ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Δώδεκα κρατούμενοι εκτελέστηκαν σε φυλακή στα νοτιοανατολικά της χώρας

Φυλακισμένος
AP Photo

Δώδεκα άνθρωποι εκτελέστηκαν σε μια φυλακή στο νοτιοανατολικό Ιράν, όπως έγινε γνωστό σήμερα από μια μη κυβερνητική οργάνωση, την «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (IHR), που εδρεύει στη Νορβηγία.

Έντεκα άνδρες και μία γυναίκα απαγχονίστηκαν το πρωί της Δευτέρας στη φυλακή του Ζαχεντάν, στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Όλοι τους ανήκαν στη σουνιτική μειονότητα των Μπαλούχων. Οι έξι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για αδικήματα σχετικά με διακίνηση ναρκωτικών και οι υπόλοιποι για ανθρωποκτονίες. Οι εκτελέσεις δεν ανακοινώθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, ούτε επιβεβαιώθηκαν από επίσημες ιρανικές πηγές.

Η γυναίκα, που σύμφωνα με το IHR ονομαζόταν «Γκαργκίζ», συνελήφθη το 2019 και καταδικάστηκε σε θάνατο για τον φόνο του συζύγου της.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις των αντιφρονούντων υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι οι εκτελεσθέντες προέρχονται κυρίως από μειονότητες, όπως από τους Κούρδους στα βορειοδυτικά, τους Άραβες στα νοτιοδυτικά και τους Μπαλούχους στα νοτιοανατολικά. Σύμφωνα με το IHR, από όλες τις εκτελέσεις που έγιναν το 2021, το 21% αφορούσε μέλη της μειονότητας των Μπαλούχων, ενώ η μειονότητα αυτή δεν αποτελεί παρά μόνο το 2-6% του πληθυσμού της χώρας.