ΚΟΣΜΟΣ

Προκλητικό σόου Ερντογάν για τον απόπλου του Abdulhamid Han - Σε τουρκικά χωρικά ύδατα οι έρευνες

Προκλητικό σόου Ερντογάν για τον απόπλου του Abdulhamid Han - Σε τουρκικά χωρικά ύδατα οι έρευνες
anadolu ajansi

Στο οικόπεδο Yörükler-1, μόλις 55 χιλιόμετρα από την Αττάλεια, θα κατευθυνθεί το τουρκικό γεωτρύπανο Abdulhamid Han. «Φιέστα» από τον Ερντογάν για τον απόπλου του πλοίου.

O Toύρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε ομιλία, κατά την τελετή αποχαιρετισμού του ερευνητικού πλοίου «Aμπντουλχαμίτ Χαν» για την πρώτη του αποστολή, στο λιμάνι Τασούτσου στην επαρχία της Μερσίνας.

Στην ομιλία του στην τελετή, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε, «Το γεωτρύπανο Aμπντουλχαμίτ Χαν είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας. Τώρα βρισκόμαστε σε αυτήν την περιοχή με τα 4 πλοία γεωτρήσεων και 2 πλοία σεισμικής έρευνας».

«Τα 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθέματος φυσικού αερίου που ανακαλύψαμε στη Μαύρη Θάλασσα έχουν δώσει στη χώρα και το έθνος μας ένα ηθικό πολύ πέρα ​​από τη νομισματική τους αξία και έχουν γίνει σημείο καμπής».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες στα 10 πηγάδια που απαιτούνται για το πρώτο στάδιο του φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας και να θέσουμε το φυσικό αέριο ερχόμενος από εδώ στην υπηρεσία του έθνους μας το 2023».

Για ακόμα μια φορά, βέβαια, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να σηκώσει τους τόνους, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Τουρκία δεν θα ζητήσει την άδεια από κανέναν για να διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν για αυτό».

Εικόνα από τη «φιέστα» του Ερντογάν για τον απόπλου του ερευνητικού πλοίου.Anadolu Ajansi

Όσο για το πού θα κατευθυνθεί τελικά το Abulhamid Han, που ήταν και το ερώτημα όλων τα τελευταία 24ωρα, φαίνεται πως η Άγκυρα έπαιξε ένα παιχνίδι εντυπώσεων αλλά για την ώρα δεν τολμάει να βγάλει εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων το γεοτρύπανο. Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το πλοίο θα κατευθυνθεί στο θαλάσσιο οικόπεδο Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Αττάλαιας.

Η περιοχή όπου θα ερευνήσει το Abdulhamid Han

«Θα στείλουμε το πλοίο Abdulhamid Han στο πηγάδι Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα έξω από τον Γκάζι Πασά. Το πηγάδι Yörükler-1 είναι το πρώτο βήμα του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μας σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν αφήνοντας έτσι ανοικτό το «παράθυρο» των προκλήσεων σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου για το επόμενο διάστημα.

«Δεν εγκαταλείπουμε ούτε μία ίντσα απο τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα»

Μιλώντας στην τελετή, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ είπε: «Ήμασταν εδώ χθες, είμαστε εδώ σήμερα και ελπίζουμε ότι θα είμαστε εδώ κι αύριο. Δεν εγκαταλείπουμε ούτε μία ίντσα απο τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα» είπε.

«Σήμερα, ανοίγουμε μια νέα σελίδα στις γεωτρήσεις βαθέων υδάτων. Το πλοίο 7ης γενιάς μας, το πιο ισχυρό του στόλου, το Aμπντουλχαμίτ Χαν θα είναι σύντομα καθ' οδόν για την πρώτη του αποστολή στη Μεσόγειο. Η θητεία είχε προγραμματιστεί για 2 μήνες.

Η ανακάλυψη του αερίου της Μαύρης Θάλασσας σίγουρα θα φτάσει στον στόχο της μια μέρα, κάθε βήμα που γίνεται με επιμονή, υπομονή και αποφασιστικότητα. Αντιμετωπίσαμε εμπόδια μέσα και έξω. Όταν κοιτάμε πίσω σήμερα, καταλαβαίνουμε καλύτερα πώς κάθε κακουχία που υπομείναμε εξυπηρετούσε έναν ιερό σκοπό. Αναμένουνε πλέον νέες καλές ειδήσεις. Θα έχουμε την ευλογία να μεταδώσουμε τα καλά νέα που το έθνος μας περιμένει με ελπίδα. Τα πρόσθετα αποθέματά μας έχουν ήδη φτάσει τα 110 εκατομμύρια βαρέλια»

Σχετικές ειδήσεις