Σε πολιτική κρίση η Ιταλία: Την παραίτησή του υποβάλει σήμερα ο Ντράγκι – Τι θα ακολουθήσει

Newsbomb

Ιταλία: Στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος) αναμένεται η ομιλία του Μάριο Ντράγκι
AP PHOTO

Ιταλία: Στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος) αναμένεται η ομιλία του Μάριο Ντράγκι

Σε άλλη μια φάση πολιτικής κρίσης αναμένεται να μπει από σήμερα η Ιταλία καθώς ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει περίπου στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας) την απόφασή του να παραιτηθεί μετά την απουσία από την διαδικασία ψήφου παροχής εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του το βράδυ της Τετάρτης από τα τρία εκ των κομμάτων που τη συγκροτούν.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες που ο Μάριο Ντράγκι θα υποβάλει την παραίτησή του μόνο που αυτή τη φορά δεν αναμένεται να μεταπειστεί από τον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα.

Τότε ο Ματαρέλα είχε ζητήσει από τον Ντράγκι να απευθυνθεί στη Βουλή προκειμένου να αποτραπεί η τρίτη κατάρρευση ιταλικής κυβέρνησης τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Μάριο Ντράγκι, όντως, μίλησε στη Βουλή την Τετάρτη και ζήτησε αποκατάσταση του συμφώνου εμπιστοσύνης, ομιλία που, όμως, δεν έπεισε τα Πέντε Αστέρια, τη Λέγκα και τη Φόρτσα Ιτάλια οι βουλευτές των οποίων απείχαν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που ακολούθησε.

Αφορμή για την πολιτική κρίση η άρνηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων να στηρίξει ένα πακέτο 26 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας.

Σε περίπτωση που συμβεί αυτό που όλοι περιμένουν και ο Ντράγκι παραιτηθεί τότε ο πρόεδρος της Ιταλίας αναμένεται να του ζητήσει να παραμείνει ως μεταβατικός πρωθυπουργός.

Ωστόσο αναλυτές υποστηρίζουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της διάλυσης της βουλής και της ανακοίνωσης εκλογών για το τέλος Σεπτεμβρίου με δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ένας συνασπισμός με τη συμμετοχή των Αδερφών της Ιταλίας, της Λέγκας και του Φόρτσα Ιτάλια θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved