ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία αντιτίθεται στη σχεδιαζόμενη επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία

Τουρκικό στρατιωτικό κομβόι
Τουρκικό στρατιωτικό κομβόι
AP Photo

Η γερμανική κυβέρνηση επανέλαβε την Τετάρτη, την αντίθεσή της στη σχεδιαζόμενη τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει μια ήδη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση και κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή.

«Κατά την άποψή μας, μια τέτοια ενέργεια όχι μόνο θα επιδείνωνε την ήδη προβληματική κατάσταση για τους ανθρώπους στην περιοχή, αλλά θα επιτρέψει επίσης μια αναβίωση της τρομοκρατικής ομάδας Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Παρά τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας, η Άγκυρα έχει επίσης ευθύνη για την αποφυγή ενός πιθανού κενού ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο τουρκικός στρατός, που ήδη κατέχει συνοριακές περιοχές στη βόρεια Συρία, σχεδιάζει νέα επίθεση.

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε τα σχέδια αυτά κατά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Τεχεράνη με τους προέδρους του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν αντιτίθενται στα τουρκικά σχέδια.