ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Οι Δημοκρατικοί τον «τελειώνουν» - Δεν θέλουν να είναι υποψήφιος το 2024

Οι Δημοκρατικοί αμφισβητούν πλέον ανοικτά το Τζο Μπάιντεν
Οι Δημοκρατικοί αμφισβητούν πλέον ανοικτά το Τζο Μπάιντεν
ΑP

Απογοητευμένοι αξιωματούχοι, μέλη του Κογκρέσου και ψηφοφόροι των Δημοκρατικών εκφράζουν αμφιβολίες για την ικανότητα του Τζο Μπάιντεν να σώσει το κόμμα του και να δώσει τις εκλογικές μάχες με τους Ρεπουμπλικάνους.

Στα μέσα της προεκλογικής σεζόν για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τον πρόεδρο Μπάιντεν και την ικανότητά του να προωθήσει το μεγαλύτερο μέρος της ατζέντας του. Aμφισβητούν την ικανότητά του να σώσει το κόμμα από μια προβλεπόμενη εκλογική ήττα και τον θεωρούν όλο και περισσότερο ως «άγκυρα που θα έπρεπε να κοπεί το 2024» γράφουν οι New York Times.

Καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το έθνος αυξάνονται και οι κουρασμένοι ψηφοφόροι της βάσης δείχνουν ελάχιστο ενθουσιασμό, οι Δημοκρατικοί στις συναντήσεις των συνδικάτων, στις πίσω αίθουσες του Καπιτωλίου και στις συγκεντρώσεις από ακτή σε ακτή ανησυχούν για την ηγεσία του Μπάιντεν, την ηλικία του και την ικανότητά του να αντιπαρατεθεί με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη φορά.

Οι «καταστροφές» της θητείας Μπάιντεν

Συνεντεύξεις με σχεδόν 50 Δημοκρατικούς αξιωματούχους, από ηγέτες κομητειών έως μέλη του Κογκρέσου, καθώς και με απογοητευμένους ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον Μπάιντεν το 2020, αποκαλύπτουν ένα κόμμα που ανησυχεί για την αυξανόμενη δύναμη των Ρεπουμπλικανών και είναι εξαιρετικά απαισιόδοξο σενάριο για τη συνέχεια.

«Το να πούμε ότι η χώρα μας είναι στο σωστό δρόμο θα σήμαινε οτι απομακρυνόμαστε κατάφωρα από την πραγματικότητα», είπε ο Στιβ Συμεωνίδης, μέλος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών από το Μαϊάμι. Ο Μπάιντεν, είπε, «θα πρέπει να ανακοινώσει την πρόθεσή του οτι δεν θα επιδιώξει επανεκλογή το 2024, αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές».

Οι ανησυχίες των Δημοκρατικών εντείνονται καθώς η εναρκτήρια ακρόαση της επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο κατέστησε σαφές το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών του 2024.

Για τον Μπάιντεν και το κόμμα του, η υπενθύμιση των ακροάσεων για τη βία του όχλου που εμπνέεται από τον Τραμπ αντιπροσωπεύει ίσως την τελευταία, καλύτερη ευκαιρία πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές για να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που επικεντρώνονται περισσότερο στον πληθωρισμό και τις τιμές του φυσικού αερίου.

Οι επανειλημμένες αποτυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν να εγκρίνει νόμους για τα μεγάλα ζητήματα των Δημοκρατικών, καθώς και το «πάγωμα» της προσπάθειάς του να χρησιμοποιήσει το βήμα του Λευκού Οίκου για να συγκινήσει την κοινή γνώμη, άφησαν τον πρόεδρο με μειωμένα ποσοστά αποδοχής και ένα κόμμα που φαίνεται να τον λυπάται, προσθέτει η εφημερίδα.

Αυτό άφησε τους Δημοκρατικούς ηγέτες να αγωνίζονται να εξηγήσουν μια σειρά από καταστροφές για το κόμμα που φαίνονται πέρα ​​από τον έλεγχο του Μπάιντεν: πληθωρισμός ρεκόρ εδώ και τέσσερις δεκαετίες, αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου, μια παρατεταμένη πανδημία, ένα κύμα μαζικών πυροβολισμών, και μία πεισματική άρνηση των Δημοκρατικών του Κογκρέσου να εγκρίνουν τη διεύρυνση των δικαιωμάτων ψήφου.

Ανησυχίες για την ηλικία και τον διάδοχο

Σχεδόν όλοι οι Δημοκρατικοί που ρωτήθηκαν ανησυχούν για την ηλικία του προέδρου, είναι 79 τώρα και θα είναι 82 τη στιγμή που θα ορκιστεί ο νικητής των εκλογών του 2024. Παρατηρούν τις επαναλαμβανόμενες γκάφες του που έχουν επανειλημμένα κλονίσει την παγκόσμια διπλωματία, ενώ επικρίνουν τις ελάχιστες συνεντεύξεις, λιγότερες από κάθε προκάτοχό του.

«Η προεδρία είναι μια τερατώδης, σκληρή δουλειά και η πραγματικότητα είναι ότι ο πρόεδρος θα ήταν πιο κοντά στα 90 παρά στα 80 στο τέλος μιας δεύτερης θητείας και αυτό θα ήταν μείζον ζήτημα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Άξελροντ, ο επικεφαλής στρατηγικής του Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο Μπάιντεν δεν έλαβε τα εύσημα που του αξίζουν επειδή καθοδήγησε τη χώρα στα χειρότερα της πανδημίας, ψήφισε ιστορική νομοθεσία, συσπείρωσε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και επανέφερε την ευπρέπεια στον Λευκό Οίκο», πρόσθεσε ο κ. Άξελροντ. «Κι αυτό και δεν είναι τόσο ευκίνητος μπροστά στην κάμερα όσο ήταν κάποτε, γεγονός που έχει τροφοδοτήσει μια αφήγηση σχετικά με την ικανότητα του που δεν έχει τις ρίζες της στην πραγματικότητα».

Ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα πει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος το 2024. Αν όμως δεν το κάνει, υπάρχει μικρή συναίνεση για το ποιος θα ηγηθεί του κόμματος. Λίγοι Δημοκρατικοί αναμένουν ότι οι ηγέτες υψηλού προφίλ με φιλοδοξίες στον Λευκό Οίκο θα δώσουν μάχη με την την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, η οποία είχε μια σειρά από δικούς της «πολιτικούς πονοκεφάλους» στην εξουσία.

Υπάρχει σειρά από πρόσωπα που έχασαν από τον Μπάιντεν στις προκριματικές εκλογές του 2020 και θα ήθελαν πιθανότατα να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα. Οι γερουσιαστές Έιμι Κλόμπουτσαρ της Μινεσότα, Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ, Ελίζαμπεθ Γουόρεν από τη Μασαχουσέτη και Κόρι Μπούκερ από το Nιου Τζέρσι, μεταξύ άλλων. Οι υποστηρικτές του Μπάιντεν επιμένουν ότι έχει οδηγήσει τη χώρα στον σωστό δρόμο, παρά τα εμπόδια. Και απορρίπτουν τις προτάσεις ότι οποιοσδήποτε άλλος Δημοκρατικός θα τα πήγαινε καλύτερα από εκείνον το 2024.

Οι κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές

Ωστόο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρίσκεται σε χαμηλό σημείο δημοτικότητας μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων. Μια έρευνα από το Associated Press τον περασμένο μήνα βρήκε την αποδοχή του Μπάιντεν μεταξύ των συναδέλφων του στο 73%, το χαμηλότερο σημείο στην προεδρία του και εννέα μονάδες χαμηλότερα από οποιοδήποτε σημείο του 2021.

Όλα αυτά συμβαίνουν καθ'οδόν προς τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Λαμβάνουν χώρα δύο χρόνια μετά τις προεδρικές εκλογές, στο μέσο της προεδρικής θητείας, εξ ου και το όνομά τους, Φέτος, πολλές έδρες είναι διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένων και των 435 εδρών της Βουλής, 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και 36 από τις 50 κυβερνήτες. Με μικρή πλειοψηφία στο Κογκρέσο, οι Δημοκρατικοί δυσκολεύονται να περάσουν την ατζέντα του κ. Μπάιντεν.

Ο έλεγχος της Βουλής ή της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικανούς θα καθιστούσε τους νομοθετικούς στόχους του προέδρου σχεδόν αδύνατους. Μόνο λίγες έδρες θα καθορίσουν εάν οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής επί των Ρεπουμπλικανών, και μια και μόνο πολιτεία θα μπορούσε να μετατοπίσει την εξουσία στη Γερουσία.

Η Σίλια Χάγκινς, δικηγόρος από το Durham, N.C., η οποία είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών είναι ξεκάθαρη. «Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται νέα, τολμηρή ηγεσία για την προεδρική κούρσα του 2024», είπε. «Αυτό δεν μπορεί να περιλαμβάνει τον Μπάιντεν».