ΚΟΣΜΟΣ

Αγωνία σε τρία μέτωπα για τη Μέρκελ

Αγωνία σε τρία μέτωπα για τη Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, έχει σε τρία μέτωπα στραμμένο το βλέμμα της, περιμένοντας τα αποτελέσματα της κάλπης.

Είναι οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, οι προεδρικές στη Γαλλία και οι περιφερειακές σε κρατίδιο της Γερμανίας.

Πάντως, ο μεγαλύτερος φόβος της Μέρκελ είναι σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» η Ελλάδα. Το Βερολίνο ελπίζει ότι η κάλπη θα μπορέσει να αναδείξει μια σταθερή κυβέρνηση που θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Στην περίπτωση που επικρατήσουν οι λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις, η Μέρκελ φοβάται ότι θα επέλθουν ανατροπές στα όσα έχουν συμφωνηθεί για τη διάσωση της Ελλάδας.

Όσον αφορά στη Γαλλία, η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με μια ενδεχόμενη νίκη του Φρανσουά Ολάντ, αν και θα προτιμούσε φυσικά να επανεκλεγεί ο Νικολά Σαρκοζί. Ωστόσο, αγκάθι παραμένει η επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου που θέλει ο Ολάντ.

Τέλος, στη Γερμανία πραγματοποιούνται περιφερειακές εκλογές στο μικρό κρατίδιο Σλέσβιγκ Χόλσταϊν, οι οποίες όμως μπορεί να αποκτήσουν μεγάλη συμβολική σημασία καθώς και εκεί συγκυβερνούν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους του αντικαγκελαρίου Φίλιπ Ρέσλερ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Φιλελεύθεροι κινδυνεύουν να μείνουν ακόμη και εκτός βουλής. Δεν αποκλείεται, έτσι, να οδηγηθεί το μικρό αυτό κρατίδιο σε συγκυβέρνηση των δυο μεγάλων κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, μια συγκυβέρνηση προάγγελο για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία το 2013.