ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Πάνω απο 280 νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που έγινε αισθητός στο Πακιστάν

Ισχυρός νεκρός ταρακούνησε το Αφγανιστάν
Ισχυρός νεκρός ταρακούνησε το Αφγανιστάν
ΑΡ

Τραγωδία προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός που «χτύπησε» τις πρώτες πρωινές ώρες το Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Oι μέχρι στιγμής αναφορές κάνουν λόγο για 250 νεκρούς και οι Αρχές φοβούνται ότι θα αυξηθεί ο απολογισμός των θυμάτων

Σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών σκότωσε τουλάχιστον 280 ανθρώπους στο Αφγανιστάν τα ξημερώματα της Τετάρτης, δήλωσαν αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και ο απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί.

Η δόνηση ταρακούνησε περιοχές του ανατολικού Αφγανιστάν και τμήματα του Πακιστάν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) και οι πληροφορίες φθάνουν με το σταγονόμετρο από τα δύσβατα, ορεινά χωριά της περιοχής.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε επίκεντρο 46 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Χοστ, στην επαρχία Πακτίκα, και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε μια εμβέλεια περίπου 500 χιλιομέτρων από περίπου 119 εκατομμύρια ανθρώπους στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Ινδία, ανέφερε σε tweet το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα Καμπούλ καθώς και στην πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με αναφορές στον ιστότοπο του EMSC. «Δυνατές αναταράξεις», ανάρτησε ένας μάρτυρας στο EMSC από την Καμπούλ. «Ήταν πολύ δυνατός», σχολίασε ένας κάτοικος της Πεσαβάρ στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

To επίκεντρο της δόνησηςGuardian

Φωτογραφίες σε αφγανικά μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν σπίτια να έχουν γίνει ερείπια. Οι τοπικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί εάν η κεντρική κυβέρνηση καθυστερήσει να προσφέρει επείγουσα βοήθεια.

«Ένας ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τέσσερις συνοικίες της επαρχίας Πάκτικα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες συμπατριώτες μας και καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια», έγραψε στο Twitter ο Μπιλάλ Καρίμι, αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. «Προτρέπουμε όλες τις υπηρεσίες βοήθειας να στείλουν ομάδες στην περιοχή αμέσως για να αποτραπεί περαιτέρω καταστροφή».

Ο Αφγανός δημοσιογράφος Aλι Λατιφι, ο οποίος μεταδίδει από την Καμπούλ, είπε ότι οι αρχές αναφέρουν πως οι καταστροφές είναι τεράστιες στην περιοχή, που δεν έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. «Οι αρχές έχουν φέρει ελικόπτερα και καλούν τις υπηρεσίες βοήθειας να εισέλθουν. Αλλά είναι μια απομακρυσμένη περιοχή και είναι πιο δύσκολο να προσεγγιστεί» είπε.