ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ξεκινά την εκκένωση της Χερσώνας

Εκκενώνουν τη Χερσώνα οι φιλορώσοι
Εκκενώνουν τη Χερσώνα οι φιλορώσοι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν πλάνα από ανθρώπους που συγκεντρώνονταν για να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες και αξιωματούχοι διορισμένοι από τη Ρωσία απομακρύνονται από τη νότια περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας ενόψει μιας ουκρανικής επίθεσης, λέει ο τοπικός ηγέτης που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία.

Ο Βλαντιμίρ Σάλντο είπε ότι 50-60.000 άμαχοι θα εγκαταλείψουν τέσσερις πόλεις στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου σε μια «οργανωμένη, σταδιακή μετατόπιση». Όλα τα διορισμένα από τη Ρωσία τμήματα στην πόλη Χερσώνα θα περνούσαν επίσης τον ποταμό.

Πλάνα της ρωσικής τηλεόρασης έδειξαν πολλούς ανθρώπους να συγκεντρώνονται κοντά στον Δνείπερο. Νωρίτερα, ο νέος στρατιωτικός διοικητής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, περιέγραψε την κατάσταση στη Χερσώνα, ως «δύσκολη». Ένας άλλος Ρώσος αξιωματούχος, ο Κίριλ Στρεμούσοφ, προειδοποίησε τους κατοίκους της Χερσώνας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα εξαπολύσουν επίθεση στην πόλη «στο πολύ εγγύς μέλλον».

Η Χερσώνα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων όταν εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει εδάφη στο βόρειο τμήμα της περιοχής και προωθήθηκε έως και 30 χιλιόμετρα νότια κατά μήκος του Δνείπερου, απειλώντας να παγιδεύσει τα ρωσικά στρατεύματα.

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται τώρα ότι η Χερσώνα και τρεις άλλες ουκρανικές περιοχές είναι μέρος της Ρωσίας - ένας ισχυρισμός που απορρίπτεται διεθνώς.