ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κέρδη των τραπεζών, οι επενδύσεις στο ξύδι και το Μπαγκλαντές

Τα κέρδη των τραπεζών, οι επενδύσεις στο ξύδι και το Μπαγκλαντές

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η κεφαλαιαγορά του Μπαγκλαντές

Μπορεί να μη το γνωρίζετε, αλλά το Μπαγκλαντές έχει δύο χρηματιστήρια, το Χρηματιστήριο της Ντάκα (DSE), που ιδρύθηκε το 1954 και το Χρηματιστήριο της Τσιτακονγκ που ιδρύθηκε το 1995. Η ύπαρξη δυο διαφορετικών αγορών συνεπάγεται αυξημένο όγκο εργασίας για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Μπαγκλαντές, η οποία αναζητά διαρκώς τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές. Στη βάση αυτή ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Μπαγκλαντές Shibli Rubayat Ul Islam βρέθηκε στην Ελλάδα και είχε επαφές με το προεδρείο της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στα πλαίσια της ελληνικής φιλοξενίας του παρατέθηκε και γεύμα εργασίας στο εστιατόριο του Electra Metropolis, όπου ο Shibli Rubayat Ul Islam είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει την ελληνική κουζίνα. Έτσι, τέθηκαν οι βάσεις ώστε σε μελλοντική επίσκεψη των στελεχών της ελληνικής αρχής στην Ντάκα, να δοκιμάσουν την μπενγκάλι, την εθνική κουζίνα του Μπαγκλαντές και τα περίφημα πιάτα της τα κόρμα και μπιριγιάνι!

Κέρδη δύο ταχυτήτων

Το ότι οι τράπεζες είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την άνοδο των επιτοκίων του ευρώ είναι λίγο πολύ γνωστό. Γιατί τα επιτόκια των δανείων αυξάνονται, ενώ αυτά των καταθέσεων παραμένουν λίγο-πολύ καθηλωμένα. Όμως δεν κερδίζουν όλες οι τράπεζες το ίδιο. Το βασικό κριτήριο είναι η δεξαμενή των καταθέσεων από την οποία μπορούν να αντλήσουν και κατ’ επέκταση πόσο «ακριβά» θα πρέπει να πληρώσουν για να τη διατηρήσουν. Και εδώ υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις συστημικές τράπεζες. Το ταμείο πάντως θα γίνει από το 2023, με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, όταν και θα έχουν «κλειδώσει» τα επιχειρηματικά δάνεια που υπολογίζονται με βάση το Euribor 6μήνου στο τέλος Δεκεμβρίου. Και τότε θα δούμε ποιοι θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι και οι λιγότερο κερδισμένοι.

Οι επενδύσεις της ΕΓΚΡΕ

Η ΕΓΚΡΕ ΑΕ, η γνωστή εταιρεία οξοποιίας από τον Πύργο Ηλείας, που τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται διαρκώς ετοιμάζεται να δημιουργήσει και νέα βιομηχανική μονάδα παραγωγής και τυποποίησης ξυδιού έξω από τον Πύργο. Αν και η εταιρεία διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων, όπου παράγονται όλες οι κατηγορίες και ποιότητες ξυδιού ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΓΚΡΕ ΑΕ, Αναστάσιος Χολέβας δεν εφησυχάζει. Για το λόγο αυτό ενέταξε στον αναπτυξιακό νόμο ένα νέο επενδυτικό σχέδιο της ΕΓΚΡΕ. Το επενδυτικό σχέδιο ύψους 15,8 εκατ. ευρώ προβλέπει τη δημιουργία νέας βιομηχανικής μονάδας παραγωγής και τυποποίησης ξυδιού και υποκατάστατων του ξυδιού και αναμένεται να λάβει ενίσχυση 6 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό με την μορφή της επιχορήγησης.

Οικογενειακή υπόθεση

Ωστόσο, στον αναπτυξιακό νόμο υπάχθηκε και ένα άλλο επενδυτικό σχέδιο της ευρύτερης οικογένειας Χολέβα. Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης Χολέβας Α.Χ. Ανώνυμη Εταιρεία που αναφέρεται στη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής ξυδιού και υποκατάστατων ξυδιού στον Δήμο Λουτρακίου. Το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 8,30 εκατ. ευρώ θα λάβει επιχορήγηση από τον αναπτυξιακό νόμο ύψους 3,2 εκατ. ευρώ. Αν και η Χολέβας Α.Χ. Ανώνυμη Εταιρεία εμφανίζει ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Αναστάσιο Χολέβα, ωστόσο όπως μας διευκρινίσθηκε, βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι ο αδερφός του Χρήστος Χολέβας.

Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Στην αύξηση του ελάχιστου επιτόκιού των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που χορηγούν οι τράπεζες προς τις επιχειρήσεις προχώρησε η κυβέρνηση με κοινή απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα και του Θόδωρου Σκυλακάκη. Ωστόσο, αυτή η απόφαση έχει πλούσιο παρασκήνιο και θα δημιουργήσει πολλές γκρίνιες. Υπενθυμίζεται πως στη βάση υπουργικής απόφασης που είχε εκδοθεί το Φεβρουάριο 2022 σε εφαρμογή του ν. 4822/2021 είχε προβλεφθεί πως το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ήταν σταθερό σε ποσοστό 0,35%. Και αυτό θα ίσχυε για όλες τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, η νέα απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης άλλαξε την παραδοχή αυτή. Έτσι, το ελάχιστο επιτόκιο ύψους 0,35% θα ισχύει μόνον για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις το ελάχιστο επιτόκιο θα είναι στο 1%. Αυτό αυτομάτως συνεπάγεται αύξηση 185% στο ύψος δανεισμού των επιχειρήσεων που δεν συγκαταλέγονται στις μικρές και πολύ μικρές. Και αυτή είναι μια εξέλιξη που πολλές μεγάλες επιχειρήσεις δεν είχαν υπολογίσει. Αλλά προκύπτει ένα ακόμη θέμα. Η απόφαση των Σταϊκούρα - Σκυλακάκη δημιουργεί μια κατηγορία ευνοημένων μεγάλων επιχειρήσεων. Όπως αναφέρει, η πρόβλεψη για ελάχιστο επιτόκιο 1% «δεν καταλαμβάνει όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη συνάψει, το αργότερο μια ημερολογιακή ημέρα προ της δημοσίευσης της παρούσας, σύμβαση με ανεξάρτητο αξιολογητή για τον έλεγχο του επενδυτικού τους σχεδίου και οι οποίες εξακολουθούν να καταλαμβάνονται από σταθερό επιτόκιο σε ποσοστό 0,35%». Οπότε όσοι είχαν υπογράψει σύμβαση με αξιολογητή έως τις 23 Οκτωβρίου θα δανειοδοτηθούν με επιτόκιο 0,35%.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.