ΚΟΣΜΟΣ

Αναταραχή στη Ρωσία: Εκατοντάδες συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις -Ανάρπαστες οι πτησεις φυγής

Αναταραχή στη Ρωσία μετά το διάγγελμα του Πούτιν
Αναταραχή στη Ρωσία μετά το διάγγελμα του Πούτιν
ΑΡ

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν ενάντια στην απόφαση του Κρεμλίνου να κηρύξει μερική επιστράτευση

Περισσότεροι απο 1300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη Ρωσία, καθώς οι αρχές κατήστειλαν τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε 20 πόλεις της χώρας, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης OVD-Info την Τετάρτη.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο Ιρκούτσκ και σε άλλες πόλεις της Σιβηρίας, όπως επίσης στο Αικατερίνμπουργκ αλλά και στη Μόσχα, σύμφωνα με την OVD-info. Η εισαγγελία της ρωσικής πρωτεύουσας δημοσίευσε ανακοίνωση την Τετάρτη προειδοποιώντας τους πολίτες να μην συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, απειλώντας τους με ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Οι πτήσεις εκτός Ρωσίας εξαντλήθηκαν γρήγορα μετά την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μεγάλες ουρές σε συνοριακούς σταθμούς και στο Google η αναζήτηση για το «πώς να φύγεις από τη Ρωσία» εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας διέταξε μερική επιστράτευση που σημαίνει ότι περίπου 300.000 έφεδροι στρατιωτικοί - αλλά όχι στρατεύσιμοι - θα κληθούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Ρωσίας που υπέστησαν πρόσφατες ανατροπές στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Η ανακοίνωσή του ήρθε μια ημέρα αφότου οι κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν πρόωρα δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία.

Στο διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να προστατεύσει το ρωσικό έδαφος, υπονοώντας ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και συναγερμό στη Δύση.

Η εισαγγελία της Μόσχας προειδοποίησε την Τετάρτη (21/9) ότι οι εκκλήσεις στο διαδίκτυο για τη συμμετοχή σε μη εξουσιοδοτημένες διαδηλώσεις στους δρόμους ή η συμμετοχή σε αυτές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών. Οι εν λόγω πολίτες θα μπορούσαν να διωχθούν σύμφωνα με νόμους κατά της απαξίωσης των ενόπλων δυνάμεων, της διάδοσης «ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία ή της ενθάρρυνσης ανηλίκων να διαμαρτυρηθούν.

Οι σκληρές κυρώσεις της Ρωσίας για τη διάδοση «παραπληροφόρησης» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και η αστυνομική παρενόχληση ακτιβιστών κατά του Πούτιν έχουν κάνει τις δημόσιες αντιπολεμικές διαμαρτυρίες σπάνιες.

Όμως το αντιπολεμικό κίνημα Vesna κάλεσε σε εκτεταμένες διαδηλώσεις και στο Telegram ανέφερε πολλές συλλήψεις σε ολόκληρη τη Ρωσία. Ένα βίντεο από το Αικατερινούμπουργκ έδειξε την αστυνομία να ωθεί βίαια διαδηλωτές σε ένα λεωφορείο. Ο Πάβελ Τσίκοφ, δικηγόρος της ρωσικής ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Agora, είπε ότι η οργάνωση είχε λάβει 6.000 ερωτήματα στην ανοιχτή γραμμή της από το πρωί της Τρίτης, από Ρώσους που ήθελαν πληροφορίες για τα δικαιώματα των στρατιωτών.

Φεύγουν άρον άρον οι Ρώσοι

Εν τω μεταξύ, οι πτήσεις προς δημοφιλείς προορισμούς όπως η Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία και το Ερεβάν στην Αρμενία αυξήθηκαν και οι τιμές για τις υπόλοιπες θέσεις εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Η τιμή για τις πτήσεις από τη Μόσχα προς την Κωνσταντινούπολη ή το Ντουμπάι έφτασε τα 9.200 ευρώ για ναύλο απλής μετάβασης στην οικονομική θέση μετά την ανακοίνωση του Πούτιν, ανέφερε το Associated Press.

Διαδήλωση στη ΜόσχαΑΡ

Η κινητοποίηση του Κρεμλίνου έρχεται μετά τις μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν μια τεράστια περιοχή ανατολικά του Χαρκόβου. Ο έλεγχος των κρατικών μέσων ενημέρωσης από τον πρόεδρο Πούτιν έχει εξασφαλίσει ότι πολλοί Ρώσοι υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του για τη «νεοναζιστική» κυβέρνηση της Ουκρανίας και θεωρούν οτι το ΝΑΤΟ απειλεί τη Ρωσία και οτι πρέπει να υπερασπιστούν τους Ρώσους στην Ουκρανία.

Οι περιφερειάρχες που στηρίζουν τον Πούτιν και καλούνται να οργανώσουν την κινητοποίηση, εξέφρασαν την υποστήριξή τους. «Δεν θα αποδυναμωθούμε, δεν θα διαιρεθούμε ή θα εξοντωθούμε», δήλωσε ο κυβερνήτης του Ουλιάνοφσκ, Αλεξέι Ράσκιχ. «Η περιοχή μας, όπως και όλες οι άλλες στη χώρα μας, έχει καθήκον να κινητοποιήσει τους πολίτες για στρατιωτική θητεία».

Ο κυβερνήτης του Τσελιάμπινσκ Αλεξέι Τέκσλερ δήλωσε ότι η κινητοποίηση είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η «κυριαρχία, η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας». Νεαροί Ρώσοι ωστόσο μετέφεραν στο BBC τους φόβους τους για την επιστράτευση.

Σχετικές ειδήσεις:

Βόρεια Κορέα: Η Πιονγιάνγκ αρνείται ότι προμηθεύει με όπλα τη Ρωσία

Τι σημαίνει η μερική επιστράτευση στη Ρωσία και το «δεν μπλοφάρω» του Πούτιν

Έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. μετά τις πυρηνικές απειλές Πούτιν