ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Το SDF καλεί Ρωσία και Ιράν να εμποδίσουν την Τουρκία να εξαπολύσει νέα επίθεση

Μαχητής, Συρία
Μαχητής του συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)
AP Photo

Ο ηγέτης του κουρδοαραβικού συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, κάλεσε την Παρασκευή (15/6) τη Μόσχα και την Τεχεράνη να εμποδίσουν την Άγκυρα να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη βόρεια Συρία, λίγες ημέρες πριν από την τουρκο-ρωσο-ιρανική σύνοδο με αντικείμενο τον πόλεμο στη χώρα.

Ο τουρκικός στρατός έχει αναπτυχθεί από το 2016 στη βόρεια Συρία, γύρω από την πόλη Αφρίν και στο Ιντλίμπ, μια από τις λίγες περιοχές που δεν ελέγχονται από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Μεταξύ 2016-19 η Τουρκία, με τη βοήθεια Σύρων ανταρτών, έκανε τρεις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη μεθόριο, με σκοπό να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Από τα τέλη Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε πολλές φορές με μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων.

«Ελπίζουμε ότι (αυτές οι επιθέσεις) δεν θα επαναληφθούν και ότι οι Κούρδοι δεν θα αφεθούν στην τύχη τους σε αυτές τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων» ανέφερε ο επικεφαλής των SDF, ο Μαζλούμ Άμπντι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Χασάκα, μια ζώνη στη βορειοανατολική Συρία που ελέγχεται από τους Κούρδους.

«Μετά τις πρόσφατες συνομιλίες με τη Ρωσία, με σκοπό την προστασία αυτών των περιοχών, δεχτήκαμε να επιτρέψουμε να μπουν περισσότεροι Σύροι στρατιώτες στο Κομπάνι και τη Μανμπίτζ (πόλεις με κουρδικό πληθυσμό στον βορρά), εκτός από αυτούς που ήταν ήδη στα σύνορα», συνέχισε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ρωσία και το Ιράν δεν θα δεχτούν τα αιτήματα της Τουρκίας» στη σύνοδο που θα διεξαχθεί την Τρίτη στην Τεχεράνη, πρόσθεσε.

Στη σύνοδο, οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί θα συζητήσουν το θέμα της Συρίας. Οι τρεις χώρες ξεκίνησαν το 2017 τη λεγόμενη «διαδικασία της Αστάνα» που έχει ως στόχο την ειρήνευση στη χώρα.