «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου που η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα», αντέδρασε την Κυριακή η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία», αναφέρεταρι στη σχετική ανακοίνωση που καταλήγει: «Η Γαλλία επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ζητάμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές του που αντιβαίνουν σε αυτούς».

Σχετικές ειδήσεις