ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας από τη Συρία ως τη Λιβύη

Τσαβούσογλου: Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας από τη Συρία ως τη Λιβύη
Προκλήσεις Τσαβούσογλου
Associated Press

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από το Στρασβούργο, υποστήριξε ότι «σε αυτό τον αιώνα η Τουρκία θα αφήσει το στίγμα της».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Τουρκίας από τη Συρία έως τη Λιβύη και από την Κύπρο, το Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο», δήλωσε σήμερα (9/10) από το Στρασβούργο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τόνισε επίσης ότι η Άγκυρα έχει προτεραιότητες. «Έχουμε προτεραιότητες, προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας», είπε.

Όπως υποστήριξε, «σε αυτό τον αιώνα η Τουρκία θα αφήσει το στίγμα της, η Τουρκία ήταν η χώρα που έκανε τις περισσότερες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και ο διαμεσολαβητικός της ρόλος έχει γίνει πιο αποτελεσματικός. Όλοι θέλουν να συνεχιστεί αυτός ο ρόλος της Τουρκίας».

Σχετικά με τη διάσκεψη στην Πράγα ο Τσαβούσογλου είπε, ότι οι συνομιλητές του πρόσφεραν υποστήριξη για αυτόν τον ρόλο της Τουρκίας. Ωστόσο, είπε «περιμένουμε υποστήριξη όχι μόνο προφορικά αλλά και de facto». «Υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις μας με ορισμένες χώρες της περιοχής μας. Αλλά οι διαδικασίες εξομάλυνσης συνεχίζονται, θέλουμε σταθερότητα», επεσήμανε και υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση με το Ισραήλ δεν θα γίνει εις βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης. «Μεταφέρουμε τα μηνύματά μας για την Παλαιστίνη πολύ ξεκάθαρα στην ισραηλινή πλευρά», είπε ο Τσαβούσογλου.

Τέλος, αναφερόμενος στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία είπε ότι ένα μέρος της αρμενικής διασποράς δεν έχει καλές προθέσεις, και ζει με εχθρότητα και μίσος.