ΚΟΣΜΟΣ

Ακάρ σε Σοϊγκού:Να μην αποσυρθεί η Μόσχα από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Ακάρ σε Σοϊγκού:Να μην αποσυρθεί η Μόσχα από τη συμφωνία για τα σιτηρά
Ο Σεργκέι Σοϊγκού μαζί με τον Χουλουσί Ακάρ
Associated Press - Φωτογραφία αρχείου

Σαφές μήνυμα της Άγκυρας στη Μόσχα για την απόφασή της να «παγώσει» τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τόνισε σήμερα στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού ότι η Μόσχα θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή της και να μην αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι δύο υπουργοί, ο Ακάρ επεσήμανε στον Σόιγκου τη σπουδαιότητα της συμφωνίας και υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο πεδίο των μαχών.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας εξήγησε στον ρώσο ομόλογό του πως η συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ο Χουλουσί Ακάρ συμπλήρωσε ότι η επίτευξη της συμφωνίας κατέδειξε επίσης ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διαβεβαίωσε πως η τουρκική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες για την ειρήνευση στην περιοχή και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.

Κίνδυνο για τον πλανήτη φέρνει η κατάρρευση της συμφωνίας με τα σιτηρά

Νέα τροπή παίρνουν οι διαρκώς επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με την πρώτη να αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά, θέτοντας και πάλι το «σύννεφο» της αύξησης των τιμών τροφίμων και της επισιτιστικής κρίσης πάνω από τον πλανήτη.

Η Μόσχα δικαιολογεί την κίνησή της αυτή επειδή – όπως υποστηρίζει – Ουκρανοί και Βρετανοί επιτέθηκαν με drones στον στόλο της ανοιχτά της Κριμαίας, ενώ κατηγορεί επίσης το Λονδίνο για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.

Aπό την άλλη, το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι «επινόησε τρομοκρατικές επιθέσεις», ενώ το Λονδίνο διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή.

Μάλιστα, σε μια νεότερη εξέλιξη σύμφωνα με τον Guardian η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα θα συνεχιστεί παρά την απόσυρση της Ρωσίας. Τα Ηνωμένα Έθνη, η Τουρκία και η Ουκρανία δήλωσαν ότι θα πιέσουν για να εφαρμόσουν μια συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας με ένα σχέδιο διέλευσης για 16 πλοία τη Δευτέρα, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της. Επιπλέον ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ προέτρεψαν τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της να αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Διαβάστε ακόμη:

Επικοινωνία Σόιγκου - Ακάρ για τα ουκρανικά σιτηρά

Η Ρωσία δεν συμμετέχει στις επιθεωρήσεις πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά

Τουρκία: Καμία «επίσημη ενημέρωση» της Ρωσίας για τα ουκρανικά σιτηρά