ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Αμφισβητεί το βίντεο της FSB με τη φερόμενη δολοφόνο της Ντάρια Ντούγκινα

Guardian: Αμφισβητεί το βίντεο της FSB με τη φερόμενη δολοφόνο της Ντάρια Ντούγκινα
Η βρετανική ιστοσελίδα δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς της υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας για τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα.
Reuters

Ο Guardian αμφισβητεί τις πληροφορίες που δημοσίευσε η υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, FSB, για τη 43χρονη Ουκρανή, Νατάλια Βοβκ, που φέρεται να εκτέλεσε το σχέδιο δολοφονίας της Ντάρια Ντούγκινα.

«Ο Guardian δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις κατηγορίες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB). Το πρακτορείο δημοσίευσε βίντεο που δείχνει τον ύποπτο του να διασχίζει τα ρωσικά σύνορα και να εισέρχεται σε ένα κτήριο που ανήκε στο θύμα, αλλά δεν παρείχε άλλες φωτογραφίες ή βίντεο που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική ιστοσελίδα.

Όπως σημειώνει, αν η κατηγορία κατά της Ουκρανίας είναι αληθινή, θα σήμαινε «μια σημαντική αμηχανία για τον μηχανισμό ασφάλειας και αντικατασκοπείας της Ρωσίας, που απέτυχε να αποτρέψει την επίθεση σε έναν επίλεκτο «στόχο» της Μόσχας και στη συνέχεια άφησε τους υπόπτους να ξεφύγουν».

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η FSB

Νωρίτερα, η FSB έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο ντοκουμέντο, στο οποίο έχουν καταγραφεί οι κινήσεις της Νατάλια Βοβκ. Η 43χρονη Ουκρανή φέρεται να είναι η δολοφόνος της Ντάρια Ντούγκινα και στο υλικό παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να μπει στη Ρωσία, να μείνει στο ίδιο κτήριο με το θύμα και μετά τη δολοφονία να διαφύγει στην Εσθονία.

Στο βίντεο φαίνεται ότι η Βοβκ ανοίγει το καπό του αυτοκινήτου στη διάρκεια ελέγχου, έχοντας ανοικτόχρωμα μαλλιά. Λίγο αργότερα, μπαίνει στον ίδιο χώρο όπου διέμενε και η Ντούγκινα, έχοντας όμως σκούρα μαλλιά. Κατά την αποχώρησή της από τη Ρωσία, είχε ξανά το ίδιο χρώμα μαλλιών με αυτό που είχε κατά την είσοδό της στη χώρα.

Η Ντάρια Ντούγκινα έπεσε θύμα της δολοφονικής επίθεσης το βράδυ του Σαββάτου (20/08). Η κόρη του Αλεξάντερ Ντούγκιν οδηγούσε ένα αυτοκίνητο το οποίο εξερράγη στη Μόσχα. Σύμφωνα με την FSB το έγκλημα είχε προσχεδιαστεί και διαπράχθηκε από ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Η ίδια πηγή αναφέρει πως η 43χρονη Νατάλια Βοβκ μπήκε στη Ρωσία στις 23 Ιουλίου μαζί με τη 12χρονη κόρη της, ενώ νοίκιασε και διαμέρισμα στο ίδιο κτήριο όπου ζούσε το θύμα.

Η Βοβκ ακολουθούσε για ένα διάστημα τη Ντούγκινα, χρησιμοποιώντας ένα Mini Cooper, στο οποίο είχε αλλάξει τρεις φορές αριθμό πινακίδας. Η έρευνα της FSB κατέληξε στο ότι το αυτοκίνητο έχει ήδη πουληθεί στην Ουκρανία, με ουκρανικές πινακίδες, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Την ημέρα της δολοφονίας, η 43χρονη Ουκρανή και η κόρη της ήταν στο λογοτεχνικό και μουσικό φεστιβάλ Tradition, όπως και η Ντούγκινα. Όταν το θύμα έφυγε από την εκδήλωση, έγινε η ελεγχόμενη έκρηξη στο SUV Toyota Land Cruiser Prado που οδηγούσε. Μετά την έκρηξη, η Βοβκ και το 12χρονο κορίτσι έφυγαν στην Εσθονία. Την ίδια ώρα, η ομάδα χάκερ RahDit, υποστηρίζει πως η 43χρονη φερόμενη δράστης της δολοφονίας, είχε υπηρετήσει στο τάγμα Αζόφ και το πατρικό της όνομα είναι Σαμπάν.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Κατάπτυστο έγκλημα η δολοφονία της κόρης του Αλεξάντερ Ντούγκιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα «κατάπτυστο έγκλημα» τον θάνατο της κόρης του ιδεολόγου που υποστηρίζει την επίθεση στην Ουκρανία Αλεξάντερ Ντούγκιν σε έκρηξη αυτοκινήτου κοντά στη Μόσχα, για τον οποίο οι ρωσικές αρχές κατηγορούν το Κίεβο.

«Ένα κατάπτυστο, σκληρό έγκλημα έκοψε το νήμα της ζωής της Ντάρια Ντούγκινα, ενός λαμπρού, ταλαντούχου ανθρώπου, με αληθινή ρωσική καρδιά, ευγενική, αγαπητή, συμπονετική και ανοιχτή. Δημοσιογράφος, επιστήμονας, φιλόσοφος, πολεμική ανταποκρίτρια, υπηρέτησε με εντιμότητα τον λαό και την πατρίδα, αποδεικνύοντας με τις πράξεις της τι σημαίνει να είσαι πατριώτης της Ρωσίας» , αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος στην οικογένεια της Ντάρια Ντούγκινα.