ΚΟΣΜΟΣ

Το James Webb τράβηξε «ιστορική» φωτογραφία ενός εξωπλανήτη - Με απίστευτη λεπτομέρεια

Η ιστορική φωτογραφία του εξωπλανήτη
Πρόκειται για έναν γίγαντα, με μάζα 10 φορές μεγαλύτερη από του Δία
NASA

Το διαστημικό τηλεσκόπιο μας προσφέρει σημαντικές εκπλήξεις σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, αλλάζοντας ήδη τον τρόπο που βλέπουμε το σύμπαν.

Ακόμη μια ιστορική αποκάλυψη από το τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο φωτογράφισε με εκπληκτική λεπτομέρεια έναν γίγαντα αερίων, ο οποίος καλύπτεται από κόκκινα σύννεφα.

Πρόκειται για τις πρώτες απευθείας εικόνες ενός πλανήτη ο οποίος βρίσκεται εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Οι αστρονόμοι χαρακτηρίζουν τις φωτογραφίες αυτές ως «ιστορική στιγμή για την αστρονομία».

Η φωτογράφιση έγινε με τη χρήση υπεριώδους φωτός, που επιτρέπει την καταγραφή αυτών των λεπτομερειών, από τις οποίες μπορεί να υπολογιστεί η μάζα αλλά και η θερμοκρασία του πλανήτη.

«Το James Webb συνεχίζει να μας ανοίγει πόρτες για μια εντελώς νέα κατηγορία πλανητών, που βρίσκονταν εκτός της προσέγγισής μας. Πλέον με την παρατήρησή τους μπορούμε να μελετήσουμε και τη σύστασή τους με ένα πολύ πιο ακριβή τρόπο», δήλωσε η Sasha Hinkley, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Έξετερ και αστρονόμος. «Θα μπορούμε να εντοπίζουμε και την παρουσία του καιρού», σημείωσε.

Ο πλανήτης HIP 65426 b είναι ένας γίγαντας αερίων, με τη μάζα του να ξεπερνάει αυτή του Δία κατά 10 φορές. Η απόστασή του βρίσκεται 385 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό του Κενταύρου. Η θερμοκρασία του κυμαίνεται στους 1.300 Βαθμούς Κελσίου.