ΚΟΣΜΟΣ

Τι σημαίνει η μερική επιστράτευση στη Ρωσία και το «δεν μπλοφάρω» του Πούτιν

Τι σημαίνει η μερική επιστράτευση στη Ρωσία και το «δεν μπλοφάρω» του Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
AP

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο μετά το σημερινό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν - Τι σημαίνει το καθεστώς της μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία - Πως μπορεί να ερμηνευτεί το «δεν μπλοφάρω» του Τσάρου

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση σήμερα Τετάρτη, καλώντας έως και 300.000 εφέδρους σε μια προσπάθεια να ενισχύσει της στρατιωτικές του επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Στο σημερινό του διάγγελμα, ο Πούτιν επιτέθηκε στη Δύση, ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα σε κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, τα οποία σχεδιάζονται ως προμήνυμα της προσάρτησής τους από τη Ρωσία. Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων προκειμένου να υπερασπιστεί τα ρωσικά εδάφη, όπως τα ορίζει ο ίδιος.

"Δεν μπλοφάρουμε"

«Απέναντι σε μια απειλή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας και προκειμένου να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας, είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», προειδοποίησε ο Πούτιν. «Δεν μπλοφάρουμε», δήλωσε, σε μια σαφή αναφορά στην πυρηνική ισχύ της Ρωσίας.

«Θα δώσω και πάλι έμφαση σε αυτό – με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», πρόσθεσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «απειλή» που αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, «το ναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο», το οποίο στηρίζει οικονομικά η Δύση.

«Στόχος της Δύσης είναι να αποδυναμώσει, να διχάσει και να καταστρέψει τη Ρωσία», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι η Δύση επιθυμεί «να εξαλείψει τα ανεξάρτητα και κυρίαρχα κέντρα ανάπτυξης» σε όλο τον κόσμο προκειμένου να ενισχυθεί η ίδια.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ «πραγματοποιούν αναγνωρίσεις σε όλη τη νότια Ρωσία» και ότι το Κίεβο διέκοψε τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, η ουκρανική πλευρά στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη αντέδρασε θετικά στις προτάσεις της Μόσχας, αλλά το καθεστώς του Κιέβου διέταξε να διακοπεί η διαδικασία.

«Προφανώς, στη Δύση δεν άρεσε η ειρηνική λύση, οπότε μετά την επίτευξη ορισμένων συμβιβασμών, δόθηκε απευθείας εντολή στο Κίεβο να διαταράξει όλες τις συμφωνίες», είπε ο Πούτιν. Πρόσθεσε επίσης ότι μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, το Κίεβο έστειλε νέες ομάδες μισθοφόρων και εθνικιστών στο μέτωπο, ενώ έλαβε δυτικά όπλα και ενέτεινε την εσωτερική καταστολή.

Παράλληλα, είπε ότι ο ουκρανικός στρατός εκπαιδεύεται από το ΝΑΤΟ «και στην πραγματικότητα διοικείται από ξένους επικεφαλής» προσθέτοντας ότι «οι τακτικές τρομοκρατίας και εκφοβισμού» κατά της Ρωσίας έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Τι σημαίνει μερική επιστράτευση;

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η επιστράτευση θα ξεκινήσει σήμερα Τετάρτη, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Θα αφορά μόνο άνδρες με στρατιωτική εμπειρία, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε περίπου 25 εκατομμύρια, αλλά θα κληθεί μόλις το 1%, δηλαδή 300.000 άτομα.

«Γενικά, ολική επιστράτευση θα σήμαινε ότι όλοι οι άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών θα απαγορευόταν να φύγουν από τη Ρωσία και θα έπρεπε να ενταχθούν στις δυνάμεις του στρατού. Παραμένει ασαφές εάν αυτό ισχύει και με τη μερική επιστράτευση», αναφέρει δημοσιογράφος του Al Jazeera.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η απόφαση αυτή έχει πιθανόν στόχο να περιορίσει τον αριθμό των λιποτακτών και να μετριάσει τις άμεσες πιέσεις που δέχεται ο στρατός.

Όπως δήλωσε ανώτατος αναλυτής στο πρακτορείο Reuters: «Δεν είναι ακόμη ένας ολοκληρωτικός πόλεμος για τη Ρωσία γιατί δεν υπήρξε ολική κινητοποίηση. Αλλά πιστεύω ότι υποτιμούν τον Πούτιν. Προβαίνει κάθε φορά σε νέα κλιμάκωση. Για εκείνον, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Δεν βλέπω τον λόγο το επόμενό του βήμα να είναι η αποκλιμάκωση, εκτός και αν κερδίσει».

Ρωσία: Εντολή στις αεροπορικές να μην πωλούν εισιτήρια σε άνδρες από 18 έως 65 ετών

Μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης 300.000 εφέδρων από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, επικρατεί αναστάτωση στη χώρα, σε βαθμό που τα εισιτήρια χωρίς επιστροφή από τη Ρωσία να έχουν εξαντληθεί.

Λόγω της διαταγής για επιστράτευση, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει να πωλούν εισιτήρια σε άνδρες από 18 έως 65 ετών. Εισιτήρια θα μπορούν να πωληθούν μόνο κατόπιν έγκρισης από το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας. Οι πτήσεις από τη Μόσχα στις πρωτεύουσες της Γεωργίας, της Τουρκίας και της Αρμενίας, που δεν απαιτούν την κατοχή βίζας για τους Ρώσους, κατέστησαν αδύνατες λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του Πούτιν.

Περί τις 12 οι απευθείας πτήσεις από Μόσχα σε Αρμπαϊτζάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν δεν εμφανίζονταν καν στη σχετική ιστοσελίδα.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε ότι η επιστράτευση θα περιοριστεί μόνο σε όσους έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες, ενώ εξήγησε ότι περίπου 300.000 έφεδροι καλούνται στα όπλα.

Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δεδομένα των Google Trends, αναφέρει ότι καταγράφεται κατακόρυφη άνοδος των αναζητήσεων στην Aviasales, την πιο δημοφιλή ιστοσελίδα στη Ρωσία για αναζήτηση και αγορά αεροπορικών εισιτηρίων.

Μάλιστα, όπως μεταδίδεται, οι θέσεις σε απευθείας πτήσεις προς Κωνσταντινούπουλη και Γερεβάν (σε Τουρκία και Αρμενία, δηλαδή προορισμούς στους οποίους δεν απαιτείται visa), έχουν εξαντληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα της Aviasales.

Παράλληλα, ορισμένες διαδρομές με ενδιάμεσους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Μόσχα προς την Τιφλίδα της Γεωργίας, επίσης δεν ήταν διαθέσιμες, ενώ οι φθηνότερες πτήσεις από τη ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι κόστιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (5.000 δολάρια) , δηλαδή ποσό περίπου πέντε φορές πολλαπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού.