Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να μιλήσει με τον Πούτιν

Newsbomb

O Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν
ΑΡ

Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σκοπεύει προς το παρόν να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς δεν υπάρχουν επί του παρόντος προϋποθέσεις για τέτοιες συζητήσεις, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή (2/12) ο Λευκός Οίκος.

«Απλώς δεν βρισκόμαστε στο σημείο που οι συνομιλίες φαίνεται να είναι μια γόνιμη οδός για προσέγγιση αυτή τη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

Το σχόλιό του υπογράμμισε το χάσμα μεταξύ της Ουκρανίας και του κύριου υποστηρικτή της και της Ρωσίας για τις διαπραγματεύσεις, εννέα και πλέον μήνες μετά τον πόλεμο που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες, ξερίζωσε εκατομμύρια ανθρώπους απο τις εστίες τους και κατέστρεψε πόλεις και κωμοπόλεις.

Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) και η Αυστραλία δήλωσαν την Παρασκευή ότι συμφώνησαν ένα ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο. Η G7 και η Αυστραλία ανέφεραν σε δήλωση ότι το ανώτατο όριο θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου ή πολύ σύντομα μετά. Στοχεύει στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από την πώληση πετρελαίου, αποτρέποντας παράλληλα την εκτίναξη των παγκόσμιων τιμών.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν επιλύσει τις διαφορές τους σχετικά με το ανώτατο όριο, θα πρέπει τώρα να το εγκρίνουν επίσημα το Σαββατοκύριακο. Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της κάτω βουλής της Ρωσίας, Λεονίντ Σλούτσκι, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι η ΕΕ θέτει σε κίνδυνο τη δική της ενεργειακή ασφάλεια με το ανώτατο όριο.

Το Κίεβο λέει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι δυνατές μόνο εάν η Ρωσία σταματήσει τις επιθέσεις της και αποσυρθεί από όλα τα ουκρανικά εδάφη που κατέλαβε. Ωστόσο, το Κρεμλίνο είπε ότι η Δύση πρέπει να αναγνωρίσει τη διακηρυγμένη προσάρτηση «νέων εδαφών» από τη Μόσχα τον Σεπτέμβριο πριν από οποιεσδήποτε συνομιλίες με τον Πούτιν.

Το Κρεμλίνο δηλώνει ανοικτό σε διαπραγματεύσεις

«Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν πάντα, είναι και παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία με στόχο να αναγκάσουν τη Ρωσία σε πραγματικές ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Mιχαίλο Ποντόλιακ, πολιτικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι δήλωσε στο Reuters ότι οι προσφορές της Ρωσίας για συνομιλίες ήταν «μια ψευδαίσθηση».

Υπήρχε μια «απόλυτη συναίνεση» μεταξύ των δυτικών κρατών, είπε, ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν άμεσες συνομιλίες με τον Πούτιν και ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα θα μπορούσαν να γίνουν μόνο εάν αποσύρει όλα τα στρατεύματά της.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοι φοβούνται ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός χωρίς πλήρη αποχώρηση θα επέτρεπε στις ρωσικές δυνάμεις να ανακάμψουν από μια σειρά απωλειών και να ανασυνταχθούν. Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία δεν θα αποχωρήσει από την Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι η αναζήτηση τρόπων τερματισμού του πολέμου παρεμποδίστηκε από την άρνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τις εδαφικές προσαρτήσεις της Ρωσίας.

Ο Μπάιντεν δεν έχει μιλήσει απευθείας με τον Πούτιν από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Τον Μάρτιο χαρακτήρισε τον Πούτιν «χασάπη» που «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία». Ωστόσο, έχει σηματοδοτήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Ουάσιγκτον θα ήθελε να οδηγήσει τον Πούτιν σε μια διπλωματική οδό μετά από μήνες απωλειών στο πεδίο της μάχης.

Πυρετός επαφών

Ο Πούτιν είπε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε τηλεφωνική επικοινωνία τους ότι η δυτική γραμμή στην Ουκρανία είναι «καταστροφική» και κάλεσε το Βερολίνο να επανεξετάσει την προσέγγισή του, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Στην ανάγνωση του Βερολίνου για την κλήση, ο εκπρόσωπος του Σολτς είπε ότι ο καγκελάριος καταδίκασε τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε μη στρατιωτικές υποδομές και ζήτησε μια διπλωματική λύση στον πόλεμο «συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων».

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι δεν μετανιώνει που ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό και την «απαναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι ο Πούτιν δεν έχει καμία δικαιολογία για αυτό που θεωρούν έναν πόλεμο κατοχής «αυτοκρατορικού τύπου».

Ορισμένες επαφές διατηρήθηκαν μεταξύ των πλευρών. Μια συμφωνία που αίρει εν μέρει τον ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας επέτρεψε ορισμένες αποστολές σιτηρών από την Ουκρανία και μια άλλη συμφωνία για τα ρωσικά λιπάσματα βρίσκεται στα σκαριά.

Έχουν γίνει πολλές μεγάλες ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου. Ο Ζελένσκι είπε την Παρασκευή ότι η Ρωσία έχει απελευθερώσει 1.331 κρατούμενους μέχρι στιγμής. Όμως οι μάχες συνεχίζονται αμείωτες στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή της Χερσώνας τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε την Παρασκευή ο περιφερειάρχης.

Η περιφερειακή πρωτεύουσα Χερσώνα - που ανακαταλήφθηκε στα μέσα Νοεμβρίου - και άλλα μέρη της περιοχής βομβαρδίστηκαν 42 φορές την ίδια περίοδο, δήλωσε ο Γιαροσλάβ Γιανούσεβιτς.

Εν τω μεταξύ, φιλορώσοι αξιωματούχοι στο Ντόνετσκ δήλωσαν ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή όταν ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις αναφορές στο πεδίο της μάχης.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, πολλές πρεσβείες της Ουκρανίας στο εξωτερικό έλαβαν πακέτα που περιείχαν μάτια ζώων, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved