ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί από τον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Ισχυρός νεκρός ταρακούνησε το Αφγανιστάν
Ισχυρός νεκρός ταρακούνησε το Αφγανιστάν
ΑΡ

Τραγωδία προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός που «χτύπησε» τις πρώτες πρωινές ώρες το Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Oι μέχρι στιγμής αναφορές κάνουν λόγο για 250 νεκρούς και οι Αρχές φοβούνται ότι θα αυξηθεί ο απολογισμός των θυμάτων

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών -5, 9 βαθμών σύμφωνα με άλλες μετρήσεις- άφησε πίσω 130 νεκρούς στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε η αρχή διαχείρισης καταστροφών της χώρας. Σύμφωνα με το BBC, τοπικός αξιωματούχος δήλωσε πως οι νεκροί είναι τουλάχιστον 250 και οι τραυματίες περισσότεροι από 150

Η δόνηση ταρακούνησε περιοχές του ανατολικού Αφγανιστάν και τμήματα του Πακιστάν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε επίκεντρο 46 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Χοστ, στην επαρχία Πακτίκα, και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε μια εμβέλεια περίπου 500 χιλιομέτρων από περίπου 119 εκατομμύρια ανθρώπους στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Ινδία, ανέφερε σε tweet το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ καθώς και στην πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με αναφορές στον ιστότοπο του EMSC. «Δυνατές αναταράξεις», ανάρτησε ένας μάρτυρας στο EMSC από την Καμπούλ. «Ήταν πολύ δυνατό», σχολίασε άλλος από την Πεσαβάρ στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Το Μετεωρολογικό Τμήμα του Πακιστάν δήλωσε ότι ο σεισμός ταρακούνησε τμήματα των επαρχιών Παντζάμπ και Χάιμπερ Πάχτουνχβα, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Dawn, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αναφορές για νεκρούς ή ζημιές.