ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: 20 τζιχαντιστές του ΙΚ νεκροί στα νότια της χώρας

Πόλεμος στη Συρία
AP Photo

Ρωσικά και συριακά στρατεύματα σκότωσαν 20 τζιχαντιστές κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο νότιο τμήμα της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ευθύνονταν για επίθεση εναντίον λεωφορείου του συριακού στρατού, δήλωσε ρώσος ανώτερος αξιωματικός χθες Κυριακή.

Η επιχείρηση διεξήχθη στη νότια επαρχία Ντεράα, διευκρίνισε ο υποστράτηγος Αλέγκ Γεγκόροφ, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ομάδα Ρώσων στρατιωτικών, σε συντονισμό με μονάδες των συριακών ένοπλων δυνάμεων, «διεξήγαγαν ειδική επιχείρηση στην πόλη Τζάσιμ, στην επαρχία Ντεράα (νότια), για την εξάλειψη μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ)», είπε ο υποστράτηγος Γεγκόροφ στο πρακτορείο.

Το TASS μετέδωσε ότι οι μαχητές αυτοί ευθύνονταν για βομβιστική επίθεση με στόχο λεωφορείο κοντά στη Δαμασκό που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 18 σύροι στρατιωτικοί.

Πάντα σύμφωνα με τον Ρώσο ανώτερο αξιωματικό, ανάμεσα στους τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν ήταν ο οργανωτής της επίθεσης στο λεωφορείο και μέλη πυρήνα του ΙΚ που ενέχονταν σε ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης στις επαρχίες Ντεράα και Ράκα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επισημαίνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

Η πρόσφατη επίθεση εναντίον του λεωφορείου συγκαταλέγεται στις φονικότερες εναντίον συριακών στρατευμάτων στα μετόπισθεν. Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη της ευθύνης, ούτε υπήρξε κάποιο σχόλιο για τους δράστες από τη Δαμασκό.

Ο περίπλοκος πόλεμος στη Συρία τα τελευταία έντεκα χρόνια, στον οποίο ενεπλάκησαν ξένες δυνάμεις και τζιχαντιστικές οργανώσεις, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των υποδομών της χώρας και μετέτρεψε εκατομμύρια κατοίκους της σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επενέβησαν στη σύρραξη το 2015 και διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ να ανακαταλάβουν εδάφη που είχαν κυριεύσει αντάρτες και τζιχαντιστές.