ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Όργιο φημών στο Twitter για πραξικόπημα – Δεν επιβεβαιώνεται καμία πληροφορία

Κίνα
Έντονη φημολογία για αστάθεια στο εσωτερικό της Κίνας
AP Photo/Ng Han Guan

Κίνα: Η κινητικότητα στον στρατό της χώρας αλλά και οι χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων τα τελευταία 24ωρα έχουν αυξήσει τη φημολογία.

Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια τι ακριβώς διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες στην Κίνα, ωστόσο, στο Twitter ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους αρκετά μηνύματα χρηστών – αλλά και κάποιων μέσων ενημέρωσης κυρίως από την Ινδία – που αναφέρουν ότι είναι σε εξέλιξη ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Κάποιοι μιλούν για κατ’ οίκον περιορισμό του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ενώ αναρτώνται και βίντεο στα οποία απεικονίζονται μεγάλες μονάδες του στρατού να μετακινούνται προς την πρωτεύουσα της χώρας, Πεκίνο.

Σύμφωνα με αναφορές στα social media, το τελευταίο 24ωρο έχει ακυρωθεί το 60% των πτήσεων ενώ υπάρχουν προβλέψεις για μεγάλη αναταραχή πριν από το 20ο Εθνικό Συνέδριο του ΚΚΚ.

Παρόλα αυτά, δεν επιβεβαιώνεται καμία πληροφορία, πέρα από τις ακυρώσεις πτήσεων που πράγματι συνέβησαν σε κάποιες περιπτώσεις, για στρατιωτική κινητοποίηση και κατάσταση πραξικοπήματος στη χώρα.

Στα κοινωνικά δίκτυα, πάντως, το hashtag #China τρεντάρει παγκοσμίως και οι περισσότεροι χρήστες συνεχίζουν να αναρωτιούνται «τι συμβαίνει στην Κίνα;».

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά tweets

Κανονικά η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας στον ΟΗΕ

Η Κίνα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική επίλυση της «κρίσης» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γουάνγκ Γι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι η επιτακτική προτεραιότητα είναι να διευκολυνθούν οι συνομιλίες για ειρήνη. Η ομιλία του πραγματοποιήθηκε κανονικά, παρά την έντονη φημολογία για την κατάσταση στη χώρα τις τελευταίες ώρες.

«Ουσιαστικές λύσεις είναι η αντιμετώπιση των εύλογων ανησυχιών για την ασφάλεια όλων των μερών και η οικοδόμηση μιας ισορροπημένης, αποτελεσματικής και βιώσιμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας», είπε ο Γουάνγκ στην ομιλία του.

Στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας, η Κίνα, κρατά σταθερά ίσες αποστάσεις, επικρίνοντας τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά δεν προχώρησε να υποστηρίξει ή να βοηθήσει στη στρατιωτική εκστρατεία.

Σε μια αιφνιδιαστική παραδοχή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα είπε ότι ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχε ανησυχίες για την Ουκρανία.

Ο Γουάνγκ τόνισε επίσης ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να εργάζεται για την «ειρηνική επανένωση» με την Ταϊβάν και ότι θα πρέπει να καταπολεμήσει τις «αποσχιστικές δραστηριότητες ανεξαρτησίας» ενώ θα λάβει σθεναρά μέτρα για να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση.

«Μόνο αποτρέποντας με αποφασιστικότητα τις αυτονομιστικές δραστηριότητες μπορούμε να σφυρηλατήσουμε ένα αληθινό θεμέλιο για ειρηνική επανένωση. Μόνο όταν η Κίνα επανενωθεί πλήρως, μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη στα Στενά της Ταϊβάν», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, στο βήμα του ΟΗΕAP Photo/Mary Altaffer

Ο Γουάνγκ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για 90 λεπτά στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή. Μετά τη συνάντηση, η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι στέλνουν «πολύ λάθος, επικίνδυνα σήματα» στην Ταϊβάν, αφού ο Μπλίνκεν είπε στον Κινέζο ομόλογό του ότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ταϊβάν είναι ζωτικής σημασίας.

Οι εντάσεις σχετικά με την Ταϊβάν έχουν εκτοξευθεί μετά την επίσκεψη εκεί τον Αύγουστο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι - την οποία ακολούθησαν μεγάλης κλίμακας κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια- καθώς και τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να υπερασπιστεί το δημοκρατικά διοικούμενο νησί.